12. helmikuuta 2013

Kun juot sä marjaliemen, sen sisällä on siemen - pinjansiemen

Yllätys, yllätys... Meillä on tehty likööriä! Likööriperheen uusin tulokas pääsi tänään pulloon, jossa se tosin saa tekeytyä vielä muutaman viikon ennen nauttimista. Pieni hävikki sallittaneen, sillä täytyyhän liköörin valmistumista seurata maistelemalla... Paahdetuista pinjansiemenistä tehty likööri on ihanaa! Tuoksusta tulee mieleen muovailuvaha (hyvällä tavalla) ja maku on hieman pähkinäinen. Toimii kahvin kanssa oikein hyvin, eikä ole pöllömpää sellaisenaankaan. Aluksi tehtiin tuollainen pieni koe-erä, mutta ihan hyvin voisi vähintäänkin tuplata annoksen seuraavalla kerralla.

Pinjansiemenlikööri
(reilu 4dl)

1-1,5dl pinjansiemeniä
2cm:n pätkä vaniljatankoa
3,5dl vodkaa
1,5dl sokeria
1dl vettä

  Paahda pinjansiemenet kuivalla, kuumalla pannulla kauniin ruskeiksi. Sekoittele koko ajan, ettei siemenet pala. Rouhi siemenet ja kaada kannelliseen, tiiviseen lasipurkkiin. Siemeniä ei kannata rouhia liian hienoksi, koska silloin suodattaminen on hankalaa. Lisää halkaistu vaniljatangon pala ja kaada vodka päälle. Sulje purkki ja anna tekeytyä kaksi viikkoa.
  Suodata karkeimmat muruset pois siivilällä. Kiehauta sokerista ja vedestä sokeriliemi. Anna liemen jäähtyä hieman ja kaada uutteen joukkoon. Maista ja lisää tarvittaessa maun mukaan vettä tai sokerilientä. Sekoita hyvin, ettei sokeriliemi ja likööri jää kerroksittain tai lopputuloksena on pullollinen sokeria ja pullollinen viinaa.
  Suodata kerran tai pari harson tai muun sellaisen läpi. Hienosuodata tämän jälkeen esimerkiksi suodatinpussia apuna käyttäen. Pinjansiemenmurut ja rasva tukkivat nopeasti suodatinpussin, joten suodattaminen on hidasta ja pussia on syytä vaihtaa välillä. Pullota ja anna tekeytyä vielä 2-3 viikkoa.

Likööri on sameaa, mutta hyvää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...