8. helmikuuta 2014

Sulle silmäni annan, annan kakun, lahjan kaiken....

Suloinen ja rakas kummityttöni täytti 6 vuotta ja kutsui tänään kavereitaan hirviösynttäreille. Mulle esitettiin jo hyvissä ajoin toivomus, että tekisin juhliin silmäkakun. Jotta kakusta tulisi päivänsankarille mieleinen, pyysin häntä piirtämään kakusta kuvan. Neiti kun on loistava piirtäjä, niin niitä kuvia katselee oikein mielellään. Piirustus sitten toimikin kakulle mallina. Täytteessäkin kuuntelin päivänsankarin toiveita. Pohjana toimi kaakaolla maustettu neljän munan kakkupohja, täytteestä löytyi niin mansikkaa kuin banaaniakin. Kakkupohjan kanssa kävi vain hieman huonosti, sillä se lässähti toiselta reunalta. Mutta onneksi täytteillä saa pelastettua tilannetta edes jonkin verran.

Tärkeintä kakussa taisi kuitenkin olla nuo silmät. Pyörittelin ja maalasin silmät hyvissä ajoin, jotta ne ehtivät kovettua. Näin niiden upottaminen kakkuun oli edes hitusen helpompaa. Ison silmät tein vasta viime tingassa, sillä kaksi edellistä ei oikein onnistuneet. Siksi se jäi hieman pehmeäksi, enkä edes yrittänyt upottaa sitä kakun sisään. Näin jälkikäteen tuli mieleen, että olisihan sen silmän alle voinut leikata kunnon kolon ja upottaa silmän siihen. Kakun pinnasta ei tullut mitenkään tasainen, mutta se ei tällaisessa kakussa haittaa, joten en edes yrittänyt sitä kauheasti silotella. 

Nyt vain toivotaan, että juhlat olivat onnistuneet ja kakku kelpasi. Ja jos oikein moni vieraista näkee painajaisia silmistä, voi sen laittaa sitten mun syyksi. Kiireessä napatuissa kuvissa kakku ei oikein ole edukseen, mutta ehkä noista selvän saa. Veljeltäni sain onneksi vähän paremman kuvan, joten laitetaas se tähän ensimmäiseksi. Kiitos kuvasta veljeni Leijonamieli.





Silmäkakku (laktoositon)

Pohja:
4 kananmunaa
2dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
0,5dl tummaa kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
Kostutus:
0,75dl jaffaa
Täyte:
2dl laktoositonta kermaa
175g laktoositonta Philadelphiaa
0,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
350g pakastemansikkaa sulatettuna
2 banaania
Kreemi:
100g laktoositonta margariinia
200g tomusokeria
1,5rkl appelsiinimehua
Päälle:
n.500g mustaa sokerimassaa
valkoista sokerimassaa silmiin 
musta elintarviketussi silmiä varten
elintarvikevärejä
punaista ja vihreää koristegeeliä 

  Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon.
   Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halk. 24cm). Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Leikkaa pohja kolmeen osaan.
  Vatkaa täytettä varten kerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon tuorejuusto, sokeri ja vaniljasokeri. Leikkaa puolet mansikoista pieniksi paloiksi ja sekoita täytteen joukkoon. Kostuta alin pohjalevy hyvin kevyesti ja levitä päälle puolet täytteestä. Viipaloi banaanit ja levitä täytteen päälle. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta. Levitä päälle loput täytteet ja mansikat. Nosta päälle viimeinen levy ja kostuta kevyesti. Kääri kakku tuorekelmuun ja anna tekeytyä viileässä seuraavaan päivään.
  Poista muovikelmut ja laita kakku pohjan kokoiseksi leikatun leivinpaperin päälle. Näin kakkua on helpompi siirrellä. Tai kumoa kakku suoraan kakkupaperin päälle. Vatkaa kreemiä varten huoneenlämpöinen margariini ja muut ainekset sähkövatkaimella pehmeäksi ja tasaiseksi. Levitä kreemi kakun pinnalle ja reunoille. Jos kreemi on vaikea levittää, laita kakku hetkeksi pakastimeen.
  Kauli sokerimassa ohueksi, noin 3mm paksuiseksi levyksi ja nosta kaulimen avulla kakun päälle. Tasoita pinta ja reunat. Leikkaa ylimääräiset massa pois ja taittele kakun alle.
  Silmiä varten tee massaan viillot terävällä veitsellä. Itse käytän apteekista saatavia kirurginveitsiä. Voit leikata aukkoa hieman isommaksi, jos silmä on oikein iso. Ujuta silmä aukkoon esimerkiksi pikkulusikan varren pään avulla. Siisti luomet tarvittaessa veitsellä. Pursota silmäkulmiin koristegeeliä. Osan sivulla olevista silmistä painoin viiltoon siten, että "luomet" painuivat silmän alle. Näin lopputulos on siistimpi. Harmi vaan, että hoksasin sen vasta viime tingassa.



 

6 kommenttia:

  1. Huih ;) Ja vau! Aivan "ihana" silmäkakku hirviösynttäreille. Oli tytölle varmaan mieluinen. Tuota ei hevin haluaisin leikata..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Silmiä oli kiva maalailla, mutta ensimmäisen silmän upottaminen kakkuun hieman inhotti :D Huomenna kuulen, mitä tyttö tykkäs.

      Poista
  2. Hui ja hui :) Ihana kakku ja aika täyttää hirvion kriteerit kympillä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Toivottavasti ei ollut liian hirvittävä :)

      Poista
  3. Yöööh, siis karmaisevan ihana! Lapset ovat kyllä parhaita kakkuideoiden keksijöitä, heillä kun on vain taivas rajana! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Lasten mielikuvitus on kyllä jotain aivan ihanaa. Kakku leikatessa silmät kuulemma plumpsahtelivat ulos kakusta, joka tietenkin lisäsi kakun kaameutta :)

      Poista