21. marraskuuta 2011

Hitunen joulua ja pippuripihvejä jauhelihasta

Harvoin tulee itse tehtyä jouluksi laatikoita. Vielä en nimittäin oo semmoisia ohjeita löytänyt, että ne voittaisi anopin tekemät herkulliset joululaatikot. Näin joulun alla noita erilaisia laatikko-ohjeita voi kyllä testailla, sillä joululaatikoihin en vaan kyllästy. En ainakaan ihan helpolla. Eilen laitoin pitkästä aikaa perunalaatikon imeltymään. Edellisestä kerrasta taitaa olla jo reilu kymmenen vuotta eli ehkä oli aika taas muistella tuon herkun saloja. Illalla siis keittelin perunat, soseutin, lisäsin jauhot ja laitoin yöksi pystymuurin päälle lämpimään. Sen mitä olen kuullut, niin ilmeisesti sopiva lämpö on aika tärkeä osa tuota imeltymistä. Kun taas liika lämpö on sitten pahasta... Jotkut kuulemma hoitavat tuon imellyttämisosuuden 50-asteisessa uunissa. Onnistuu siis varmasti niinkin.

Imelletyn perunalaatikon ohje oli tällä kertaa lähtöisin Pirkka-lehdestä. Ja lopputulos oli kyllä oikein hyvää ja muistuttaa erehdyttävästi imellettyä perunalaatikkoa. Vaikka perunat imeltyivätkin ihan hyvin yön aikana, lisäsin silti vielä teelusikallisen siirappia laatikkoa maustaessa. Vähän löysää tuosta tuli, mutta jässähtäisköhän jäähtyessään. Tai sitten täytyy seuraavalla kertaa laittaa vähän vähemmän maitoa. Ohjeessa varoiteltiin laittamasta liian pieneen vuokaan, ettei ruoka kuohuisi yli. Mä taisin hieman liioitella tuon vuoan kanssa :)

Imelletty perunalaatikko

1kg jauhoisia perunoita
vettä perunoiden keittämiseen
0,5dl vehnäjauhoja
50g voita sulatettuna
n.4-5dl maitoa
1,5tl suolaa
0,5tl muskottipähkinää
(2-3rkl siirappia tai sokeria tarvittaessa)

  Keitä perunat kuorineen kypsiksi suolattomassa vedessä. Kuori perunat kuumina ja soseuta esimerkiksi sähkövatkaimella. Sekoita jauhot joukkoon. Peitä astia kannella ja anna imeltyä lämpimässä paikassa vähintään 4-5 tuntia, mielellään yön yli. Varo, ettei seoksen lämpötila nouse liian korkeaksi, ettei imeltyminen lakkaa. Sopiva imeltymislämpötila on 50-60 astetta.
   Sekoita perunasoseen joukkoon sulatettu voi ja maito. Mausta. Mikäli seos ei ole imeltynyt tarpeeksi, lisää sokeria tai siirappia.
  Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Täytä vain noin 1/3 vuoasta, sillä ruoka kuohuu kypsyessään. Kypsennä 150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia.

Perunalaatikon seuraksi tein pippuripihvejä jauhelihasta. Erikseen ruoat olivat hyviä, mutta yhteen ne ei kovin hyvin sopineet. Tai sitten miellän tuon perunalaatikon liiaksi jouluruoaksi ja kinkun kaveriksi. Pihvien alkuperäinen ohje on peräisin taas Yhteishyvä-lehdestä. Taas meni ainesmäärät mun pihveissä uusiksi eli sen mukaan mennään. Tuo HP-kastike toi oikein mukavan maun noihin pihveihin, vaikken siitä muuten kauheasti piittaakaan.

Pippuripihvit jauhelihasta

400g jauhelihaa
1 pieni sipuli silputtuna
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
1rkl kuivattua persiljaa
1 kananmuna
loraus (n. 2rkl) HP-kastiketta
1tl suolaa
0,5tl jauhettua maustepippuria
Pinnalle:
pippurisekoitusta
Paistamiseen:
tilkka öljyä

  Hienonna sipuli ja valkosipuli. Sekoita jauhelihan sekaan sipulisilput, mausteet ja kananmuna. Muotoile taikinasta pienehköjä pihvejä. Kaada pippurisekoitusta lautaselle. Kasta pihvien toinen puoli pippuriseokseen ja paista pihvit keskilämmöllä tilkassa öljyä. Pihvit voi kypsentää myös 225-asteisessa uunissa, jolloin kypsennysaika on noin 15 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...