31. lokakuuta 2012

Leipätehtaan tyttö (ja hytisevät sitrukset)

Jos jotain positiivista tästä pikkumiehen maidottomasta dieetistä täytyy löytää, niin ehdottomasti se on oivallus maidottomien tuotteiden monipuolisuudesta ja laadusta. Aina oon ajatellut, että kaura- ja soijatuotteet on jotain aivan kamalaa, mutta väärässä olin. Tai en mä edelleenkään joisi kauramaitoa tavallisen maidon sijaan, mutta ruoanlaitossa nuo tuotteet ovat oikein kivoja. Tuolta

Kun ensimmäisiä kaurajuomia ostettiin, löysi tuo ukkokulta Oatlyn kaurajuomapurkin kyljestä hurjan hyvältä kuulostavan focaccia-ohjeen. Ja olihan sitä aivan pakko sitten testata. Kauppaan en jaksanut lähteä, joten sovelsin ohjetta sen mukaan, mitä aineksia kaapista löytyi. Punasipuli vaihtui tavalliseen, hiiva kuivahiivaan ja pähkinöiden määrä pieneni puoleen. Saksanpähkinöitä ei ollut tarpeeksi, joten lisäsin sekaan pecanpähkinä-pussin jämät. Tuo reilu 100g pähkinää oli aivan tarpeeksi. Pähkinät jätin aika isoksi rouheeksi. Taikinaa ehdin sekoitella vain viitisen minuuttia ja sitten saikin juosta pelastamaan kissat tuolta termiitiltä....

Focaccia sipulilla ja pähkinöillä

25g hiivaa (tai 1pss kuivahiivaa)
5dl Oatly kaurajuomaa
8dl vehnäjauhoja
1,5rkl oliiviöljyä
0,5tl suolaa
Päälle:
1 iso (puna)sipuli
1rkl oliiviöljyä
225g saksanpähkinärouhetta (laitoin noin 120g, josta osa saksanpähkinää ja osa pecanpähkinää)
1-2tl sormisuolaa (laitoin Jozon Venetsia-sormisuolaa)

   Lämmitä uuni 200 asteeseen. Lämmitä kaurajuoma 37-asteiseksi. Liuota hiiva tilkkaan kaurajuomaa. Lisää loput aineksista ja sekoita huolellisesti noin 10 minuuttia. Taikinan tulee olla löysähköä. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kaurajuoma 42-asteiseksi ja lisää hiiva pieneen jauhotilkkaan sekoitettuna.
   Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja levitä taikina suorakulman muotoiseksi levyksi. Anna kohota leivinliinan alla noin 30 minuuttia.
   Viipaloi sipuli ja kuullota pehmeäksi puolessa ruokalusikallisessa öljyä. Älä anna sipulin ruskistua. Levitä sipulirenkaat ja saksanpähkinärouhe kohonneen taikinan päälle. Viimeistele suolalla ja jäljelle jääneellä öljyllä.
   Paista uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä ennen kun leikkaat leipää.


Koko komeus

Mun oli tarkoitus tehdä likkojen halloween-bileisiin hyisiä mandariineja, tai paremminkin hyisiä klementiinejä, mutta se sitten jäi. Kun kerran ainekset löytyi kotoa, tein ne eilen aikani kuluksi. Jostain lehdestä oon tämänkin ohjeen kopsannut, mutta enää en muista että mistä. Mutta löytyy ainakin tuolta Herkut.net-sivulta.

Hyiset mandariinit (tai klementiinit)
(6ann.)

10 mandariinia (tai klementiiniä)
0,75dl sokeria
4rkl maissitärkkelystä
2dl vaniljakastiketta

  Leikkaa kuudesta mandariinista kansi irti ja koverra hedelmäliha. Purista hedelmälihasta mehu tarkoin siivilän läpi mittakannuun. Leikkaa loput mandariinit puolikkaiksi ja purista niistä mehu. Tarvitset mehua noin 5 desiä.
   Pane mehu kattilaan ja lisää sokeri ja maissitärkkelys. Kuumenna koko ajan sekoittaen kiehuvaksi ja anna kiehua pari minuuttia. Nosta jäähtymään. Sekoita jäähtyneen kiisselin joukkoon vaniljakastike ja tarkista maku.
   Täytä mandariinikupit kukkuroilleen kiisselillä ja nosta kannet päälle. Pakasta. Ota hedelmät pakastimesta huoneen lämpöön 15 minuuttia ennen tarjoilua. Näin ne pehmenevät syötäviksi ja ulkopinnalle muodostuu hieno huurre.


Nyt kun jälkeenpäin aloin miettimään, niin en muista että oliko nuo satsumia vai klementiinejä. No, hyviä olivat joka tapauksessa :)

2 kommenttia:

  1. Tuo focaccia vaikuttaa hurjan hyvältä! Monenlaisia focaccioita on tullut tehtyä, muttei ole koskaan tullut mieleen käyttää pähkinöitä. Pitää laittaa muistiin ja kokeilla joskus.:)

    VastaaPoista
  2. Tuo oli kyllä hirmuisen hyvää ja katos aika nopeaa. Suosittelen :)

    Ainoa ongelma oli nuo pähkinät, jotka ei tahtonut pysyä leivän päällä. Tosin mä vaan heittelin ne siihen pinnalle. En tiedä pysyiskö paremmin, jos niitä yrittäis kevyesti painella leivän pintaan.

    VastaaPoista