1. heinäkuuta 2012

Pohjanmaan kautta - kumkvattilikööriä ja jääkahvia

Tämän päivän ruokatouhuissa ei ole kauheasti kertomista. Päivä meni Vaasassa tyttöjen jalkkisturnauksessa. Niin vaan tytöt voittivat pronssia! Hyvä Semi -01! Hyvin menneen turnauksen kunniaksi käytiin joukkueen kanssa Vaasan Raxissa syömässä. Oikein kiva päivä siis!

Kotiin tultiin kaupan kautta ja haettiin lisää kumkvatteja. Ukko nimittäin halusi eilisen kumkvattikastikkeen innoittamana tehdä koeversion kumkvattilikööristä. Ohjetta ei moiselle löytynyt mistään, joten tämä on tehty täysin hatusta vetäen. Ohjekin siis täydentyy sitä mukaa kun liköörin "kypsyminen" etenee.

Kumkvattilikööri

450g (n.9dl) kumkvatteja
4dl sokeria
1dl vettä
5dl vodkaa (40%)

  Pese kumkvatit huolellisesti ensin kuumalla, sitten kylmällä vedellä. Halkaise hedelmät. Kiehauta desi vettä, lisää sokeri vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Sekoittele ja kuumenna kunnes sokeri liukenee. Anna seoksen jäähtyä hieman. Halutessasi voit kaataa osan kumkvateista sokeriliemeen, jolloin se jäähtyy hieman nopeammin, eikä särje lasitölkkiä.
  Kaada kumkvatit kannelliseen lasipurkkiin, lisää sokeriliemi (kumkvatteineen) ja vodka. Anna muhia kaksi viikkoa. Likööriä voi ja kannattaa sekoitella ja maistella välillä. Siivilöi valmis likööri, lisää tarvittaessa sokerilientä ja pullota.Tänään on ihan selvästi panostettu juomapuoleen. Kesän ensimmäinen jääkahvikin on tehty. Tämäkin ohje on tuon ukkokullan käsialaa ja sai alkunsa muutamia kesiä sitten meidän valtavaksi kasvaneen Frezza-himon vuoksi. Meillä kun juodaan kahvia aina, satoi tai paistoi, ja tämä on oikein hyvä kahvi niille helteisemmille päiville.

Kääpiölinnan jääkahvi

0,5dl vettä
4,5dl kevytmaitoa
3 kukkurallista tl murukahvia
4-5 kukkurallista tl kaakaojauhetta
4-5 palaa sokeria
jäitä

  Kuumenna vesi ja n. 0,5dl maitoa vaikkapa kahvikupissa mikrossa. Lisää sokeri, kaakaojauhe ja murukahvi. Sekoita, kunnes sokerit sulaa. Kaada seos kannuun ja lisää loput maidosta. Anna jäähtyä jääkaapissa. Tarjoa jäiden kera.
  Oivaa kahvia kesähelteillä. Varsinkin kun lorauttaa mukaan vielä tilkan kermalikööriä tai vaniljajäätelöä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti