17. helmikuuta 2013

Mama's next move is a bun

Muutama päivä sitten leivotut maalaisleivät hupenivat vihdoin ja viimein, joten oli aika nostella jauhot kaapista ja tehdä lisää leipää. Edelleenkään en jaksanut vaivautua pihan poikki ulkorakennukseen, vaikka pakkasessa taitaa olla leipä jos toinenkin. Laiska mikä laiska. Kaikki huvitus ulkoiluun taisi kadota kasatessa kissan retaleitten kaatamaa halkopinoa. Että kiitosta vaan karvajalkaiset kaverimme.... Mutta, tänään testiin pääsi Pirkasta poimittu sämpyläkranssien ohje. Tosin ohjeen kuivahiivan vaihdoin tuoreeseen, kun sitä kaapista löytyi. Liekö sitten kunnollisen vaivaamisen ansiota, mutta sämpylöistä tuli mukavan pehmeitä ja kaiken lisäksi maistuivatkin hyvältä. Leipävajetta tämä operaatio ei kauheasti helpottanut, sillä leivät katosivat aika nopeasti.

Sämpyläkranssi
(2 kranssia)

5dl omenamehua
25g hiivaa tai 1pss(á11g) kuivahiivaa
5dl 3-viljan sämpyläjauhoja
1,5tl suolaa
n.6dl hiivaleipäjauhoja
1,5dl auringonkukansiemeniä
0,5dl öljyä
Pinnalle:
hiivaleipäjauhoja

  Kuumenna omenamehu kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä mehu 42-asteiseksi ja sekoita kuivahiiva sämpyläjauhoihin. Sekoita sämpyläjauhot omenamehuun. Lisää suola ja vähitellen hiivaleipävehnäjauhoja. Lisää auringonkukansiemenet ja öljy alustamisen loppuvaiheessa. Alusta, kunnes taikinasta tulee pehmeää ja kimmoisaa.
  Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 20-30 minuuttia. Voitele kahden irtopohjavuoan reunat (halkaisija 24 cm). Pane reunat pellille (tai pelleille) leivinpaperin päälle. Itse käytin sydänvuokaa (11 sämpylää) ja noin 22 senttistä vuokaa (9 sämpylää).
  Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Leivo molemmista osista 10 pyöreää sämpylää. Asettele sämpylät reunuksen sisään kehäksi vieriviereen.
  Peitä kranssit liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. Ripottele kranssin pinnalle sihdin läpi hiivaleipävehnäjauhoja.
  Paista 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia hieman keskitasoa alempana. Poista kransseista reunukset hieman jäähtyneenä.
Tajusin eilen, että tytölläni on parin viikon päästä synttärit. Yleensä täpistelen juhlia hyvissä ajoin etukäteen, mutta jotenkin tuo juhla pääsi tänä vuonna yllättämään. Nyt saa siis suunnata ajatukset kohti juhlatarjoiluja ja miettiä neidille sopivaa kakkua. Mukavaa! Ja samalla kamalaa, että mun pieni tyttö täyttää 12 vuotta ja on oikeasti jo pidempi kuin äitinsä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...