31. toukokuuta 2014

Nyt mennään jenkkaa, polka dotia, humppaa... tai oikeastaan appelsiini-suklaakääretorttua polka dot-kuosilla

Pääsiäisen cake popseista oli kaappiin jäänyt pari vajaata pussia candy meltsejä ja jääkaapista löytyi ylimääräinen appelsiinituorejuustopurkki. Koska meille oli tulossa vieraita ja eiliselle tehty daim-kakku oli kadonnut lähes kokonaan, eikä se liivatteen vuoksi sopinut toiselle vieraista, päätin muuttaa ylimääräiset ainekset kääretortuksi. Idean suloiseen polka dot-kääretorttuun bongasin Elämää Koivurannassa-blogin Nannelta ja Nanne oli bongannut sen Tyrniä ja tyrskyjä-blogin Sarpulta.

Vaikka kääretortuista tykkäänkin, niin niitä tulee tehtyä todella harvoin. Ja syykin palautui mieleen torttua kääriessä... Kääriminen ei tahtonut onnistua millään ja torttu halkeili kivasti. Mutta eipä se onneksi ole niin vaarallista ja haljenneet kohdat jäivät tortun sisään. Mun makuun tuosta tuli hieman liian makea, joten täytteen sokeria voisi laittaa vähemmän. Lisäksi mun luottokääretorttupohjaohje on sekä hukkunut että huuhtoutunut pois mielestä, joten joudun turvautumaan Ulla Svenskin Lempileivonnaiset-kirjasta löytyneeseen ohjeeseen. Pohjasta tuli sekä liian paksu että kuiva mun makuun, joten hyvät kääretorttupohjaohjeet ovat enemmän kuin tervetulleita! Laittakaa vaikka linkkiä kommenttikenttään, jos omasta blogistasi tai muualta netistä sellainen löytyy. Ja saa sen toki kirjoittaa kokonaankin, jos haluaa. En mä tuota Ullan ohjetta silti täysin tyrmää, sillä vika saattaa varsin hyvin olla leipojassakin.

Suurin ongelma tämän kanssa oli kuitenkin valmiin kääretortun leikkaaminen. Uunissa candy meltseistä tuli niin kovia, ettei niiden kohdalta torttua saanut leikattua oikein mitenkään päin. Ei ainakaan nätisti, vaikka yritti terävälläkin veitsellä. Toisaalta kun katselin näin jälkikäteen Nannen ja Sarpun luomuksia oivalsin, että taisin laittaa noita meltsejä hieman liian tiuhaan. Kannattaa siis yrittää asetella suklaanapit sellaisin välein, että tortun saa viipaloitua halkaisematta candy meltsejä. Mutta ei sen puoleen, hyviä ja söpöjähän nuo meltsit taikinassa olivat!




 Polka dot-kuvioinen suklaa-appelsiinikääretorttu

Pohja:
4 kananmunaa
1,5dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
0,5dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
Lisäksi:
candy meltsejä
Täyte:
2dl vispikermaa
180g appelsiinituorejuustoa
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1rkl appelsiinimehua
50g tummaa suklaata rouhittuna

  Vatkaa munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon. Nostele varovasti sekaisin. Vuoraa uunipannu leivinpaperilla ja aseta päälle candy meltsit. Kaada taikina varovasti pellille. Kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia. Levitä pöydälle leivinpaperi ja sokeroi se kevyesti. Kumoa kypsä pohja leivinpaperille sokerin päälle ja irrota paistopaperi heti. Anna pohjan jäähtyä.
  Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa vielä hetki. Mausta seos sokerilla, vaniljasokerilla ja appelsiinimehulla. Rouhi suklaa ja sekoita täytteen joukkoon.
  Käännä pohja niin, että levität täytteen tummalle paistopinnalle ja uunissa leivinpaperia vasten ollut puoli jää tortun pinnaksi. Levitä täyte ja rullaa torttu pitkältä sivulta alkaen leivinpaperia apuna käyttäen. Kääri torttu leivinpapereineen kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa ennen tarjoilua. 




6 kommenttia:

  1. Kaunis on kääretorttu!! :)
    Törmäsin ihan samoihin ongelmiin, että sitä oli vaikea saada leikattua juuri suklaanapin kohdalta. Mutta onhan se ihan veikeä koristus kahvipöydässä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne :) Ei siis ollut vika mun veitsissä vaan suklaissa, ettei sitä saanut kunnolla leikattua. Pikkuhankaluuksista huolimatta tuo idea on silti aika kiva :)

      Poista
    2. Mutta ehkä ensi kerralla sulatan siitä suklaasta valmiiksi ne pallot siihen leivinpaperille ja kaadan taikinan siihen päälle. Ehkä sitten on helpompi pyörittää ja suklaapalatkaan eivät ole niin paksuja.

      Poista
    3. Ei ollenkaan huono ajatus! Kenties voisi tehdä sitten palloista vähän pienempiäkin. Kyllä varmasti tulee tällaisia tehtyä jatkossakin joihinkin juhliin, niin söpöjä ovat :)

      Poista
  2. Mulla kanssa aina ennen halkeili kääretorttupohja rullatessa, mut kerran jouduin tekemään pohjan pelkistä vehnäjauhoista ku perunajauhot oli loppu ja sillon pohja ei haljennu!
    Mun vakkariohje on tää:
    http://www.kinuskikissa.fi/kaaretorttupohja?hakusivu=1
    Mutta jätän tosiaan perunajauhot pois ja laitan 2dl vehnäjauhoja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuren suuri kiitos vinkistä! Ehdottomasti kokeilen pelkkiä vehnäjauhoja, kun seuraavan kerran kääretorttua teen. :)

      Poista