27. maaliskuuta 2015

Viimeisin, mutta ei vähäisin - synttäreiden suolalihavoileipäkakku

Vielä yksi voileipäkakku ja sitten on muksujen synttärit paketissa. Samoin kuin kasviskakun kanssa kävi, tuotti tämä lihainenkin kakku päänvaivaa. En halunnut tehdä perinteistä kinkkuvoileipäkakkua, enkä kalakakkua. Porokin oli poissuljettu vaihtoehto, joten pää löi todellakin tyhjää. Onneksi sitten kaupassa osui silmiin naudan sisäpaistista tehdyt suolalihaleikkeleet, joten ongelma kakun lihasta ratkesi sillä. Mun mielestä suolakurkku sopii naudan kanssa yhteen erinomaisesti, joten sitäkin päätin kakkuun laittaa.

Alunperin oli tarkoitus tehdä kakusta pienempi ja laittaa täytteet kolmeen kerrokseen, mutta siinä yliväsyneenä kakkua kootessa ajatus ei pysynyt kasassa ja kakkuun tuli vain kaksi täyteväliä. Kakun kokosin säädettävään reunavuokaan, enkä tietenkään hoksannut ottaa mittaa muistiin. Tähän kakkuun käytin 8½ paahtoleipäviipaletta kerrosta kohti, mutta ihan hyvin onnistuu, jos laittaa kaksi leipäviipaletta vierekkäin ja neljä pitkittäin. 

Koristeluun en ole täysin tyytyväinen, sillä päälle tullut tuorejuusto-kermaseos loppui kesken. Olisin halunnut pursotella koristeet koko kakun ympäri.




Suolalihavoileipäkakku

16-17 viipaletta Reilu täysjyväpaahtoleipää
8-9 viipaletta Reilu kaura-pellavapaahtoleipää
Kostutus:
2½-3 dl lihalientä
Lihatäyte:
340 g suolalihaa naudan sisäpaistista
½ sipuli
1 punainen suippopaprika
3 dl vispikermaa
180 g chilituorejuustoa
pippuria
Suolakurkkutäyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl cheddarjuustoa raastettuna
½ tlk kermaviiliä
1-2 maustekurkkua
Päälle:
600 g yrttituorejuustoa
1dl vispikermaa
Koristeeksi:
salaattia
paistiviipaleita
herneenversoja

  Kiehauta ensin lihaliemi ja anna sen jäähtyä. Leikkaa leivistä kovat reunat pois. Vuoraa suorakaiteen muotoinen vuoka kelmulla tai laita pöydälle kelmuista alusta, jonka päälle voit kakun koota. Näin se on helppo kääriä maustumaan.
  Valmista lihatäyte. Leikkaa suolaliha pieneksi silpuksi. Hienonna sipuli ja paprika. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Sekoita ainekset keskenään ja mausta pippurilla.
  Suolakurkkutäytettä varten raasta juusto ja hienonna maustekurkut. Sekoita ainekset keskenään.
  Lado vuoan pohjalle tai kelmusuikaleelle leivät, 2 viipaletta vierekkäin ja 4 peräkkäin. Kostuta lihaliemellä. Levitä päälle suolalihatäyte. Lado päälle uusi leipäkerros, kostuta. Levitä päälle suolakurkkutäyte. Levitä päälle vielä kerros leipää, kostuta. Kääri kakku tiiviisti kelmuun ja nosta jääkaappiin maustumaan yön yli.
  Kumoa kakku tarjoilualustalle. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita tuorejuuston kanssa tasaiseksi. Levitä juustoseos tasaisesti kakun pinnalle. Jos juustoseosta jää, voit pursottaa loput koristeiksi. Koristele haluamallasi tavalla.




2 kommenttia:

  1. Ihanat on teillä tarjoilut ollut. Kaksipuoleinen kakku on hieno ja hauska idea! Ihanasti tytön puolella suklaatkin valuu, slurps ;D Tätä voikkaria olisin syönyt mielelläni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Tuosta punaherukkatäytteestä on tullut kyllä yksi mun suosikeista. Joka kerta maistuu yhtä hyvälle.

      Onneksi kuitenkin juhlat on taas vuodeksi ohi, sillä herkkukiintiö on totaalisen täynnä :)

      Poista