29. toukokuuta 2014

Folio-oliot... siis uuniperunat valkosipulikastikkeella ja voileipäkakkuilua

Viime lauantaiksi tekemäni savulohi-kananmunavoileipäkakku sai niin suuren suosion, että sain tehdä kaverini vanhemmille toisen samanlaisen, mutta tällä kertaa hieman isomman. Tein vaihtelun vuoksi kakusta kantikkaan ja yhden kerroksen korkeamman. Lohitäytettä tein tuplaten eli kahteen väliin ja ylimääräisen leipäkerroksen tein real-ruisleivästä. Yhdessä paahtoleipäkerroksessa on kuusi paahtoleipää ja ruisleipäkerroksessa noin 8-9 ruisleipää. Kakku riittää noin 20-25:lle henkilölle. Täytteiden ohjeet voi käydä kurkkaamassa täältä. En tiedä koska oppisin saamaan kantikkaat kakut edes jotenkin symmetrisiksi, sillä aina ovat vinksallaan johonkin suuntaan. Mutta toisaalta, haittaako se? Itse olen aina hirvittävän kriittinen omia tekeleitä kohtaan ja kaikki pitäisi olla millilleen oikein, vaikka eihän se makuun vaikuta.




Päivän ruoka muodostui viime viikolla tekemättä jääneistä uuniperunoista ja pannulla paistetuista kasslerpihveistä. Alunperin ajatuksena oli grillailla, mutta keli ei moiseen puuhaan kannustanut. Uuniperunoille tein valkosipulisen kastikkeen ranskankermasta ja hyvin tuo toimi pihvienkin kanssa.




Uuniperunat valkosipuli-ranskankermalla

4-5 isoa uuniperunaa (rosamunda)
foliota
Kastike:
150g ranskankermaa
4tl valkosipulimurskaa
tuoretta ruohosipulia silputtuna
tuoretta tilliä silputtuna
ripaus suolaa
ripaus sokeria
1rkl kapriksia hienonnettuna
tilkka sitruunamehua

  Pese perunat huolellisesti juuresharjalla ja pistele niihin haarukalla reikiä. Kääri jokainen peruna omaan foliopalaan ja nosta ritilälle uuniin. Kypsennä 150 asteessa 1,5 tuntia tai kunnes ovat tikulla koetettaessa pehmeitä.
  Sekoita valkosipuli ja hienonnetut yrtit sekä kaprikset ranskankerman joukkoon. Mausta maun mukaan suolalla, sokerilla ja sitruunamehulla. Anna maustua hetken jääkaapissa ja tarjoa perunoiden kanssa.

4 kommenttia:

  1. Uuniperunoita...*nam* Superherkullisia, mutta jostain syystä tulee tehtyä niitä ihan liian harvoin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harvoin tulee tehtyä meilläkin. Jotenkin koen ne työlääksi, vaikka uunihan siinä kaiken homman hoitaa. Hyviä nuo kyllä on :)

      Poista
  2. Tosi kauniita ovat sun voileipäkakkusi, sulla on ihania pikku muotteja! Uuniperunat uppoo aina ja kastikkeen saatan melkein maistaa, että hyvää on!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija :) En ennen osannut koristella kakkuja ollenkaan ja etenkin nuo voileipäkakut koin aivan mahdottomaksi. Mutta näköjään kaiken voi oppia. Siltikin en aina oo aivan tyytyväinen koristeluihin. Etenkin jälkikäteen kuvia katsellessa löytää paljon kohtia, jotka olisi voinut tehdä toisin.

      Perunoiden kastike oli ihanan raikasta ja sopi kyllä perunoille oikein hyvin. Haaveissa olisi löytää joku oikein hyvä kinkkutäyte uuniperunoille, eli jos sellainen löytyy, niin vinkkaa ihmeessä :)

      Poista