15. marraskuuta 2011

Omituisten ohjeiden päivä

Ensinnäkin. Varoituksen sana kaikille sosekeiton keittäjille! Älä koskaan jätä soseutettua keittoa hellalle kiehahtamaan ilman valvontaa. Ihan vaan pikaisesti kävin muualla ja tuloksena oli sangen vaikeasti lähestyttävä soppakattila. Pirulainen ampui oikein antaumuksella ja pohjasta saakka sopparoiskeita pitkin keittiötä. Ja kun keitto oli vielä kiehuvan kuumaa, niin lähestyminen vaati sulaa hulluutta ja nopeita refleksejä. Joista jälkimmäistä en satu omistamaan.

Tämän päivän kokkailukokeilut oli aika omituisia, mutta ihan hyviä. Tein marjaisia teeleipiä ja bataatti-lanttukeittoa. Noista teeleivistä en ensin oikein tiennyt, että pitäisikö ne mieltää makeiksi vai suolaisiksi. Loppujen lopuksi niitä syötiin kuitenkin margariinin ja juuston kera. Hassuja ne oli, mutta ei ollenkaan huonoja. Ulkonäön perusteella tuollaiset jäisi todennäköisesti syömättä. Teeleipien ohjeen oon kopsannut taas kerran Yhteishyvästä :) Yllättävää vai mitä?

Marjaiset teeleivät
(10kpl)

4dl vehnäjauhoja
2dl grahamjauhoja
2tl leivinjauhetta
0,5tl suolaa
2tl sokeria
100g voita tai margariinia
200g viiliä
1dl mustikoita
1dl vadelmia

  Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää joukkoon pehmeä voi, viili ja marjat. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Taputtele taikinasta pyöreitä pieniä leipäsiä leivinpaperille pellille. Pistele pinta haarukalla.
  Kypsennä leipiä 225-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes leivät saavat hieman väriä. Tarjoa heti tuorejuuston tai margariinin ja teen kanssa.


Tuo keiton ohje on taasen lähtöisin Me-lehdestä. Näitä Yhteishyvä-, Pirkka- ja Me-lehden ohjeita on vuosien saatossa kertynyt aika paljon noihin mappeihin. Ja kun ovat yleensä yksinkertaisuudessaan hyviä, niin niitä tulee sitten kokeiltuakin. Arkena kun ei kauheasti jaksa kokkaamiseen panostaa. Tämäkin ruoka oli hämmentävän hyvää. En vaan osaa päättää, oliko ruoka parempaa ennen vai jälkeen sitruunamehun ja -kuoren lisäämistä. Tätä täytyy vielä pohtia.

Bataatti-lanttukeitto

400-500g lanttua
400-500g bataattia
2 sipulia
7-10dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
1tl currya
0,5tl mustapippurirouhetta
0,5 sitruunan raastettu kuori ja puristettu mehu
Päälle:
0,5dl mantelilastuja paahdettuna

   Kuori ja paloittele kasvikset. Laita kasvikset kattilaan, kaada vesi päälle ja lisää pippuri, curry ja murustetut kasvisliemikuutiot. Keitä, kunnes kasvikset ovat kypsiä. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää tarvittaessa vettä. Pese sitruunan kuori hyvin kuumalla vedellä. Raasta kuori ja purista mehu. Mausta keitto sitruunamehulla ja kuoriraasteella halutessasi. Kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa paahdettujen mantelilastujen kanssa.


Keiton seuraksi tein vielä paistettuja kananmunaleipiä. Eli paahtoleivän keskelle leikataan muutama sentti kanttiinsa kolo. Kuumenna pannulla öljyä ja laita paahtoleipä pannulle. Riko kananmuna leipään leikattuun koloon. Paista leipää molemmin puolin. Mausta halutessasi ripauksella suolaa.

Pohdinta sitruunan suhteen on nyt tehty ja jatkossa tämä keitto tehdään meillä ilman sitruunaa. Oli se vaan parempaa ilman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti