Tämän viikon ajatuksena oli laittaa ruokaa pitkälti niistä aineksista mitä kotoa löytyy. Leivätkin halusin leipoa itse, että saisi jauhopusseja edes vähän tyhjemmiksi. Näin jälkikäteen arvioiden tämä viikko on sujunut melkoisen hyvin! Jotain lihoja, maitoa ja kasviksia on täytynyt hakea kaupasta, mutta ei juuri muuta. Silti ollaan syöty ihan hyvin ja mikä parasta, kaappeihin on tullut edes hitusen lisää tilaa. Hyvä minä! Hyvästä alusta huolimatta tämä operaatio saa jatkua vielä toistaiseksi, sillä noita turhia aineksia löytyy vielä vaikka kuinka. Oikeastaan tämä on aika kivaa ja kyllähän tässä vähän säästääkin.
Meillä hedelmien menekki vaihtelee suunnattomasti. Joskus katoavat heti, toisinaan taas makaavat pöydällä turhankin pitkään. Etenkin banaanit lakkaavat kiinnostamasta ipanoita, jos pääsevät liian mustiksi. Eihän niissä mitään vikaa ole, mutta silti eivät kelpaa. Eilen tutkaillessani Menu keittokirjaa, löysin sattumalta paistettujen banaanien ohjeen. Ohje löytyi oikeastaan kuin tilauksesta, sillä olin juuri yrittänyt keksiä sopivaa tapaa hävittää tummuneet banaanit. Näin paistettuina ja toscakastikkeen kanssa tarjottuna kelpasivat muksuille oikein hyvin. Tarkoitus oli tarjoilla näiden kanssa jäätelöäkin, mutta eihän sitä sitten ollutkaan. Rasia, jonka kuvittelin sisältävän pähkinäjäätelöä, oli täynnä mustaherukoita. Mikä pettymys. Rasiasta oli tarra päässyt hukkumaan jonnekin, enkä tietenkään älynnyt kurkata rasian sisälle. Jäätelön kanssa nämä olisi olleet aivan loistavia! Tein itse puolikkaan annoksen, mutta alla on ohje kirjan mukaan eli kymmenelle ruokailijalle. Jos jotain tekisin toisin, niin toscakastikkeeseen laittaisin vähän vähemmän mantelilastuja.
Paistetut banaanit
(10ann.)
5-10 keskikokoista banaania
30g voita paistamiseen
0,5 sitruunan mehu
Toscakastike:
75g voita
3rkl sokeria
vajaa 1rkl vehnäjauhoja
75g mantelilastuja
0,5-1dl kermaa
Halkaise kuoritut banaanit pituussuunnassa ja paista kevyesti voissa pannulla. Aseta banaanit tarjolle, purista sitruunanmehu päälle.
Valmista toscakastike sekoittamalla sulaan voihin kaikki aineet kylmänä. Nosta hellalle, keitä hyvin hämmentäen, kunnes sakoaa.
Tarjoa banaanit jäätelön ja/tai toscakastikkeen kera.
Näin keittokirjahaaste eteni taas yhdellä kirjalla. Tämä Menu keittokirja III on ollut mulla jo melkoisen kauan. Kirja sisältää pääasiassa juhlaruokia isommalle porukalle, siksi kirjaa on tullut käytettyä aika vähän. Silti tässä on sellaisiakin ohjeita, joiden ansiosta tämä on lunastanut paikkansa mun hyllystä. Eikä koiran hampaanjäljillä koristettua kirjaa viitsi oikein myydäkään :)
Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä)
1. 1000 cocktailia
1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki
3. Arabialainen keittiö
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
Makian näkösiä banskuja ja ihan hillitön määrä nuita kirjoja, mihin sää mahut niitten kaa?
VastaaPoistaOnhan näitä hieman kertynyt... :D Ja tässä on vasta ruokaan ja juomaan liittyvä kirjallisuus. Muita kirjoja löytyykin sitten monin verroin enemmän. Meillä on yksi huone pyhitetty "kirjastoksi", mutta silti alkaa hyllytila käydä vähiin. Seuraavaksi täytyy siirtää kirjoja olohuoneen puolelle.
PoistaLääh mikä ihana keksintö laittaa toscaa banaanille! Pakko koittaa! Sehän on lähes terveysruokaakin, hedelmiä ja manteleita ;)
VastaaPoistaJa tuohon kun vielä yhdistää saksanpähkinäjäätelöä, niin sehän on superterveellistä :D
Poista