6. tammikuuta 2014

One night in Budapest - jäädytetty Budapest-moussekakku

Eilinen päivä keittiössä oli taas melkoista säätöä. Näppäränä tyttönä sain jauheesta tehdyn béarnaise-kastikkeen juoksettumaan ja onnistuin pilaamaan suklaamoussekakun ensimmäisen suklaasatsin jotenkin kummasti. Kun sekoitin keltuaiset suklaan sekaan, oli lopputuloksena kova suklaaklöntti. Mutta jotain hyvääkin sentään, sillä kakkuun tehty hasselpähkinämarenkipohja onnistui yli odotusten! Maustetut marengit ei yleensä oo mun juttu, sillä mokaan ne aina jotenkin. Mutta nyt tuo meni nappiin. Eikä se ensimmäisen suklaasatsin pilaaminenkaan harmita enää, sillä tein moussen sitten Budapestista ja kakusta tuli loistava. Pohjasta tulee mieleen geisha ja täyte on muuten vaan hyvää. Kakusta saa gluteenittoman käyttämällä täytteeseen jotain muuta suklaata kuin Budapestiä, joka sisältää vehnäjauhoja. Lisäksi kakku säilytetään pakastimessa ja siitä voi leikata vain tarvittavan määrän kerrallaan. Ei siis tartte syödä koko kakkua. Vaikka luulen, ettei tuo kauaa meillä vanhene...  Vielä kun joskus jaksaisi opetella suklaan temperoinnin, niin saisi noista koristeistakin kauniin kiiltäviä.

Kun eilinen päivä tökki keittiössä, niin tänään on puolestaan ongelmia sähkölaitteiden kanssa. Päivällä ainoastaan mun koneesta katosi oudosti nettiyhteys, vessan lamppu räpsyy vain mun käydessä vessassa ja nyt kuvia koneelle siirtäessä muistikortinlukija kiukutteli. Taidanpa loppupäivän kiertää sähkölaitteet kaukaa...




Jäädytetty Budapest-moussekakku

Pohja: 
3 valkuaista
1,5dl sokeria
120g jauhettua hasselpähkinää
Täyte:
150g(n.15kpl) Budapest-suklaakonvehteja
(tai muuta tummahkoa suklaata)
3 kananmunaa
1rkl vahvaa kahvia
1rkl sitruslikööriä (voi jättää pois)
2dl vispikermaa
Koristeluun:
n.50g tummaa suklaata

  Säädä uuni 175 asteeseen. Aseta irtopohjavuokaan (halk. 24cm) pohjan kokoinen leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Jauha pähkinät jauheeksi tai käytä valmista hasselpähkinäjauhetta. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita sokeri vaahdon joukkoon. Kääntele lopuksi varovasti hasselpähkinäjauhe vaahtoon. Levitä seos vuokaan ja kypsennä uunin alatasolla noin 35 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ennen irrottamista ja jäähdytä pohja ritilällä. Pese ja kuivaa vuoka ja aseta pohjalle uusi leivinpaperi.
  Valmista täyte. Erota munista keltuaiset ja valkuaiset. Sulata suklaakohvehdit vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Sekoita tasaiseksi. Vatkaa keltuaiset hyvin suklaan joukkoon. Lisää kahvi ja likööri, sekoita tasaiseksi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto varovasti nostellen suklaaseokseen. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahdot varovasti keskenään.
  Irrota paistopaperi pähkinämarenkipohjasta ja pane pohja takaisin vuokaan. Kaada suklaamousse päälle ja tasoita pinta. Peitä vuoka foliolla ja pakasta vähintään 4 tuntia. 
  Sulata suklaa koristelua varten ja levitä leivinpaperille tai pursota kuvioiksi. Anna jäähtyä kylmässä. Ota kakku huoneenlämpöön noin 20 minuuttia ennen tarjoilua ja pistele rikottuja suklaalevyn palasia tai pursotettuja kuvioita moussen pintaan juuri ennen tarjoilua. 
  Vinkki: Suklaamoussekakkua voi leikata jäisenä, joten sitä voi tarjota sopiviksi annoksiksi leikattuna ja säilyttää itse kakun pakastimessa.



6 kommenttia:

  1. Ne päivät, jolloin kaikki menee pieleen... Niin tuttua. Mutta kakku näyttää kyllä ihan superherkulliselta. Kaikella on tarkoituksensa :) Ihana! Ja tsemppiä ikävänpäivänpilven puhaltamiseen pois pääsi päältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Eilen onnistuin vielä rikkomaan vintin oven lukon, mutta onneksi mies sai sen korjattua. Tämä päivä vaikuttaa edes vähän paremmalta, tosin ruoka on vasta tulella....

      Poista
  2. Voi, kun on kaunis ja herkullisen näköinen leivonnainen <3

    VastaaPoista
  3. Vau - hieno sovellus! Rakastin pienenä budapestejä ja niitä sai vain mummolasta... muistoja. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Hassu sattuma, sillä kun sain kännykkään viestin sun kommentista, olin just kertonut omista mummolamuistoista liittyen Mustan kissan tangoon. Aika ihanaa, miten pienet asiat voi nostaa paljon muistoja mieleen <3

      Poista