30. toukokuuta 2013

I want another slice of rhubarb tart - marenkihunnutettu raparperitorttu

Elämää Koivurannassa-blogin Nanne julkaisi maaliskuussa herkulliselta kuulostavan raparperitorttuohjeen ja siitä saakka olen odottanut omien raparperien kasvua innolla. Eilen raparperit olivat jo sen kokoisia, että niitä viitsi ottaakin. Päivä sinänsä ei ollut paras mahdollinen leipomiseen, kun seurana oli kaksi tinttailevaa ipanaa ja lämpömittarin lukemat osoitti... noh... paljon. Jotensakin oli meikäläiselläkin pinna kireällä. Liekö se sitten syynä vai mikä, mutta mun torttu ei oikein onnistunut. Tai ei siinä muuta vikaa ollut kuin että jäi aavistuksen raa'aksi keskeltä. Malttamattomana otin sen uunista puolen tunnin kypsentämisen jälkeen, vaikka olisi kyllä saanut olla sen kymmenisen minuuttia kauemmin. Kyllä tuota silti syödä voi ja se osa mikä on kypsää, on oikein hyvää! Että kiitos Nanne ohjeesta! Täytyy testata tätä joku toinen päivä uudelleen paremmalla onnella ja maltillisemmalla mielellä. Yksi hyvä keino voisi olla esikypsentää pohjaa ennen täyttämistä.

Marenkihunnutettu raparperitorttu

Pohja:
175g voita
1,75dl sokeria
3 keltuaista
4,5dl vehnäjauhoja
2,5tl leivinjauhetta
1dl maitoa
Täyte:
500g raparperia
3rkl sokeria
1,5rkl perunajauhoja 
Marenki:
3 valkuaista
2dl sokeria
50g mantelilastuja
(hieman sokeria)

  Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen samalla sekoittaen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Painele taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Itse tein tortun 26 senttiseen irtopohja-vuokaan ja laitoin vielä leivinpaperin pohjalle.
  Puhdista, tarvittaessa kuori ja paloittele raparperit. Levitä raparperipalat piiraspohjalle. Ripottele päälle sokeri ja perunajauhot.
  Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi, lisää sokeri ja vatkaa, kunnes marenki on kiiltävää. Levitä marenki piirakan päälle. Ripottele pinnalle mantelilastut ja hieman sokeria. (Sokerin unohdin)
  Paista uunissa 180 asteessa 30-40 minuuttia.

5 kommenttia:

  1. Minäkin onnistuin tän viimeisimmän tekeleeni ottaan liian aikaisin uunista, vaikka eka onnistui ihan täydellisesti.
    Aina ei vaan taida tuurikaan olla mukana tuossa leipomisessa! :)

    VastaaPoista
  2. Tuntuu, että onnistuminen on välillä hirmu monesta asiasta kiinni :) Mutta taatusti teen toistekin. Oli tämän sen verran hyvää!

    VastaaPoista
  3. Minäkin ajattelin kokeilla tätä, jos vaan saan jostain raparperia..:D

    VastaaPoista
  4. Toivotaan Melody, että sulla onnistuu tämä paremmin :) Vaikka hyvin tuo vähän raaka versiokin teki kauppansa ja on jo kutakuinkin syöty.

    VastaaPoista