8. heinäkuuta 2012

Jääkaappiargeologiaa (osa 2)

Tällainen hikisen nihkeä päivä ei ole kyllä paras mahdollinen leipomiseen tai kokkailuun. Lämpöä uhmaten päätin kuitenkin suorittaa taas  jonkinasteista jääkaappiargeologiaa. Joku kumma oli lastannut taas meidän jääkaapin täyteen kaikenlaisia vihanneksia ja pakkohan niistä oli päästä eroon. Sellaisenaan kun eivät taatusti katoa, niin leivoin niistä sitten piirasta. Kesäkurpitsaa sisältäväksi ja lihattomaksi piiraaksi tuo oli oikein hyvää! Varsinaiseksi ruoaksi tein hyvinkin nopeaa ja helppoa curryporsasta. Samalla sain jännittää, että tuleeko ukkonen liki vai ei. Tuumasin kyllä, että saisi sen aikaa pysytellä kauempana, että saan sapuskat valmiiksi. Eipä se mua totellut ja loppuvaiheessa ryskyi ja rytisi ihan kiitettävästi. Ei ihan päällä kuitenkaan, vaan jossain lähellä.

Kummankaan ohjeen alkuperästä mulla ei ole taas mitään käsitystä. Curryporsaassa hämmensi ensin tuo rasvan määrä, mutta kyllä se desi öljyä kummasti tuohon kastikkeeseen katosi. Kastikkeen terästin vielä currytahnalla, vaikkei sitä ohjeessa ollutkaan. Ruoka ei kyllä näytä miltään, mutta onneksi sentään maistuu joltain.

Syyskesän vihannespiiras

3,25dl vehnäjauhoja
1pss(105g) perunasosejauhetta
1,5tl leivinjauhetta
200g margariinia tai voita
0,5dl kylmää vettä
Täyte:
10(n.300g) pientä porkkanaa
1(n.500g) kesäkurpitsaa
1(n.100g) purjo
1-2rkl öljyä
2 kananmunaa
4dl maitoa
1rkl vehnäjauhoja
2tl yrttisuolaa
1tl timjamia
0,25tl jauhettua valkopippuria
100g sinihomejuustoa
150g emmentaljuustoraastetta (laitoin emmental-mozzarellaa)

  Nypi jauhot, perunasosejauhe, leivinjauhe ja kylmä, paloiteltu rasva ryynimäiseksi seokseksi käsin tai aja monitoimikoneen leikkuuterällä. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti.
  Anna taikina jähmettyä jääkaapissa täytteen valmistamisen ajan. Kuori tai pese porkkanat juuresharjalla ja raasta ne sekä kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Puhdista ja hienonna purjo. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kiehauta siinä raastettuja vihanneksia, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut. Anna seoksen jäähtyä.
  Kauli taikina kylmällä vedellä kostutetun pyyheliinan päällä kahden leivinpaperin välissä uunipannun kokoiseksi levyksi. Varaa taikinaa myös reunoja varten. Nosta päällimmäinen paperi varovasti pois ja siirrä kaaviloitu taikina pohjapaperin kanssa reunalliselle uunipannulle.
  Levitä jäähtynyt vihannesseos kaaviloidun taikinan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Riko munien rakenne kulhossa, lisää joukkoon maito, vehnäjauhot sekä mausteet. Kaada maustettu munamaito vihannesten päälle. Ripottele juustoraaste ja murustele sinihomejuusto paistoksen pinnalle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia uunin alimmalla tasolla. Tarkista välillä, ettei pinta tummu liikaa. Tarvittaessa laita päälle pala foliota.
  Tarjoa lämpimänä valkoviinin, oluen tai maidon kanssa.



Curryporsasta

600g suikaloitua porsaan ulkofileetä
1-2 isoa sipulia silputtuna
1-2tl suolaa
1,5tl mustapippuria
2rkl currya
1tl currytahnaa
0,5tl chilijauhetta
1dl öljyä tai 100g margariinia
4dl ruokakermaa

  Ruskista sipuli ja mausteet kevyesti öljyssä. Lisää possunsuikaleet ja ruskista ne. Lisää kerma ja hauduta ruokaa 15-20 minuuttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti