5. maaliskuuta 2015

Onnen hetkiä - mokkaista daim-vadelmakakkua päivänsankarille

Perheen kaunokainen täyttää tänään hurjat 14 vuotta! Vaikea uskoa, että se pikkuruinen nyytti, jonka syliini silloin sain, on jo kaunis nuori nainen. Isommin synttäreitä juhlitaan vasta reilun parin viikon päästä, mutta tein silti jo tälle päivää pienen kakun. Saa tyttö pyytää kaverinsa herkuttelemaan.

Alunperin oli tarkoitus kokeilla vanhasta Pirkasta löytynyttä kakkuohjetta, mutta aineksia ostaessa ja vielä kakkua leipoessa suunnitelmat muuttuivat niin moneen kertaan, ettei alkuperäisestä ohjeesta ole napattu muuta kuin pohja. Kakun välistä löytyy vadelmamarmeladia ja mokkainen daim-täyte. Suunnitelmissa oli laittaa väliin lakkahilloa, mutta viime metreillä täyte vaihtui. Tämä ihan vaan siksi, ettei se ainoa kaveri, jonka tyttö kutsui kakulle, ei lakoista piittaa. Ei sen puoleen, en minäkään ole mikään suuri lakkojen ystävä, mutta kakun välissä ne jo menee. 

Koristeet olisin voinut tehdä paljon aiemminkin, mutta tottahan ne jäi viimeiseen iltaan. Kiireen kanssa ei koskaan saa aikaiseksi mitään hyvää, mutta näillä mennään. Päälle tulleen suklaankin olisin voinut antaa jähmettyä kauemmin, sillä nyt koristegeeli levisi paikoin ja pelkään, että huonosti kuivaneet koristeet sulavat aika nopsaan kakun pinnalle. 




Mokkainen daim-vadelmatäytekakku
(20ann.)

Pohja:
4 kananmunaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
3 rkl tummaa kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
3/4 dl vedellä laimennettua sitruunamehua
Täyte:
2 dl vispikermaa
200 g vaniljatuorejuustoa
½ dl (1pss) Daim-cappuccinojauhetta
2 rkl sokeria
½ rkl vaniljasokeria
50 g Daimia rouhittuna
1 dl vadelmamarmeladia
Kuorrutus:
100 g taloussuklaata
½ dl vispikermaa
Reunoille:
4 dl vispikermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
2-3 rkl tomusokeria
Koristeet:
sokerimassan ja marsipaanin sekoitus

  Valmista pohja mielellään täyttämistä edeltävänä päivänä. Voitele ja jauhota kakkuvuoka, halkaisija n. 23cm. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe keskenään. Siivilöi seos muna-sokerivaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Anna pohjan jäähtyä hieman ja kumoa vuoasta.
  Valmista täyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Lisää vatkaamisen loppupuolella tuorejuusto ja capuccinojauhe. Mausta sokerilla ja vaniljasokerilla. Lisää joukkoon rouhittu Daim. 
  Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Laita paistoon käytettyyn, pestyyn vuokaan kelmu ja nosta alin kakkulevy vuokaan. Kostuta kevyesti vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä päälle puolet marmeladista ja Daim-täytteestä. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja täytä samoin kuin edellinen väli. Nosta päälle vielä viimeinen levy ja kostuta kevyesti. Kääri kelmu kakun ympärille ja nosta vuokineen jääkaappiin. Anna tekeytyä mielellään seuraavaan päivään.
  Kumoa kakku tarjoilualustalle. Valmista ensin suklaakuorrutus pilkkomalla suklaa pieneen kattilaan. Kaada joukkoon kerma ja kuumenna samalla sekoittaen, kunnes suklaa on sulanut. Kaada kuorrute kakun päälle. 
  Vatkaa reunoille tuleva kerma vaahdoksi. Lisää vatkaamisen lopulla vaniljakreemijauhe ja tomusokeri. Tasoita kakun reunat ohuella kermavaahtokerroksella. Pursota loppu kerma kakun reunoille ja pinnalle. Koristele haluamallasi tavalla. 




Loppuun vielä runo, jonka löysin "Tässä ja Nyt"-blogista. Kiitos vielä Katja, että sain runoasi lainata!


Äidiltä tyttärelle

Kuule, tyttäreni, tahtoisin keskustella kanssasi.
Tärkeistä asioista. Kuten itsensä rakastamisesta,
ja siitä ettei elä niin kuin toiset käskevät,
vaan siten kuin sydän halajaa. Kuitenkin 
arvostaen ja kunnioittaen samalla muita. 

Tiedäthän, että olet minulle tärkeä?
En aina osaa olla sellainen roolimalli
kuin tahtoisin, mutta toivon että
saan välitettyä sinulle tärkeimmät arvoni.
Enkä aina osoita sellaista itseluottamusta
ja rakkautta itseäni kohtaan, jota toivoisin
sinun kokevan itsesi kanssa. Mutta toivon,
että näet sen ainakin toisinaan. 
Joskus minun on hankala puhua tunteistani,
vaikka sinulta sitä myös odotan. Haluan 
kuitenkin kertoa, että se on tärkeää elämässä,
vaikka se ei aina ihan onnistuisikaan. 
Että ethän ainakaan sisällesi säilö niitä 
tunteita, jotka voivat sairastuttaa. 
Äläkä myöskään iloasi peitä, vaikka minä
joskus sitäkin saatan tehdä. Koska
se olisi muka "tyttömäistä", hölmöä. 
Vaikka eihän se ole, ei ollenkaan!
Jos tunnet olosi huonoksi jonkun seurassa,
älä sivuuta sitä. Minäkin pyrin siihen.
Ympäröi itsesi ihmisillä, joiden seurassa
nautit ja saat olla se kuka olet.
Ja muistathan, että kehosi on sinun
temppeli - sinne ei ole kenelläkään
lupaa tulla omin luvin. 

Onneksi sinä olet sinä. Opetat minua joka
päivä. En minä oikeasti tiedä mikä 
sinulle sopii, sinä kyllä löydät omat
keinosi elää elämääsi. Vaikka kuvittelen
välittäväni jotain tärkeää, en voi olla
varma ovatko ne oikeita asioita. Haluan
silti niistä kertoa. Sinä olet nupullaan
oleva kukka, jolla on koko maailma
edessä. Ja tiedät jo nyt monta asiaa
paremmin kuin minä. Jotenkin sinulla 
on vankemman oloiset juuret kuin minulla.
Siksipä en epäile ollenkaan ettetkö pärjäisi.
Mutta aina, kun minua tarvitset, olen täällä.
Vaikka en sitä sanoisi. 

8 kommenttia:

  1. <3 Meilläkin on 14v (tänä vuonna 15v) tyttö :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika liki saman ikäisiä siis <3 Tuo runosi oli kyllä aivan ihana! Ekan kerran kun luin, niin aivan itku meinasi tulla. Paljon asiaa, mutta samalla herkkä ja kaunis.

      Poista
  2. Vielä kerran suuren suuret onnittelut!! ♥ Sekä äidille ihanasta tyttärestä, että tyttärelle hienosta iästä!!
    Ihana tuo runo!!! ♥

    Tuosta sun alustuksesta päätellen ois voinu kuvitella että oot tehnyt jonkun hirmuisen epäonnistuneen kakun, mutta päinvastoin! Upea on tämäkin, niinkuin kaikki sun kakut!!! ♥
    Onko muuten tuo Daim-cappuccinojauhe hyvää? Olen monesti miettinyt sen testaamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ystäväiseni <3 Mähän en oo koskaan tyytyväinen kakkuihini, vaan huomaan ainoastaan ne virheet :D

      Mä en oikein tiedä mitä tuosta jauheesta tuumaisin. Kakun välissä se oli ihan ok, juomana en oo vielä kokeillut. Jos vaikka tänään saisi testattua, kun eihän tuohon kakkuun mennyt kuin yksi pussillinen.

      Poista
  3. Hieno kakku! Dajm on mun suosikki, Niin äkkiä ne lapset kasvaa. Ja vaikka vuodet murrosikäisten kanssa tuntuu joskus tosi pitkiltä, niin yhtäkiiä ne ovat fiksuja nuoria aikuisia - tai melkein ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kyllä pitää paikkansa, että aika murrosikäisten kanssa tuntuu välillä matelevan... Kun samaan yhtälöön lisätään uhmaikäinen, niin ajan hidastuminen tuplaantuu :)

      Mutta onhan se aika hurjaa, miten nopeasti nuo lapset kasvavat!

      Poista
  4. Suloinen kakku ja varmasti hyvää, laitan reseptin jemmaan! Myöhästyneet onnentoivotukset varhaisteinille, mihin ne vuoden menee niin äkkiä, mun pojat on jo ihan oikeasti aikuisia, toinen täyttää 24 ja toinen 21! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Parhaimmillaan tämä oli vasta parin kolmen päivän päästä.

      Onneksi mulla on jaloissa pyörimässä tuo pian 4v., kun tyttöä ei juuri kotona näy. Hirveää ajatella, että ei mene enää montaa vuotta, kun likka lähtee opiskelemaan ja muuttaa pois kotoa. Snif.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...