20. marraskuuta 2014

Maukasta ja makeaa - marjaisat pullapitkot

Mulla on selvästi meneillään joku huono kausi taikinoiden kanssa. Eilinen leipä näytti miltä näytti, eikä yhtään paremmin käynyt tämänpäiväisten pitkojenkaan kanssa. Ennen uuniin laittoa pitkot olivat nättejä ja kapoisia, mutta uunissa levisivät kuin Jokisen eväät. Luulen, että tein pitkoista liian leveitä (noin 20cm), laitoin liikaa täytteitä ja käänsin reunoja liian vähän. Koska jääkaapista löyi pari vajaata marmeladipurkkia, tein toisesta pitkosta mustikkaisen ja toisesta vadelmaisen. Nämä olivat kyllä loistava yhdistelmä ihanan pehmeää pullaa, makeaa marmeladia ja vaniljaa. Suunnittelin ensin vieväni toisen pitkon jollekin, mutta koska ensimmäinen katosi niin nopsaan, niin taidan jättää toisenkin meille. Ohje pitkoon on Yhteishyvästä ja Yhteishyvän sivuilta voi käydä kurkkimassa miten kauniita näistä olisi oikeasti pitänyt tulla. 




Marjapitko
(2kpl)

Pullataikina:
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa tai 1pss kuivahiivaa
½ tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 dl sokeria
½ kananmunaa
7 dl vehnäjauhoja
 1dl juoksevaa margariinia tai vajaa 100 g voita sulatettuna
Voiteluun:
½ kananmunaa
Vaniljatäyte:
1 pss vaniljakastikeaineksia (esim. Vanhan ajan vaniljakastike)
3 dl maitoa
Hillotäyte:
vadelma- ja/tai mustikkamarmeladia
Pinnalle:
marjoja 
tomusokeria

  Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, kardemumma, sokeri ja puoli kananmunaa. Lisää suurin osa jauhoista samalla hyvin sekoittaen. Lisää rasva ja loput jauhot. Alusta taikina käsin tai yleiskoneella, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
  Valmista täytettä varten kiisseli. Vatkaa kastikeainekset kylmän maidon joukkoon ja anna tekeytyä jääkaapissa kymmenisen minuuttia.
  Jaa taikina kahteen osaan. Vaivaa paloja ihan pieni hetki jauhotetulla alustalla ja kauli palat sitten levyiksi. Nosta levyt leivinpaperille pellille ennen täyttämistä! Levitä levyjen keskikohtaan marmeladia ja viereen vaniljakiisseliä. Taita reunat ja kohota peitettynä pellillä leivinpaperin päällä.
  Voitele kohonneet pitkot kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Koristele reunat halutessasi tomusokerilla ja ripottele pinnalle tuoreita marjoja. 




7 kommenttia:

  1. Mulla on ollut ihan samat suunnitelmat kuin sulla! Omenahilloa olis pakastin täynnä ja siitä sais ihanaa pitkoa. Katsotaan koska saan aikaiseksi, mulla on tuo leipominen vauvan jälkeen muuttunut sellaiseksi epäsäännölliseksi... ;D Niin on herkullisen näköisiä sun pitkot! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...niin ja sun pitkot on paljon herkullisemman näköiset! Sulla on leveät hillo- ja kreemiraidat, kun taas yhteishyvän pitko näyttää kuivalta, marjat siinä vaan kauniita on ;D

      Poista
    2. Kiitos Taru :) Omenahillopitko olis varmasti ihanaa! Kummasti noiden ipanoiden kanssa leipominen on välillä haasteellista. Vaikka meillä tuo nuorempi on jo 3,5 vuotias, niin ei se välttämättä anna mun touhata rauhassa. Toki pääsee mun kanssa leipomaan, jos leivon omalle väelle.

      Poista
  2. Mun mielestä noi pitkot on kauniita!! Sä olet vaan liian kriittinen itelles!!! ☺
    Mäkin olen joskus tälläisiä täytettyjä pitkoja tehnyt, ja unohdin tehdä ne suoraa leivinpaperin päälle. Oli mielenkiintoista yrittää siirtää sitä täytettyä pitkoa leivinpaperin päälle.... ☺ Mutta selvisin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihana <3 Mäkin ehdin levittää ensimmäiseen pitkoon hillot ennen pellille siirtämistä ja se siirtäminen oli tosiaan melkoinen operaatio. Toisen tein sitten suoraan pellille.

      Poista
  3. Samaa mieltä minäkin. Sinun pitkot on hienompia:)

    VastaaPoista