30. marraskuuta 2014

Joululeipää tarjoo kunnon väki... - jouluinen porkkana-pähkinäleipä

Tohinat joululeivonnaisten suhteen alkoivat tänään toden teolla, kun innostuin leipomaan pari satsia pikkuleipiä ja pari joululeipää. Keksien osalta homma ei kyllä mennyt ihan putkeen, mutta meidän väelle noita voi onneksi syöttää. Vieraille täytyy tehdä jotain muuta. 

Leipien ohje on lähtöisin Yhteishyvästä, mutta vähän jouduin ohjetta soveltamaan. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty vehnäjauhoja 12 desiä, mutta minä tyydyin vähän vähempään. Käytin jauhoja vain 7,5 desiä, jolloin taikina oli helppo käsitellä ja leivästä tuli mehevää. Toki jauhomäärään vaikuttaa taikinassa käytetyn porkkanaraasteen mehevyys, mutta silti tuo tuntui aika paljolta.  Jauhoja  on paras lisäillä vähän kerrallaan taikinaa samalla tunnustellen.

Paistoaikaa jouduin hieman pidentämään ja leivät olivat uunissa noin 55 minuuttia. Muutama minuutti lisää ei olisi ollut pahitteeksi. Kannattaa siis tarkkailla leipien kypsymistä ja koputella pohjaa kypsyyden varmistamiseksi. Kypsä leipä kumisee koputellessa. 

Alkuperäisessä ohjeessa leivän päälle ripoteltiin unikonsiemeniä, mutta mun mielestä ne oli vähän turhia. Koska leipää ei voidella ennen paistamista, ei siemenet leivän päällä tahdo pysyä. Toki niitä voi laittaa, jos haluaa, mutta mitenkään välttämättömiä ne eivät ole.

Maultaan leipä oli oikein onnistunut. Piparkakkumauste tuo mukavan jouluisen fiiliksen, eikä pähkinätkään leipää ainakaan huononna. Uunista otettaessa leivän pinta on kova kuin kivi, mutta pehmenee mukavasti siirappivedellä.




Jouluinen pähkinä-porkkanaleipä
(2 leipää)

5 dl piimää
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
½ dl tummaa siirappia
2 tl piparkakkumaustetta
2 dl saksan- tai hasselpähkinärouhetta
2½ dl hienoa porkkanaraastetta
7-8 dl vehnäjauhoja (tai 12 jos alkuperäistä ohjetta uskoo)
4 dl ruisjauhoja
3/4 dl öljyä
Voiteluun:
siirappia 
vettä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Lisää suola, siirappi, piparkakkumauste, pähkinärouhe ja porkkanaraaste. Alusta taikinaan jauhot ja öljy. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin 45 minuuttia. 
  Vaivaa taikinaaa jauhotetulla alustalla. Pyörittele osat pyöreiksi limpuiksi ja nosta limput leivinpaperin päälle pellille. Anna leipien kohota peitettynä vielä noin 15 minuuttia. Pistele kohonneet leivät haarukalla ja halutessasi ripottele päälle unikonsiemeniä. 
  Paista leipiä 175 asteisessa uunissa 40-55 minuuttia. Tarkista kypsyys koputtamalla leivän pohjaan. Kypsä leipä kumiseen. Voitele leivät lämpimänä siirappivedellä.  



6 kommenttia:

  1. Onpa hyvänoloinen tuo leipäohje! Täytyykin ehkä vielä testata ennen joulua. Vähän on vielä hakusessa että mitä leipää tekisi joulupöytään saaristolaisleivän kaveriksi. Viime vuonna syötiin tätä maalaisleipää http://nannenturinat.blogspot.fi/2013/11/maalla-syodaan-tietenkin-maalaisleipaa.html joka oli kyllä ihan mielettömän hyvää, mutta kaipaahan sitä vähän vaihtelua! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maalaisleipä on kyllä yksi parhaista leivistä mitä tiedän <3 Mä luulen, että meillä on kanssa saaristolaisleipää ja ehkä limppua. Yleensä leivän menekki on vaan niin olematonta, etten kauheasti viitsi niitä tarjolle laittaa.

      Poista
  2. Taisin juuri löytää limpun joulupöytään. Äiti haluaa aina erilaiset itse leivotun joululimpun, mutta pirukaan ei muista, mitä on viime vuonna syöty, saatikka pari vuotta sitten :D Tämä ohje kuulosti siltä, että voisin syödä tuota itsekin, vaikken erityisesti joululimpusta pidä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, siinä onkin tosiaan muistamista, jos joka vuosi täytyy olla erilainen limppu pöydässä. Tämä on kyllä mukavaa vaihtelua sille perinteiselle joululimpulle. Itse laitoin toisen pakastimeen, jos sen vaikka joulun aikaan muistaisi syödä pois.

      Poista
    2. Ei muista äitikään :P Sille varmaan riittää, että se on tuoreena pakastettu ja maistuu jouluiselta, eli on sivelty siirapilla :D Mutsi vetää kaksin käsin, vaikka itseäni inhottaa jo puolikas pala... Mutsi ruuanlaittotaidottomana ei todellakaan syö ihan mitä tahansa mun mieliksi. Se ilkee kyllä sanoa, että tarjottaisko tää koiralle, jos ei maistu.

      Poista
    3. Ihana äiti :D Toisaalta on ihan hyvä, kun saa sanottua mielipiteensä :D Mun appiukko on kanssa hyvin suorapuheinen asiassa kuin asiassa ja tuo taatusti esiin mitä mieltä asioista on.

      Poista