2. marraskuuta 2014

Real girls eat cake - pyhän pieni, gluteeniton hedelmätäytekakku

Kääpiölinnassa ei vietetty eilen halloweenia, vaan päivä kului leppoisasti kotona puuhastellen. Aamulla tehtiin visiitti hautausmaalle ja sain vihdoin ja viimein laitettua isän haudan talvikuntoon. Jotenkin koko homma on vaan jäänyt ja vähän jo huono omatunto kalvoi, kun en saanut aikaiseksi siellä käydä. Oikeastaan tällainen rauhoittuminen on tehnyt ihan hyvää. Hyvää ruokaa, pientä askaresta ja sohvalla löhöilyä perheen kanssa on oikein loistava tapa viettää pyhäpäivä. Enemmän mä tällaisesta tykkään, kuin hippaamisesta joissain halloweenpippaloissa. 

Päivää juhlistettiin hieman paremmalla ruoalla ja hedelmäisellä täytekakulla. Mies oli löytänyt kaupasta peuran entrecon, jonka leikkasin paksuiksi pihveiksi, nuijin kevyesti ja paistoin melko nopeasti kuumalla pannulla voissa ja öljyssä. Pihvit sai hetken vetäytyä ja lopuksi maustoin nuo ihan vaan suolalla ja pippurilla. Lisukkeena oli herkkutatti-kuningasvinokasmuhennos ja riisiä. Tarkoitus oli tehdä jotain perunasta, mutta perunapussissa odotti sellainen yllätys, että koko pussi jouti oitis roskiin. Ensimmäistä kertaa maistoin peuraa ja pakko sanoa, että se oli lähes täydellistä! Pihvien paisto meni kerrankin nappiin ja liha oli uskomattoman pehmeää. Jotenkin olin olettanut peuran maistuvan enemmän riistalta, mutta makuhan oli melko mieto. Jos joskus vielä peuraa jostain löydän, niin ostan! 

Kakuksi tein pienen gluteenittoman hedelmäkakun Pirkasta löytyneen ohjeen mukaan. Täytekakkuja tehdessä en yleensä käytä valmiita ohjeita ja nyt taas muistin, että miksi. Kakku oli ihan ok, mutta ei niin loistava, että tekisin toiste. Suurin vika oli ehdottomasti kakun "märkyys". Vaikka laitoin kakkuun vähemmän omenamehua kuin mitä ohjeessa neuvottiin, oli valmis kakku aivan liian kostea mun makuun. Toki jos semmoisesta tykkää, niin sitte. Muutenkin oon aika puolueellinen tätä arvostelemaan, sillä en koskaan oo ollut hedelmäkakkujen ystävä ja lakkaa inhoan yli kaiken. Mutta koska haluan päästä näistä ruokainhokeista eroon, yritän sitäkin opetella syömään. Lakkahillo kakkujen välissä on jo ihan ok, mutta muuten mä jätän lakat muiden syötäväksi. Parasta tässä kakussa oli ehdottomasti tuo pohja! En muista koskaan tehneeni gluteenitonta kakkupohjaa, joten tämä oli varsin positiivinen yllätys. Tein pohjan täyttämistä edeltävänä iltana ja annoin sen olla muoviin käärittynä seuraavaan päivään. Leikatessa pohja pysyi hyvin kasassa, oli sopivan kostea ja helppo käsitellä. Kakkuvuoka "jauhotettiin" seesaminsiemenillä, jotka sattuvat olemaan mun suurta herkkua, ja ne kakun pintaan jääneet siemenet olivat aivan parhaita! Taidan jatkossakin käyttää siemeniä korppujauhojen tilalla, ainakin omia kakkuja tehdessä. Koska kakun syöjiä ei tällä kertaa ollut kovinkaan monta, tein vain tuollaisen pikkuruisen kahden munan kakun. Hyvin piisaa siitäkin syötävää meidän perheelle. Alkuperäisessä ohjeessa reunat jätettiin paljaiksi, mutta koska mun kakun reunat näyttivät melko kamalilta, pursotin siihen kerman päälle. Hedelmien asettelu ei koskaan oo ollut se mun vahvin puoleni, joten ei tuosta kakusta kovin kummoisen näköistä tullut. 




Gluteeniton hedelmätäytekakku

Pohja:
2 kananmunaa
1dl sokeria
1/2dl gluteenitonta jauhoseosta
1/2dl perunajauhoja
1/2tl leivinjauhetta
Kostutus:
vajaa 1/2dl omenatäysmehua (laittaisin vielä vähemmän!)
Vuokaan:
margariinia
seesaminsiemeniä
Täyte:
1dl vispikermaa
1/2rkl sitruunamehua
1tl vaniljasokeria
vajaa 1dl lakkahilloa
1prk(227g) ananaspaloja valutettuna
Päälle:
lakkahilloa
persikkaviipaleita mehussa
mandariinilohkoja sokeriliemessä
vihreitä rypäleitä
cocktailkirsikoita
Kiille:
1/2dl omenamehua
1/4dl hyytelösokeria
Reunolle halutessa:
3dl vispikermaa
3tl vaniljakreemijauhetta
2tl tomusokeria

  Voitele ensin vuoka (halk. n. 17cm) margariinilla ja "jauhota" seesaminsiemenillä. Kuumenna uuni 175-asteiseksi.
  Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri napakaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuiva-aineet keskenään ja siivilöi vaahdon joukkoon. Nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin alatasolla noin 25-30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos teet 4 munan kakun, kypsennä noin 40 minuuttia. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.
  Leikkaa täysin jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Vatkaa kerma vaahdoksi, mausta sitruunamehulla ja vaniljasokerilla. Kostuta alin levy kevyesti omenamehulla. Levitä päälle lakkahilloa, kermavaahtoa ja nostele lopuksi päälle valutettuja ananaspaloja. Nosta päälle toinen pohjalevy ja täytä samoin. Nosta päälle vielä kansi, kostuta se hyvin kevyesti. Kääri kakku kelmuun ja anna maustua jääkaapissa kevyen painon alla muutamasta tunnista seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku alustalle. Levitä päälle ohut kerros lakkahilloa. Asettele päälle valutetut hedelmät. Valmista kiille kuumentamalla omenamehu kiehuvaksi. Lisää hyytelösokeri vähän kerrallaan ja kuumenna noin 30 sekuntia (tai kunnes sokeri sulaa) samalla sekoittaen. Levitä kiille esimerkiksi pullasudilla kakun pintaan. 
  Jos haluat koristella kakun reunat, vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää vaahdottamisen loppupuolella vaniljakreemijauhe. Mausta vaahto tomusokerilla. Tasoita kakun reunat ensin ohuella kermakerroksella ja pursota sitten haluamallasi tavalla.

Pääruoan ohjeissa ei ole oikein mitään kerrottavaa, joten en niitä tähän kirjoittele. Oikeastaan en edes muista miten paljon mitäkin laitoin tuohon sienimuhennokseen. Ja kuten ylempänä kerroin, on pihvit vain paistettu nopeasti kuumalla pannulla. Mä en varmaan koskaan tuu saamaan hyvää kuvaa pihveistä, sillä oon niin valtavan perso noille pienille lihaklönteille, etten ehdi tai malta niitä kauheasti asetella tahi kuvailla. Pihvi lautaselle, pikainen otos ja sosimet käteen.... 





Vielä yksi musiikkipläjäys pyhäinpäivän kunniaksi. Isä, tämä on sulle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti