22. maaliskuuta 2015

Kaksin aina kaunihimpi - tarjolla piirakkaa sipulilla sekä kinkulla

Jippii! Muksujen synttäreistä on taas selvitty kunnialla ja täysin vatsoin. On aina mukavaa saada lähisukulaiset saman katon alle, sillä aivan liian harvoin tulee sukulaisia treffattua. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita toki löytyi, kun pieneen tilaan laitettiin useampi muksu yhtä aikaa. Mutta ei se haittaa, päinvastoin! Kaikilla tuntui kuitenkin olevan kivaa.

Jotenkin nämä juhlat hirvittivät, sillä en oikein ollut valmistautunut kunnolla etukäteen. Ainoastaan ajatus kakusta ehti muhia pääkopassa muutaman viikon, kaikki muut tarjottavat keksin muutama päivä ennen juhlia. Sen lisäksi, että suunnittelut jäi viime tippaan, olin ostoslistankin tehnyt hutiloiden. Vähän väliä sai sännätä kauppaan hakemaan täydennystä, kun osa aineksista oli jäänyt ostamatta. Voileipäkakut täytin lauantai-iltana ja vasta siinä vaiheessa huomasin, etten ollut ostanut muita yrttejä kuin basilikaa. Siinä vaiheessa en jaksanut lähteä kauppaan, joten voileipäkakkujen kanssa mentiin niillä aineksilla, mitä sattui löytymään. 

Koska tarjottavaa oli taas yllinkyllin, niin taidan laittaa jakoon ohjeita pikkuhiljaa. Aloitetaan vaikka suolaisista piiraista, joita löytyi kaksin kappalein. Oli sekä sipuli- että kinkkupiirakkaa. Kinkkupiirakan tein summamutikassa oman pään mukaan, joskin pohjassa hyödynsin aiemmin punajuuripiiraassa käyttämää ohjetta. Sipulipiirakan ohjeen löysin Ihanimmat piirakat-kirjasta. Sipulipiirakka oli mun mielestä oikein hyvää, eikä kinkkupiirakassakaan mitään moitittavaa ollut. Kuvat on napattu hät'hätää sitä mukaa, kun pöytää katoin, joten niissä ei oikein ole hurraamista. 





Muhun saaren sipulipiirakka

250 g lehtitaikinaa
Täyte:
3 isoa sipulia
2 rkl öljyä
2 rkl jauhoja 
4 rkl majoneesia
4 rkl ranskankermaa, kermaviiliä tai smetanaa
200 g sulatejuustoa
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
Pinnalle:
50 g juustoraastetta

  Kuori sipulit, leikkaa ohuiksi suikaleiksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää jauhot ja kypsytä vielä muutamia minuutteja. 
  Kauli taikina ja nosta leivinpaperilla vuoratun pienen uunipellin (n.24*34cm) pohjalle ja reunoille. Lisää taikinalle kypsennetyt sipulit. Vatkaa keskenään munat, majoneesi, ranskankerma ja sulatejuusto. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää sipulin päälle. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Halutessasi voit korvata juustoraasteen 50 grammalla home- tai vuohenjuustoa. 
  Paista 200 asteessa 20-25 minuuttia tai kunnes juusto on pinnalta kullanruskea. 





Kinkkupiirakka

Pohja:
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
2 rkl vettä tai kermaa
Täyte:
200 g kinkkukuutioita
1 pieni suippopaprika
pala purjoa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
½ tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta
ripaus pippuria
100 g juustoraastetta

  Sekoita vehnäjauhot ja mausteet keskenään. Nypi ne pehmeän rasvan kanssa sekaisin. Lisää vesi tai kerma ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina voideltuun (halk. 24-26cm) piirakkavuokaan. Nosta pohja hetkeksi kylmään.
  Levitä piirakkapohjalle kinkkukuutiot, hienonnettu paprika ja purjo. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki, lisää joukkoon kerma, juustoraaste ja mausteet. Kaada seos piirakkavuokaan.
  Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea ja pohja kypsä.
  

2 kommenttia:

  1. No varmasti riitti vipinää! Ja voi niitä onnekkaita vieraita, kun pääsivät sun herkkupöydän ääreen, nimimerkillä kerran sen kokenut ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos <3 Ja aina oot tervetullut uudelleen, jos näillä nurkilla pyörit!

      Poista