30. marraskuuta 2011

Tuoksuvaista juusto-oreganoleipää

Jostain syystä leivän kulutus on meidän perheessä kasvanut räjähdysmäisesti viime viikkoina. Kun leipäkoppa jälleen ammotti tyhjyyttään, oli aika kaivaa jauhopurkit kaapista ja leipoa leipää. Kun pelkästään yhden leipäpussin takia ei viitsi kauppaan lähteä. Vaihteluna niille iänikuisille sämpylöille kokeilin tänään juusto-oreganoleipää. Ohjeen alkuperää en tiedä, vaan on taas niitä vuosia sitten lehdestä kopsattuja juttuja.

Taikinan kanssa meinasi olla vähän vaikeuksia, enkä oikein tiedä mikä meni vikaan. Joko ohjeen jauhomäärä on turhan pieni tai sitten mulla on tullut jossain kohtaa mittavirhe. Se ei olisi mitenkään uutta, siis ajatuskatko aineksia mitatessa. Taikina oli erittäin tarttuvaista ja aivan mahdoton leipoa. Runsaasti sai lisäillä jauhoja, että sai taikinasta leivottavan. Kannattaa siis tuota taikinaa tehdessä lisäillä huoletta jauhoja, jos siltä tuntuu. Taikina saa olla napakkaa mutta pehmeää. Lisäksi toinen mun pitkulaisista vuoista oli tullut tiensä päähän ja saa jatkossa toimia vaikka kukkaruukkuna. Ei kai ole niin vaarallista, vaikka toisesta leivästä tuleekin pyöreä.

Juusto-oreganoleipä
(2kpl)

5dl vettä
50g hiivaa tai 2ps(à11g) kuivahiivaa
1,5tl suolaa
2-3tl oreganoa
2dl juustoraastetta
4dl hiivaleipäjauhoja
n.6dl vehnäjauhoja (laita enemmän tarvittaessa!)
n.50g voita tai 0,5dl öljyä
Pinnalle:
(2dl juustoraastetta)

  Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja oregano. Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä vesi 42-asteiseksi, sekoita kuivahiiva vajaaseen desiin hiivaleipäjauhoja ja sekoita hiiva-jauhoseos veteen yhdessä suolan ja oreganon kanssa. Alusta taikinaan osa jauhoista ja juustoraaste. Lisää rasva alustamisen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota.
  Leivo taikinasta kaksi pitkänomaista leipää ja laita ne voideltuihin vuokiin. Anna leipien kohota. Pistele leivät ja paista 200-asteisessa uunissa 30-35 minuuttia. Jos haluat laittaa leipien pinnalle juustoraastetta, lisää se paistamisen puolessa välissä.

Hyvää leipää! Ja tuoksu on aikas herkullinen. Luulen, että tämän kanssa sopisi oikein hyvin joku paprikainen tai valkosipulinen tuorejuusto. Ihan muutaman minuutin kauemmin nuo leivät olisi vielä saaneet olla uunissa, mutta näyttää nuo kelpaavan silti. Ja jos oregano ei kuulu lempparimausteisiin, niin miksei tähän kävisi joku muukin yrtti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti