4. toukokuuta 2013

Ollaan hyvää pataa - retroruokaa...

Nostalgialinjalla jatketaan.... Nuo -70-luvun ruokakortit on aika kivoja kapistuksia ja niitä selailemalla löytyi ohje tämän päivän ruokaan. Tosin ohjetta täytyi soveltaa hieman, sillä häränhäntiä ei ollut saatavilla. Vielä viime viikolla niitä pyörittelin käsissäni kauppareissulla, mutta jätin toistaiseksi odottamaan. Harmi, sillä nyt kolmessa kaupassa myytiin eioota. Onneksi yhden kaupan lihatiskillä myyjä kävi kaivelemassa takahuoneesta kilon verran korvaavaa herkkua. En siinä tohinassa huomannut edes kysyä, että mitähän kohtaa naudasta me mahdetaan syödä. Mutta liha näytti hyvältä ja hinta oli etuusa, niin ei kai sen ole niin väliä. Kaikki kelpaa.

Ruokalistalla komeili tänään häränhäntä-nakkipata. Tosin ilman häränhäntää. Ajatus padasta kuulosti niin kummalliselta, että pakkohan sitä oli kokeilla. Ajatuksena lienee ollut se, että samassa padassa on purtavaa niin aikuisille kuin perheen pienimmillekin. Aluksi timjami tuntui ja maistui hieman oudolta, mutta äkkiä siihen tottui. Muuten ei ollut ollenkaan pöllömpää pataa.

Nakki-häränhäntäpata

1kg häränhäntiä tai muuta luista naudan lihaa
2rkl vehnäjauhoja
2-4rkl voita tai margariinia
n.3dl vettä
1 laakerinlehti
1tl timjamia
2tl suolaa
0,5tl pippuria
1tl basilikaa
2 sipulia
2 porkkanaa (unohdin)
1tlk(225g) herkku- tai muita sieniä
10 prinssinakkia tai 5 nakkia
(punaviiniä)

  Kääntele häränhäntäpalat tai muut lihapalat jauhoissa ja ruskista pannussa rasvassa joka puolelta. Pane lihat pataan ja lisää mausteet sekä niin paljon vettä, että lihat peittyvät puoliksi. Keitä ruokaa miedolla lämmöllä noin 2 tuntia.
  Kuori sipulit ja porkkanat ja paloittele ne. Lisää kasvispalat pataan ja jatka keittämistä noin 30 minuuttia. Lisää sienet ruoan joukkoon kypsymään viimeisen 5 minuutin ajaksi.
  Ruskista nakit kevyesti ja pane ne pataan päällimmäiseksi. Lisää ruokaan mausteita tarvittaessa. Pieni tilkka punaviiniä täydentää makua.
  Tarjoa perunasoseen kanssa.

3 kommenttia:

  1. Vierailin ensimmäistä kertaa blogissasi...sain blogihaasteen, johon nyt haluan haastaa sinut. Haaste löytyy omasta blogistani http://keijukaistenmaan-herkkublogi.blogspot.fi/2013/05/blogihaaste.html

    VastaaPoista
  2. Häränhäntäpataa itsekin katselin nostalgiakorteista siihen malliin, että olisi kiva kokeilla. Välillä häränhäntiä on tehtaanmyymälässä ollut, mutta nyt ei tietenkään viimeksi, kun olisin niitä ostanut.

    VastaaPoista
  3. Häränhäntiä on kuulemma hirvittävän vaikea saada myyntäväksi. En sitten tiedä mistä moinen johtuu.

    VastaaPoista