27. tammikuuta 2014

Outo elämä... ja vielä oudompi pasta

Keittokirjojen maailmassa jatketaan ja tarkastelun alle pääsi "Pastat"-kirja. Kyseinen teos on osa Otavan kustantamaa kirjasarjaa, johon kuuluu lisäksi Curryruoat, Kalat ja merenantimet, Lähi-idän keittiö, Makeat herkut, Makeat ja suolaiset muffinit, Suklaaherkut, Tapakset ja antipastot sekä Thai-ruoat. Hyllystäni löytyy Pasta-ruokien lisäksi tuo Makeat herkut ja Curryruoat. Täytyisi yrittää hommata loputkin, jos ja kun kirjoja vastaan kävelee. Tässä Pastat-kirjassa on varsin mielenkiintoisia ohjeita, mutta harmillisen moni on mahdotonta toteuttaa tarkalleen. Osa käytetyistä aineksista on sellaisia, että niitä ei taida täkäläisistä kaupoista löytyä. Mutta onneksi aina voi soveltaa :) 

Mutta kun keittokirjahaasteessa ajattelin noudattaa ohjeita pilkulleen (tai ainakin suunnilleen), valitsin testattavaksi kotoisasti tagliatellea jauhelihakastikkeessa. Erikoiseksi ruoan tekee lisukkeeksi valmistetut valkosipulilla maustetut ja uunissa kuumennetut appelsiinilohkot. Aivan heti ei tulisi mieleen näitä aineksia yhdistää keskenään. Mutta, niin oudolta kuin ruoka kuulostikin, osoittautui tämä suunnattoman herkulliseksi. Appelsiinilohkot yhdessä jauhelihakastikkeen kanssa vaan toimi jollain omituisella tavalla. Jopa muksut söivät hyvällä ruokahalulla ja se on aina loisto juttu. Tätä tehdään taatusti toistekin.




Tagliatellea jauhelihakastikkeessa
(4ann.)

4 sipulia
5 timjaminoksaa
1 sitruuna
1,25dl oliiviöljyä
300g paistijauhelihaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
2rkl tomaattisosetta
2-3rkl kuivaa punaviiniä
jauhettua kuminaa
cayennepippuria
6dl kasvislientä
4 appelsiinia
1 valkosipulinkynsi
450g tagliatellea

  Kuori ja hienonna sipulit. Pese sitruuna kuumalla vedellä, kuivaa ja raasta osa kuoresta. Kuumenna pannulla 4rkl öljyä ja hauduta siinä hienonnettua sipulia. Lisää jauheliha, mausta suolalla ja pippurilla, paista murumaiseksi. Lisää tomaattisose ja ruskista kevyesti. Lisää viini, timjaminoksat ja raastettu sitruunankuori, mausta kuminalla ja cayennepippurilla. Lisää kasvisliemi ja anna kiehua kannen alla keskilämmöllä noin 15 minuuttia sakeaksi kastikkeeksi. 
  Laita uuni kuumenemaan 120 asteeseen. Kuori appelsiinit paksusti terävällä veitsellä työlaudalla ja lohko ne. Fileoi lohkot kalvottomiksi ja lado ne syvään uuninkestävään vuokaan. Kuori valkosipuli ja soseuta se lopun öljyn kanssa sauvasekoittimella. Kaada 2-3rkl valkosipuliöljyä appelsiinilohkojen päälle ja mausta pippurilla. Kypsennä uunin keskiosassa noin 10 minuuttia. 
  Kypsennä tagliatelle runsaassa suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan. Tarkista vielä kastikkeen maku, lisää tarvittaessa suolaa ja cayennea. Poista timjaminoksat. Kaada tagliatelle lävikköön ja anna valua. Annostele lautasille jauhelihakastikkeen kanssa. Lisää annokseen valkosipuliappelsiinit ja ripottele halutessasi päälle parmesaania.

Niin juu, kun yksi keittokirja kerran lähti hyllystä tilaa viemästä, saatoin hyvällä omallatunnolla ostaa uuden kirjan tilalle. Hain päivällä Suomalaisesta kirjakaupasta tytölle piirustustarvikkeita, enkä tietenkään voinut ohittaa keittokirjahyllyä. Olin jo lähtemässä kassaa kohden, kun huomasin alahyllyllä suloisen "Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä" -kirjan. Vaikka ruoalla ei saisi leikkiä, niin tässä kirjassa sitä tehdään surutta. Mutta palataan siihen hieman tuonnempana... 

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoisen kuulonen, ja näköinenkin yhdistelmä, uskaltaisikohan kokeilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskaltaa, uskaltaa :) Kun kerran appelsiinit tarjotaan erikseen, voi ne halutessaan jättää syömättä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...