4. marraskuuta 2014

Bread on the menu - perinteinen, rapeakuorinen patonki

Eilen innostuin kokeilemaan Rottatouille-kirjasta löytynytta perinteisen patongin ohjetta. Tällä ohjeella tehdyt patongit vaativat sekä pitkää pinnaa että jonkinmoisia käsivoimia (tai hyvän yleiskoneen). Pelkästään kohotteluihin kuluu aikaa kolme tuntia ja taikinaa vaivataan reilu kymmenen minuuttia. Patonkiohjeita on tullut kokeiltua yksi jos toinenkin, mutta tämä oli selvästi erilainen. En ennen oo liuottanut kuivahiivaa nesteeseen, tahi kaatanut hiivaliuosta kiinteään taikinaan. Mutta ehdottomasti kannatti kokeilla, sillä patongeista tuli loistavia. Näissä oli hyvä rakenne, ihanan rapea kuori, eikä maussakaan ollut mitään vikaa. Puolitoista patonkia katosi hetkessä meidän perheen voimin. 
Perinteinen patonki
(2 patonkia)

1rkl kuivahiivaa
3,5dl lämmintä vettä
8-10dl vehnäjauhoja
1,5tl suolaa
kasvisöljyä
(2rkl maissijauhoja)

  Liuota kuivahiiva pienessä kulhossa desilitraan lämmintä vettä. Kaada loput vedestä (2,5dl) isoon kulhoon ja lisää 6dl vehnäjauhoja sekä suola. Sekoita hyvin. Lisää hiivaliuos ja vaivaa joukkoon niin paljon jauhoja, että taikinasta tulee pehmeää. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa sitä 10 minuuttia. (Vaivasin kulhossa.)
  Rasvaa suuri kulho öljyllä ja pane vaivattu taikina kulhoon. Peitä kulho kelmulla tai kostealla leivinliinalla ja anna sen seistä vedottomassa paikassa noin 2 tuntia, tai kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
  Paina kohonnut taikina alas ja jaa se kahteen osaan. Vaivaa molempia puolikkaita jauhotetulla leivinalustalla ja kieritä lopuksi puolikkaat patongin muotoisiksi. Varmista, ettei taikinaan jää ilmakuplia. Ota uunipelti, peitä se leivinpaperilla ja ripottele maissijauhot paperille. (En käyttänyt maissijauhoja.) Nosta patongit pellille rinnakkain. Peitä kuivalla leivinliinalla ja ana nousta noin tunnin.
  Pane uuni lämpiämään 225 asteeseen. Pane alimmalle tasolle korkeareunainen uunipelti ja kaada sille noin 2,5dl kuumaa vettä (näin saat syntymään höyryn, joka antaa patongeille rapean pinnan). Leikkaa patonkien pintaan terävällä veitsellä tasaisin välein neljä viistoa viiltoa. Pane pelti uunin keskitasolle ja paista patonkeja 20-25 minuuttia. Nosta patongit uunista jäähtymään. Patongit ovat parhaimmillaan samana päivänä. Tarvittaessa voit pakastaa osan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...