24. huhtikuuta 2013

Get stuffed!

Täytetyt lätyt oli mun herkkua pikkulikkana. Mulla on jokin hatara muistikuva, että ne lätyt mistä tykkäsin, oli valmiita pakasteita. Korjaa äiti, jos muistan väärin! Aivan liian harvoin tulee tätä herkkua tehtyä, kun jotenkin on mukamas kova homma. Aloitin lättyjen paistamisen ajoissa, mutta silti en ehtinyt saada ruokaa valmiiksi ennen tytön treenejä. Onneksi jääkaapista löytyy (melkein) aina jotain pikaista. Jos ei muuta, niin edellisen päivän tähteitä. Vaikka kokkaamiseen tuntuikin menevän ikuisuus, niin hyviä nämä ovat silti! Lättyjen kaveriksi tein papusalaatin Yhteishyvästä poimitun ohjeen mukaan. Salaatti olisi kaipaillut lisää mausteita, muuten oli ok.

Jauhelihatäytteiset ohukaiset 

Lättytaikina:
1l maitoa
5dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
4 kananmunaa
Paistamiseen:
öljyä tai margariinia
Täyte:
1pkt(140g) pekonia
1 punasipuli
5 valkosipulinkynttä
400g jauhelihaa
2-3dl paseerattua tomaattia
70g tomaattipyreetä
100g pakastemaissia
5 säilöttyä pepperonia ohuina viipaleina
1tl suolaa
ripaus mustapippuria
0,5-1tl oreganoa 
1tl ruokokidesokeria
tabascoa
Päälle:
juustoraastetta

  Sekoita lättytaikinan jauhot ja suola isossa kulhossa. Lisää maito ja sekoita. Anna taikinan turvota 15-30 minuuttia. Lisää munat taikinaan ja vatkaa tasaiseksi. Paista taikinasta lättyjä isolla paistinpannulla. Käytä tarvittaessa öljyä/margariinia paistamiseen.
  Kuutioi pekoni pieneksi silpuksi. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Laita pekoni pannuun ja kuumenna hetki. Lisää sipulisilput ja anna kuullottua. Laita jauheliha sipuli-pekoniseoksen kanssa pannuun ja ruskista. Lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree, maissit, pepperonit ja mausteet. Anna hautua noin 10 minuuttia.
  Nosta jokaiselle lätylle täytettä ja kääri "paketeiksi". Nostele lätyt tiiviisti uunivuokaan ja ripottele päälle juustoa maun mukaan. Kuumenna 225-asteisessa uunissa, kunnes juusto on sulanut ja saanut hieman väriä.

Papusalaatti

1prk ruskeita papuja
5-6 keitettyä perunaa
1 omena
pala purjoa
Kastike:
2rkl oliiviöljyä
1rkl sitruunamehua
1tl yrttisuolaa
1tl timjamia
Lisäksi:
nippu persiljaa tai ruohosipulia

   Huuhtele ja valuta pavut huolellisesti. Kuori jäähtyneet perunat ja leikkaa ne lohkoiksi. Pese ja leikkaa omenat, purjo ja punasipuli viipaleiksi.
  Sekoita öljystä, sitruunanmehusta ja mausteista kastike. Nostele ainekset kulhoon ja valuta kastiketta päälle. Anna hetken aikaa maustua viileässä. Hienonna tarjoiltaessa pinnalle persiljaa tai ruohosipulia.

3 kommenttia:

  1. Oi! Kuulosti niin hyvältä ja arvaa? Minunkin lapsuuden ruokamuistoihin liittyvät täytetyt lätyt...meillä syötiin näitä kesäisin. En ole itse tehnyt näitä yli kymmeneen vuoteen, mutta kun näin kuvasi, nam! Ehkä tulee meilläkin kesäherkku perinteeksi, tästä lähtien :)

    VastaaPoista
  2. Eikö ole aika kivaa, miten jotkut ruoat tuovat niin paljon muistoja mieleen! Ja miten ne yhdistää juuri omaan lapsuuteen.

    Ei sitä muksuna kiinnittänyt ruokaan niin hirveästi huomiota, mutta näin vanhempana jotkut ruoat yhdistää selkeästi omaan lapsuuteen.

    VastaaPoista
  3. Tuli oikein nostalginen olo kun katsoin kuvaasi lätyistä :)Lätty muuten näytti todella hyvältä ja pinnalta rapsakalta! Kelpaa jatkaa hyviä perinteitä.

    VastaaPoista