10. huhtikuuta 2013

Kun vatuttaa - tahmeat vadelma-kookosruudut

Jääkaapin perukoilla kökötti yksinäinen, pari päivää vanha kermaviilipurkki. Enhän mä voinut antaa poloisen joutua roskiin, kun oli varsin kelvollinen vielä. Parin päivän päästä tilanne olisi voinut olla jo toinen, joten pakkohan mun oli siitä leipoa jotain. Tällä kertaa kermaviili pääsi osaksi ylimakeita kookos-vadelmaruutuja. Alunperin ohje on tarkoitettu tehtäväksi puolukoista, mutta miksi ei vadelmatkin kelpaisi. Piirakka on näitä mun lemppareita, eli ainekset puuhaarukalla sekaisin, vuokaan ja uuniin. Vasta uuniin laittamisen jälkeen tajusin, että tämä on myös kananmunaton leivonnainen. Aikaa itse valmistamiseen ei montaa minuuttia mene. Tai ei menisi, jos sen saisi tehdä ilman häiriötekijöitä. Alkuperäinen ohje on löytynyt ME-lehdestä.

Oon testannut leivonnaista myös puolukoilla ja oli hyvää! Ehkä jopa parempaa kuin vadelmainen kaverinsa. Vadelmaiset ruudut olivat hieman liian makeita ja tahmaisia mun makuun. Lisäksi tämä vadelmainen versio vaati ainakin meidän uunilla hieman pidemmän kypsymisajan. Puolen tunnin jälkeen keskiosa oli vielä taikinainen. Sen ylimääräisen reilu kymmenen minuuttia kypsensin ruutuja foliolla peitettynä, ettei pinta palaisi.

Vadelma-kookosruudut
(18palaa)

1,75dl sokeria
3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
2dl kermaviiliä
150g sulatettua voita
3dl vadelmia (tai puolukoita)
Muruseos:
25g sulatettua voita
0,5dl sokeria
0,5dl siirappia
1,5dl kookoshiutaleita

  Sekoita kuiva-aineet keskenään kulhossa. Lisää kermaviili ja voisula. Sekoita taikina nopeasti sileäksi. Vuoraa suorakaiteenmuotoinen, metallinen uunivuoka (22x30) leivinpaperilla. Taputtele taikina levyksi jauhotetuin käsin. Ripottele päälle vadelmat. Sekoita leivonnaisen päälle tulevat ainekset keskenään. Annostele seos pieninä nokareina pohjan päälle.
  Paista leivonnaista 200-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos tikkuun jää taikinaa, jatka kypsentämistä muutama minuutti kerrallaan. Peitä tarvittaessa foliolla tai leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa.
  Jäähdytä leivonnainen. Leikkaa ruuduiksi ja viimeistele halutessasi tomusokerilla ja marjoilla. Leivonnainen kestää hyvin pakastamista. Sulata pakastettu leivonnainen huoneenlämmössä ja koristele vasta sitten tomusokerilla.


Kun yritin ottaa kuvia, oli pikkumies salamana paikalla. Lähes jokaisessa kuvassa näkyy suu, kieli, sormi tai naama.... :D

Sitten vielä viimeinen muistutus Suomen UN Womenin hyväntekeväisyys-kampanjasta. Nälkä voidaan voittaa, mutta se tarvitsee meidän kaikkien panosta. Osallistu, lahjoita ja auta! Lahjoittaa voi vielä tänään 10.4.2013 osoitteessa

https://jelpi.fi/kerayssivut/kaapiolinnan-kookissa


7 kommenttia:

  1. Olen usein käyttänyt monta kuukautta vanhaa kermaviiliä - ei se mene miksikään, on hapanmaitotuote!! Hei haloo :) Varsinkin jos laittaa vielä uuniin jossain leivonnaisessa. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/02/12/maalaisjarki-mukaan-ruoan-paivamaaramerkintojen-kanssa

    VastaaPoista
  2. Eipä meillä tavata tuijotella orjallisesti elintarvikkeiden päivämääriä, vaan luotetaan enemmän niin näkö-, haju- kuin makuaistiinkin. Useat elintarvikkeet ovat varsin käyttökelpoisia, vaikka päiväys olisi jo mennyt.

    Nyt vaan on aivan pakko saada kaikki ylimääräinen pois jääkaapista ennen viikonlopun juhlia, joten miksi ei voisi leipoa? Ja kun aikaa ja virtaa on, enkä tähdellisempääkään tekemistä keksinyt, niin vallan mainiosti voin kuluttaa päiväni hävittämällä ylimääräisen kermaviilipurkin :)

    On toki totta, että turhan paljon menee ruokaa roskiin vain siksi, että uskotaan sokeasti niitä numeroita, jotka purkin kyljessä komeilee. Ja se on oikeastaan aika sääli. Niillekin ruoille olisi taatusti ottajia.

    VastaaPoista
  3. Kuulostas hurjan hyvältä toi kookoksen ja vadelman yhdistäminen. Varmaan sopi hyvin yhteen.

    VastaaPoista
  4. Vadelma ja kookos ovat oikein oiva pari :) Ja nyt päivän levättyään tuo piirakka ei ole enää niin ällömakeaa. Ainakin se on kadonnut hyvää vauhtia.

    Ja saipa taas yhden neljä vuotta vanhan vadelmarasian käytettyä :D

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa ihan ylihyvältä! Kookos on mun heikkous sitäpaitsi :D
    Kun mä alkaisin leipomaan jotain tälläistä, en löydä hyviä ohjeita joten nappaampas tämän talteen, kiitän! ;)

    Teilläkin siellä yhtä reipas kuvausassistentti kuin meilläkin, varmasti puolissa ruokakuvista näkyy joko sukat tai sormet :D

    VastaaPoista
  6. Etenkin jos yrittää kuvata jotain hyvää, niin aivan varmasti on pikkumies avittamassa :D

    VastaaPoista