17. marraskuuta 2012

Slow an' easy

Pakko on todeta, että se muuta sakkia kiusannut flunssa pääsi iskemään muhunkin. Ei onneksi mitenkään pahasti, mutta on silti jotensakin vetämätön olo. Eikä pää toimi ollenkaan. Selkeästi kyseessä on aivotoimintaa lamauttava flunssapöpö...

Lisäksi mulla tuntuu olevan meneillään "keittiövälineet vihaa mua"-viikko. Eilen alkoi mun hirmuisen rakas ja tähän saakka aivan loistava veitsi natista liitoksistaan. Kun yritti pilkkoa bataattia tai lanttua, niin terän ja kahvan liitoskohtaa nuljuu. Snif. Johan se mulla pian vuoden olikin.... Samaisen kotimaisen firman valmistama kuorimaveitsi sanoi tänään yhteistyösopimuksensa irti. Liekö sai tarpeekseen jatkuvasta perunateatterista.

Mutta.... Vastoinkäymisistä ja viivasuorasta aivosähkökäyrästä huolimatta sain padan uuniin. Jee. Tällaisten hitaiden lihapatojen valmistaminen tai valmistumisen odottaminen on suoranaista kidutusta. Jos ei olisi tähdellisempää tekemistä, niin uunista leijuva tuoksu saisi mut istumaan kuola valuen, veitsi ja haarukka kädessä uunin vieressä odottamassa ruoan valmistumista.

Juures-lihapata

700g karjalanpaistilihoja
öljyä tai voita
0,5tl suolaa
0,5tl mustapippurirouhetta
4 sipulia
1 pienehkö lanttu
pala juuriselleriä
2 porkkanaa
7-9dl vettä
2 lihaliemikuutiota
8 maustepippuria

  Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Ruskista lihakuutiot parissa erässä rasvassa pannulla. Kaada lihat pataan. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Kuori sipulit ja leikkaa reiluiksi lohkoiksi. Kuullota lohkoja muutama minuutti pannulla. Lisää rasvaa tarvittaessa. Lisää sipulit pataan. Kuori ja kuutioi lanttu, juuriselleri ja porkkanat. Lisää juureskuutiot pataan. Sekoita padan ainekset sekaisin.
  Kaada vesi lihojen ruskistamiseen käytetylle paistinpannulle, lisää liemikuutiot ja kiehauta. Kaada kiehuva lihaliemi pataan. Lisää tarvittaessa vettä niin, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Heittele joukkoon maustepippurit.
  Kypsennä pataa 200-asteisessa uunissa kolmisen tuntia. Lisää nestettä tarvittaessa. Itse kypsensin pataa ensin kaksi tuntia ilman kantta ja viimeiseksi tunniksi laitoin kannen päälle. Tarjoa perunoiden kera.


2 kommenttia:

  1. Nam, näyttääpä hyvältä tuo pata!! Pataruuat on talvella ihan parhaita viikonloppuruokia: leivinuuni lämpyseks ja pata sinne muhimaan heti aamusta. Ja kun on päivän tehnyt lumitöitä, hiihtänyt jne ja nälkäisenä tulee takaisin sisälle, niin ah, ihanaa, leivinuunissa odottaa valmis murea lihapata!! Hmm...koska se talvi oikein tulee?! :D

    VastaaPoista
  2. Voih... Teillä on leivinuuni. Mä oon kateellinen... Toki keittiöstä löytyy vanha puuhella, joka on talvisin ahkerassa käytössä. Mutta se kun ei varaa lämpöä, niin puita täytyy olla lisäämässä vähän väliä.

    Jos vaikka sais lotosta, niin sitten tulis mullekin leivinuuni :D

    VastaaPoista