24. toukokuuta 2014

The salmon circle - pyöreä savulohivoileipäkakku

Liekö sitten helle pehmittänyt loputkin aivokopasta vai missä vika, kun kakkujen koristelu ei tänään sujunut ollenkaan. Tein kaverin vanhemmille täytekakun ja kalaisan voileipäkakun. Kakkujen täyttäminen sujui ihan hyvin, mutta kun tuli aika laittaa kuorrutteet ja koristeet paikoilleen, löi pää totaalisesti tyhjää. Siksi en oikein ole tyytyväinen kummankaan kakun koristeisiin. Näillä keleillä leipominen on sulaa hulluutta! Kakut tosin täytin yöllä ja koristelin heti aamutuimaan, jolloin tuvassa oli vielä viileää, joten ehkä tuota koristeiden epäonnistumista ei voi laittaa lämmön piikkiin. 

Pitkästä aikaa tein kalavoileipäkakun savustetusta kirjolohesta ja kananmunasta. Molemmat täytteet tein vähän summamutikassa aineksia lisäillen ja maistellen ja ainakin itse tykkäsin kovasti tuosta lohitäytteestä. Yritin sitä yöllä käydä maistattamassa ukollekin, mutta tämä nukkui niin tyytyväisenä nojatuolissa, etten raaskinut herättää. Oikeastaan jätin herättämättä sen vuoksi, ettei tuo herra ole mitenkään herttaisimmillaan, jos kesken unien käy tökkimässä ylähä. Kananmunatäyte sen sijaan on kananmunatäyte. Ei siinä mitään ihmeellistä ollut, mutta lohitäytteen kanssa toimi ihan ok. Toivottavasti myös syöjillekin kelpaa. 

Kakun päälle käytin kermalla notkistettua lohituorejuustoa (200g), mutta sitä olisi voinut olla vähän enemmän. Kakun kokosin 24 senttiseen irtopohjavuokaan, mutta ihan yhtä hyvin tästä voi tehdä kantikkaankin. Laita silloin kaksi leipää vierekkäin ja kolme peräkkäin. Tässä kakussa käytin vähälaktoosia tuotteita, mutta tavalliset käy aivan yhtä hyvin.




Lohi-munavoileipäkakku
(15ann.)

12 viipaletta isoa täysjyväpaahtoleipää
6 viipaletta Real täysjyväruisleipää
Kostutus:
1,5dl kasvislientä
Kirjolohitäyte:
n.350g savustettua kirjolohta
180g maustamatonta tuorejuustoa
1dl vispikermaa
2 salottisipulia hienonnettuna
0,5-1dl tilliä hienonnettuna
1rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
Kananmunatäyte:
4 keitettyä kananmunaa
200g ranskankermaa
4rkl margariinia
0,5dl ruohosipulia hienonnettuna
0,5tl suolaa
Päälle:
200-300g lohituorejuustoa
2-3rkl kermaa
salaattia
kylmäsavulohta
tilliä 
sitruunaa 
kurkkua

  Keitä ensin kasvisliemi ja anna sen jäähtyä. (Kiehautin 2,5dl vettä ja puolikkaan liemikuution.) Leikkaa leivistä kovat reunat pois. Jos teet kakun pyöreään vuokaan, vuoraa se kelmulla. 
  Valmista täytteet. Keitä kananmunat koviksi ja anna niiden jäähtyä. Laita kuoritut munat kulhoon ja hienonna haarukalla. Lisää joukkoon margariini, ranskankerma ja ruohosipuli. Mausta ripauksella suolaa. 
  Perkaa savustettu lohi ja nypi pieneksi silpuksi kulhoon. Vatkaa kerma ensin löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa vielä hetki. Sekoita vaahdon joukkoon lohi, hienonnetut sipulit ja tilli. Mausta sitruunamehulla ja suolalla. 
  Lado kerros (6kpl) paahtoleipiä vuoan pohjalle. (Tai leivinpaperin päälle kantikasta tehdessä.) Osaa paahtoleivistä täytyy hieman muotoilla ja mallin näet tarvittaessa täältä. Kostuta leivät kevyesti kasvisliemellä ja levitä lohitäyte päälle. Lado päälle kerros ruisleipää ja kostuta ne. Ruisleivät kannattaa kostuttaa hieman reilummin. Levitä ruisleivän päälle munatäyte ja kerros paahtoleipää, kostuta leivät. Kääri kakku tiukasti kelmuun ja nosta jääkaappiin maustumaan yön ajaksi. 
  Kumoa kakku alustalle. Notkista tuorejuusto tarvittaessa tilkalla kermaa ja levitä kakun päälle ja reunoille. Koristele haluamallasi tavalla.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa oikein hyvältä kakulta! Ja näyttää kauniilta myös, ihan voit kuule olla tyytyväinen lopputulokseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Mä taidan aina olla kriittinen omia tekeleitä kohtaan, näytti ne milta tahansa. :D

      Poista