20. tammikuuta 2014

Arjen sankarit - helppo, kaurainen marjatorttu ja jauheliha-papusoosi

Kun on pakko yrittää pysytellä koko ajan liikkeellä, niin samalla voi aikansa kuluksi leipoa vaikka superhelpon vadelmatortun. Ohje tähän herkkuun löytyi Myllyn parhaan kauramannasuurimopussin kyljestä ja aineksetkin löytyi sopivasti kotoa. Ja mikä parasta, sai edes yhden rasiallisen marjoja käytettyä. Ens kesänä joku voisi ystävällisesti muistuttaa mua, ettei sitä pakastinta tartte ahtaa aivan täyteen. Osa marjoista kun jää taatusti käyttämättä...Tämän tortun voi tehdä mistä marjoista tahansa, mutta minä käytin tällä kertaa vadelmia. Niitä kun on pakastimessa kaikista eniten. En tiedä oliko syy meidän huonon uunin vai minkä, mutta mun tortun piti olla uunissa 45 minuuttia ohjeen puolen tunnin sijaan, jotta keskustankin sai kypsäksi. Tortun kanssa voi tarjota vaniljakastiketta tai -jäätelöä.




Rapea marjatorttu

2dl kauramannasuurimoita
1dl erikoisvehnäjauhoja
1dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
100g sulatettua voita tai juoksevaa
margariinia
1 muna
1dl maitoa
Päälle:
3-4dl(n.200g) vadelmia, puolukoita, lakkoja tms
Muruseos:
50g voi- tai margariinisulaa
0,75dl sokeria
2dl kauramannasuurimoita

 Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muut pohjan aineet. Levitä taikina voidellulle kauramannalla leivitetylle piirakkavuoalle (28-30cm). Levitä marjat tortulle tasaiseksi kerrokseksi ja sen päälle keskenään sekoitetut muruseoksen ainekset. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kunnes torttu on kypsä.

Ruokapuolella pääsin testaamaan jälleen yhdestä keittokirjasta löytynyttä ohjetta. Alkuun vaatimattomalta vaikuttanut chili con carne osoittautui hämmentävän maukkaaksi papu-jauhelihakastikkeeksi. Niin hyvää kuin tämä olikin, niin chili con carneksi en tätä kutsuisi. Mutta oli tämä sellainen helppo arkiruoka, jota voi vallan mainiosti tehdä toistekin. Ohje löytyi kirjasta "Vähäkolesterolista ruokaa". Vielä olen kahden vaiheilla, että saako kirja jäädä hyllyyn vai ei. Joitain mielenkiintoisia ohjeita kirjasta toki löytyy, mutta onko ne sitten säilyttämisen arvoisia.




 Papu-jauhelihakastike (muka chili con carne)

100g sipulia
200g punaista paprikaa
300g paistijauhelihaa
2rkl öljyä
2,5dl lihalientä
2prk(à400g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
0,25tl chilijauhetta
mustapippuria

  Kuori ja silppua sipulit. Poista paprikoista siemenkota, suikaloi paprikat. Kuumenna öljy pannulla. Lisää sipulit ja kuullota. Lisää paprikasuikaleet ja paista hetki. Lisää liha ja ruskista kevyesti. Kaada joukkoon lihaliemi ja anna kastikkeen kiehua kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää pavut kastikkeineen. Mausta chilillä. Anna hautua kannen alla vielä 10 minuuttia. Mausta pippurilla. Tarjoa täysjyväpatongin (tai riisin) kera.

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki 
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti