28. helmikuuta 2014

Who will help me bake this bread? - yrttipatonkeja ja täytetyt sipulit

Eilen oli taas aika kaivaa jauhopaketit kaapista ja leipoa leipää innokkaan pikkuapurin kanssa. Joku aika sitten erehdyin kysymään pikkumieheltä, että leivottaisko, kävin nopeasti toisessa huoneessa ja sillä välin jätkä oli kaivanut myssyn päähän ja vispilän käteen. Onnellisena odotti mua keittiön pöydän ääressä ja kertoi olevansa leipuripoika :) Hassuja nuo ipanat. Jos vain haluaa, niin tuosta pojasta saa taatusti apulaisen leivottaessa. Ja kun pikkumies kerran tykkää, niin tottahan tuo saa olla apuna.

Tällä kertaa leivottiin yrttipatonkeja jostain Floran lappusesta löytyneen ohjeen mukaan. Taikina oli ihanan helppo käsitellä ja nopea tehdä. Ainoa vika leivissä oli se, että katosivat lähes samantien uunista ottamisen jälkeen. Leipävajeeseen näistä ei siten ollut suurta apua. Haaveilin jo, että tekisin uudet patongit ja lisäisin joukkoon muutaman aurinkokuivatun tomaatin ja ehkä hitusen valkosipulia. Jospa vaikka viikonloppuna olisi aikaa ja virtaa.




Yrttibaguette
(2kpl)

2dl vettä
25g hiivaa
1,5tl suolaa
1tl oreganoa
1tl basilikaa
2dl hiivaleipäjauhoja
3dl täysjyvä sämpyläjauhoja
2rkl juoksevaa tai sulatettua margariinia
1rkl oliiviöljyä
Pinnalle:
auringonkukansiemeniä

  Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet ja sekoita. Alusta jauhot joukkoon, lisää lopuksi margariini ja öljy. Vaivaa taikina tasaiseksi ja kohota lämpimässä paikassa liinan alla kaksinkertaiseksi noin 30 minuutin ajan. 
  Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikinanpalat ohuiksi levyiksi. Kääri levyt vinoittain patongeiksi. Laita patongit uunipellille leivinpaperin päälle. Leikkaa patonkeihin yksi pitkittäisviilto tai muutama poikittainen vinoviilto. Kohota patonkeja puoli tuntia. 
  Voitele patongit kylmällä vedellä, ripottele päälle auringonkukkasiemeniä ja paista uunissa 250 asteen lämpötilassa 10-12 minuuttia.




Ruoaksi tein eilen jauheliha-riisimössöllä täytettyjä sipuleita sipulisen perunamuusin kera. Ohje näihin löytyi "Paras keittokirja No1" -kirjasesta. Näissä ei oikeastaan ole mitään ihmeellistä, mutta silti näihin iski melkoinen himo. Aluksi oudoksuin tuota vuokaan tullutta munamaitoa, mutta ihmeen hyvin se tähän sitten sopi. Pois kaivetut sipulien sisukset heitin muusipottujen joukkoon keittämisen loppupuolella. 

Täytetyt sipulit

12-16 sipulia 
(käytin 8 isohkoa)
0,5dl puuroriisiä
2-3dl maitoa
300g naudan jauhelihaa
1 muna
1tl suolaa
0,25tl valkopippuria
Munamaito:
2 kananmunaa
4dl maitoa
suolaa
voita vuoan voiteluun 

  Kuori sipulit ja keitä ne juuri ja juuri pehmeiksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Anna jäähtyä hetki. Halkaise sipulit ja poista sisimmät kerrokset niin, että jäljelle jää uloimpien kerrosten muodostama kuppi, johon täyte lusikoidaan. Pienimmät sipulit käytin kokonaisina.
 Keitä riisi ja maito miedolla lämmöllä puuroksi. Anna jäähtyä. Sekoita jauheliha, muna, suola ja vastajauhettu valkopippuri kulhossa. Lisää joukkoon riisi ja sekoita tasaiseksi. Älä kuitenkaan sekoita liikaa. Ohenna tarvittaessa maitotilkalla. Lusikoi tai pursota täyte sipulikuppeihin.
 Vatkaa munat ja maito, mausta suolalla ja kaada voideltuun uunivuokaan. Nosta täytetyt sipulit munamaitoon ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 25-30 minuuttia.




Täytettyjen sipulien myötä keittokirjahaaste eteni taas hieman. Nämä "Parhaat keittokirjat" sisältävät melko tavallisten ruokien ohjeita, mutta ehkä juuri siksi niistä tykkäänkin. Sarjaan kuuluu kymmenen osaa, eli muutama vielä puuttuisi. Viikonloppuna kirjahyllyyn löytyi uusi asukas, kun kirpparireissulla mukaan tarttui Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista. Uusi tulokas ei sinänsä haittaa, sillä yksi kirja päätyi poistettavien listalle. Voi hyvin - Diabeetinkon ruokavalio-kirjan sain joku aika sitten äidiltäni. Varmasti kirjassa olisi ihan hyviä ja terveellisiä reseptejä, mutta mua ahdistaa kirjan visuaalinen ilme. Reseptit on kirjoitettu niin sekavasti, etten yksinkertaisesti pysty keskittymään lukemaani. Kirja on 80-luvulta, mutta ohjeet ovat silti ihan käyttökelpoisia. Laitetaan tämä kirpparille, jos siitä olisi vaikka jollekulle muulle iloa. 

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista

5 kommenttia:

  1. Lapset ovat ihanan innokkaita apulaisia keittiössä :) Usein meilläkin essu löytyy päältä ja mitat ja kulhot on kaivettu esille sillä sekunnilla kun ehtii kysymyksen "leivontaanko" loppuun.. Tosi herkulliset kuvat patongeista! Ja taatusti maistuivatkin hyviltä, en yhtään ihmettele että katosivat hetkessä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihania ipanoita teilläkin :) Toivon, että tällä tavoin saisin luotua edes pienen innostuksen tulevaisuuden kokkailuja ajatellen.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Hienoa :) Jos kokeilet, niin kerro sitten mitä tykkäsit.

      Poista
    2. Nää oli ihan superhyviä!! Tein viikonloppuna muutaman satsin! :)

      Poista