1. tammikuuta 2014

It's pudding time - kanelinen paahtovanukas

Kääpiölinnassa vuosi vaihtui hyvin rauhallisissa merkeissä. Kuuden maissa käytiin kaupungilla katsomassa lapsille järjestetty ilotulitus, joka sai pikkumiehen aivan sekaisin. Niistä raketeista on sitten puhuttu koko päivä ja liitutaulu oli täynnä erilaisia "järähdyksiä". (Ärrr-kirjain lausutaan pikkumiehen mukaan amerikkalaisittain...) Pienelle tällaiset jutut tuntuu olevan valtavan tärkeitä. Loppuilta löhöttiin sohvalla ja katsottiin telkkaria. Aika mukavaa siis :)

Vuodenvaihteen syömisetkin olivat aika arkisia. Eilen pulled pork-täytteisiä tortilloja, tänään lihapullia. Edes jotain pientä hyvää täytyi juhlan kunniaksi keksiä ja innostuinkin kokeilemaan vanhasta mapistani löytynyttä paahtovanukas-ohjetta. Koskaan aikaisemmin en vanukkaita ole tehnyt, mutta helppoahan tuo oli. Ohjeen alkuperää en tiedä. Muuten tuo oli hyvää, mutta suurin osa kaneleista kerääntyi hassusti tuohon pinnalle, siis vuokien pohjille. Osaisko joku kertoa, mistä moinen johtuu?




Paahtovanukkaat
(4-6ann.)

1dl sokeria
1dl appelsiinimehua
Vanukas:
5dl maitoa
4 kananmunaa
1tl vaniljasokeria
1-2tl kanelia
(kookoshiutaleita)

   Kiehauta maito ja anna sen jäähtyä haaleaksi. Paahda sokeri puulastalla sekoittaen vaaleanruskeaksi paistinpannussa. Lisää appelsiinimehu. Keitos kuohahtaa mehua lisätessä, joten varo polttamasta itseäsi! Jatka sekoittamista pannun pohjaa myöten ja kiehuttamista miedolla lämmöllä, kunnes seos on tasaista ja sakenee.
  Kaada sokeriseos varoen 4-6 pieneen uunivuokaan ja pyörittele vuokia siten että sokerilientä tarttuu vuokien pohjalle ja reunoille. Nosta kulhot korkeareunaiseen, suureen uunivuokaan tai uunipannuun. 
  Sekoita maitoon vaniljasokeri sekä kaneli. Lisää rikotut munat yksi kerrallaan samalla sekoittaen niin, ettei päälle synny vaahtoa. Munien täytyy kuitenkin sekoittua maitoon kunnolla.
  Jaa maito sokerilla vuorattuihin pikkuvuokiin. Lisää uunivuokaan kuumaa vettä niin paljon, että pikkuvuoista jää vain kolmannes vedenpinnan yläpuolelle. Nosta vuoka uuniin pikkuvuokineen ja peitä leivinpaperilla. Kypsennä 175-asteisessa uunissa 45-60 minuuttia tai kunnes maito hyytyy. Voit kokeilla hyytymistä veitsellä. 
  Nosta pikkuvuoat vesihauteesta, jäähdytä haaleiksi. Irrota reunat veitsellä ja kumoa vanukkaat tarjoilulautasille. Päälle voi lisätä kanelia tai kookoshiutaleita.

9 kommenttia:

  1. Se on hauska kun aikuiset luulee välillä että lapsille täytyy keksiä kaikkea todella erikoista tekemistä jotta niillä on hauskaa ja kuitenkin lapsille on yleensä mieleenpainuvimpia ihan todella pienet asiat. Meillekin olisi yksi pieni poika tulossa joka päivä heittämään tikkaa ja leikkimään "baarimikkoa"! :)
    Pieniä juttuja meille, suuria pienille ihmisille! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin kuvitella miten houkutteleva paikka teidän navettabaari on muksuille :) Ilmeisesti kyseinen pikkupoika pääsee ajoittain toteuttamaan "uraansa" baarimikkona?

      On kyllä aivan ihana seurata, miten pienet ihmiset innostuu juuri tällaisista pienistä asioista <3

      Poista
  2. Lapset osaa nuattia pienistäkin asioista ja pienistä hetkistä. Siitä vois ottaa aikuisetkin oppia! Onpas maistuvan näköinen herkku, enpä ole koskaan itse paahtovanuksta tehnyt. Pannacottaa tein ekan kerran jouluksi, se olikin ihan simppleli juttu. Tämä paahtovanuksa vaikuttaa hieman monimutkaisemmalta, mutta taidanpa kokeilla joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin voisi aikuisetkin oppia nauttimaan pienistä asioista. Välillä sen taidon osaa, mutta jotenkin se sitten taas hukkuu arjen kiireeseen.

      Pannacotta on kyllä niin hyvää! Täytyisikin tehdä taas joskus. Meidän herkkua on valkosuklainen pannacotta mustikkakastikkeella.

      Poista
  3. Tällaisista jälkiruoista tykkään, mutta aika harvoin innostun tekemään.:) Kanelijauhe varmasti helposti kerääntyy tuossa noin yhteen, samaan tapaan kuin munakasmassaankin on usein vaikea saada mausteita sekoittumaan tasaisesti. Kanelitanko voisi tuossa toimia paremmin. Keittäisi maidon tangon kera ja antaisi maustua jäähtymisen ajan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja vinkistä! Täytyykin kokeilla kanelitankoa seuraavalla kerralla.

      Poista
  4. Tein jouluaatoksi eggnogia. Huomasin siinä saman, että kaneli kertyi/painui lasin pohjalle.
    Ihanan herkullisen näköistä paahtovanukasta =P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsikka :) En oo koskaan edes maistanut eggnogia. Ilmeisesti on hyvää?

      Poista
    2. Juu on se hyvää =P Nyt jouluaattona tarjosin jälkiruoaksi aikuisille kahvin kanssa ja viime jouluaattona herkuteltiin illalla siskojen kanssa, kun paljussa pihalla kylvettiin. Piti tehdä juttukin siitä, mutta kuva unohtui ottaa..jos sitten ens jouluna muistais =D

      Poista