18. helmikuuta 2014

Thank your lucky stars - onnenkantamoisia ja perusmättöä

Ensin on pakko esitellä kaikkia ihanuuksia, joita oon viime päivinä saanut. Kuten jo aiemmin mainitsin, sain Elämää Koivurannassa-blogin Nannelta huippuhienon ystävänpäivälahjan. Aivan ihana patakinnas ja pikkumiehelle tatuointeja muistuttavia laastareita. Kuvan teille lupasin, joten tässähän tämä. Korttikin paketissa oli, mutta pikkumies on ominut sen itselleen, joten sitä en saanut kuvaan. Herra kulkee kortti kädessä ja lukee "kakkuohjeita" :D Ja auta armias, jos yritän ottaa kortin takaisin itselleni. Siitä nimittäin on tullut pikkumiehelle iso aarre :)



Toinen ihana paketti löytyi tänään postilaatikosta, kun onnekseni voitin Peggyn pienessä punaisessa keittiössä järjestetyn synttäriarvonnan. Palkinnoksi sain superhienon patakintaan, keittiöliinan ja kortin, josta löytyy Antskun Pasta Carbonara ohje :) Nyt mulla on kaksi ihanaa patakinnasta, jotka todella tulivat tarpeeseen. Muutama vanha kun alkaa olla aika hyvin käytettyjä ja joutavat roskiin. Suuren suuri kiitos vielä Nannelle ja Peggylle!




Vielä yksi ilon aihe on ukon viime viikolla ostama Mokkamestareiden kookoksen makuinen kahvi. Kahvi ei sellaisenaan ole maistunut moneen kuukauteen, mutta tämä oli kyllä jotain aivan ihanaa! Yleensä laitetaan näitä makukahveja vain muutama lusikallinen tavallisten purujen joukkoon ja se riittää tuomaan oman makunsa. Jos kookoksesta tykkää, niin suosittelen! Samaan syssyyn ukko osti mulle ja tytölle valkoista piparminttu- ja appelsiiniteetä. Nämä on niitä elämän pieniä iloja.




Sitten ruokahommiin... Kai tuota kadonnutta kokkausinspistä olisi jotenkin houkuteltava takaisin. Ensimmäinen, ja yleensä paras keino tähän, on lyödä kätensä taikinaa ja leipoa joko pullaa tai sämpylöitä. Tällä kertaa sämpylät vei voiton, sillä leipälaatikko oli jälleen tyhjentynyt huomaamatta, enkä laiskuuksissani viitsi lähteä kauppaan. Ensin ajattelin tehdä sämpylät niistä aineksista, mitä käteen sattuu osumaan, mutta Kotilieden sivuilta sattumalta löytynyt sämpyläohje kuulosti houkuttelevammalta. Oikeastaan tein taikinasta ohuita leipäsiä, sillä siten niistä saa helpommin eväsleipiä ukolle. Suolaa laitoin tuplaten eli pari teelusikallista ja jauhoja käytin suunnilleen 12 desiä. Sämpylöihin tekisin aavistuksen tanakamman taikinan. Jostain kumman syystä unohdin voidella nämä, mutta sille ei voi enää mitään. Maultaan nämä oli kyllä ok, ja siemenien ansiosta ihanan rouskuvaa purtavaa. Etenkin juuri uunista otettuna näitä olisi voinut syödä vaikka kuinka.



Porkkanaleipäset tai -sämpylät

5dl vettä
50g hiivaa
tl suolaa
(1 kananmuna)
1dl öljyä
200g porkkanaraastetta
0,5dl auringonkukansiemeniä
0,5dl seesaminsiemeniä
0,5dl pellavansiemeniä
10-15dl sämpyläjauhoja
Voiteluun:
munaa
Koristeluun:
seesaminsiemeniä 

  Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suolaa, kanamuna, öljyä, porkkanaraastetta ja auringonkukan-, seesamin- ja pellavansiemeniä. Kananmuna ei ole välttämätön, mutta auttaa sämpylöitä kohoamaan pulleiksi.
 Lisää sämpyläjauhoja hyvin alustaen. Jauhot turpoavat taikinan kohoamisen aikana, joten jätä taikina pehmeäksi. Anna taikinan kohota peitettynä lämpimässä paikassa kooltaan lähes kaksinkertaiseksi.
  Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla alustalla. Jaa taikina paloiksi ja leivo ne pyöreiksi sämpylöiksi. Jos teet leipäsiä, tee taikinasta pötkö, leikkaa pötkö viipaleiksi ja nosta leikkauspinta ylöspäin pellille. Kohota ne vielä hyvin pellillä liinan alla.
  Voitele kohonneet sämpylät kanamunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista sämpylöitä 250 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Tälle päivää suunnitellut lihapullat vaihtuivat juustoiseen makaronilaatikkoon tytön pyynnöstä. Lihapullat kun eivät oikein kuulu tytön lempiruokiin. Sainpahan samalla hävitettyä hieman kuivahtaneen juustonkannikan ja ruokaa tuli niin paljon, ettei pariin päivää tarvi kokata. Niin tavallinen kuin ruoka onkin, niin laitetaas tästäkin ohje jakoon.




Juustoinen makaronilaatikko

700g nauta-sikajauhelihaa
400g täysjyvämakaronia
vettä
1 lihaliemikuutio
1 iso sipuli
2tl valkosipulimurskaa
1,5tl suolaa 
2tl paprikajauhetta
ripaus mustapippuria
vajaa 200g juustoraastetta
Munamaito:
4 kananmunaa
1l maitoa

  Ruskista jauheliha, lisää ruskistamisen loppupuolella hienonnettu sipuli ja valkosipulimurska. Mausta seos suolalla, paprikajauheella ja pippurilla. Keitä makaronit lähes kypsäksi lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Valuta kypsät makaronit, kaada suureen uunivuokaan. Sekoita joukkoon jauheliha ja reilu puolet juustoraasteesta. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja lisää maito joukkoon. Kaada munamaito vuokaan. Ripottele loppu juustoraaste päälle. Kypsennä 200 asteisessa uunissa 45-50 minuuttia. 


8 kommenttia:

  1. Sinullahan melkoinen arpaonni on käynyt. Onnea! Jotenkin nuo palkinnot ovat vieläpä ihan voittajansa oloisiakin, joten oikeaan paikkaan voitot osui.:)

    Yhdellä jos toisellakin tuntuu olevan kokkausinspiraatiot hukassa. Ehkä se on tämä vuodenaika. Ja sitten vielä, kun blogin pitämisessäkin on kaikenlaista ongelmaa, menee viimeisetkin inspiraatiot kaikesta. Toivottavasti kevätauringon myötä innostuskin taas löytyy.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Patakintaat pääsivät jo kovaan käyttöön ja ovat kyllä loistavia :) Saan siirtää vanhat odottamaan kesää ja muurikkapannua.

      Kyllä nuo ongelmat osaltaan latistaa bloggausintoa. Tosiaan samaa ongelmaa kuvien kanssa kuin sullakin ja sen lisäksi välillä lakkaa toimimasta blogin hakutoiminto, välillä katoaa lukijalista jne... Välillä kävi jo mielessä, että siirrän blogini toiseen osoitteeseen. Mutta katsotaan nyt, jos tämä tästä alkaisi taas toimia.

      Poista
  2. Aivan ihania ruokia täällä ja upeita kuvia!:) Vesi kielellä selailen näitä ja omakin motivaatio kokkailuun kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kiva jos mun kuvista ja höpinöistä on iloa! Pääasiassa arkiruokaahan meillä kokataan ja tarjotaan, mutta harvapa sitä juhlaruokia päivästä toiseen syö. Tai söisin, jos lompakko kestäisi :)

      Poista
    2. Ai sulla on Anu sama juttu kun mullakin, että haaveilen lottovoitosta sen takia että saisin tehdä juuri sitä ruokaa mitä haluan ja leipoa ihan niin paljon kun haluan, välittämättä siitä mitä pankkitili siihen sanoo! Ja saisi ostaa kunnollisia, laadukkaita raaka-aineita AINA! Eikä tarvitsisi kaupassa miettiä että onko tämä kinkku nyt halvempaa kuin tämä... Voih..ihan turha edes haaveilla! :)

      Poista
    3. Voi joo! Olis kyllä ihanaa, kun ei aina tarttisi miettiä mitä mikäkin maksaa. Toisaalta, halvallakin saa hyvää ruokaa :) Sunnuntaille on suunnitelmissa nyhtöpossua ja sopivasti lähikaupassa oli possun lapa tarjouksessa. Ei kyllä tuu kalliiksi tuo ruoka.

      Poista
  3. Sä olet ollut onnenpekan suosiossa! :) Ja nuo ukolta saadut ehkä tärkeimpänä! Kuinka mahtavalta se tuntuu kun se ukkokulta muistaa, edes jollain pienen pienellä asialla! <3
    Ja voi että olen täällä nauranut tuota pikkumiehen tärkeää aarretta!! :) Meillä ei ollut kotona yhtään ystävänpäiväkorttia ja ainoa kortti mikä kotoa löytyi oli se minkä lähetin. Mietin hetken että kehtaanko sellaista lähettää, mutta totesin että sinun huumorintaju riittää kyllä siihen korttiin! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se korttihan oli aivan paras :D Tottakai mulle kehtaa sellaisia lähettää :) Jahka sen kortin pojan kätköistä löydän, niin laitan visusti talteen.

      Poista