26. maaliskuuta 2015

What you see is what you get! - lasten synttärikakun kaksi puolta

Jospa vielä jatkaisi kakkujuttujen parissa... Muksujen synttäreillä täytekakku oli ainoa, jonka suhteen mulla oli etukäteen edes jonkinlainen ajatus. Halusin käyttää samaista makuyhdistelmää kuin serkun tytölle tekemässäni Inter Milan-kakussa, eli punaherukkaa ja kinuskia. Punaherukkatäytteen oon joskus löytänyt Tarun taikakakut-blogista ja kinuskitäytteen Suklaapossulta. Ainoa ongelma oli liivate, jota molemmista täytteistä löytyi. Koska yksi vieraista oli kasvissyöjä, täytyi liivate jättää pois. Kinuskitäytteen oon aiemminkin tehnyt ilman liivatetta, joten sen tiesin onnistuvan, mutta punaherukkatäyte mietitytti. Onneksi Taru ystävällisesti auttoi ja kehoitti laittamaan vain enemmän vaniljakreemijauhetta liivatteen tilalla. Tämä toimi paremmin kuin hyvin ja sain kakusta liivatteettoman. Pohjana käytin samaista voi-sokerikakkupohjaa kuin toissavuotisessa halloween-kakussa. Koska ajatuksena oli tehdä kerroskakku, tarvitsin normaali sokerikakkupohjaa tiviimmän pohjan.

Itse koristelu olikin sitten mielenkiintoinen projekti. Pikkumies on jostain syystä hullaantunut uudestaan Angry birdseihin ja on jo useamman kuukauden hokenut haluavansa Angry Birds-kakun. Tyttö puolestaan, kuten me kaikki muutkin, on jo kurkkua myöten täynnä koko "älpö"-höpötystä, joten omaan kakkuunsa ei niitä tipusia halunnut. Kahta kakkua en viitsinyt tehdä, joten päätin tehdä kerroskakun, jossa on kummallekin omat puolensa. Selvästikään en suunnitellut asiaa kunnolla loppuun, sillä pohjat paistettuani tajusin, etten saisi puoliakaan koristeista mahtumaan kakkuun, jos tekisin perinteisen kerroskakun. Olin jo vähällä luovuttaa ja päätyä sittenkin kahteen kakkuun, kunnes jostakin keksin, että teenkin tuosta kolmessa tasossa olevan tekeleen. Täytin pohjat normaalisti edellisenä iltana ja kun tuli kuorruttamisen vuoro, leikkasin pienen kakkupohjan kahtia. Puolet tuli kakun päälle ja toisen kakun muotoilin "lisäsiivekkeeksi" kakun viereen. Korkea puoli sai olla tytölle ja toinen pojalle.




Kakun koristeet on tehty sokerimassasta ja/tai marsipaanista. Osan tein jommasta kummasta, osaan käytin molempia sekaisin. Ruusut on maalattu ensin kullanvärisellä spraylla ja päälle on suihkautettu vielä helmiäishohdetta. Angry Birdsien pesän takia nousi hirveä meteli, kun meinasin tehdä pesän ensin aivan väärin. Pikkumies seurasi mun puuhia ja kun aloin tekemään pesää "risuista", sai kauhean kiukkukohtauksen. Ei äiti katsos ymmärrä, millaisia niiden pesien oikein täytyy olla. Pakko oli sitten kaivella muutama kuva, että sai pesän muistuttamaan edes vähän enemmän aitoa ja oikeaa. 





Kakun päälle tein mascarponevaahdon ja tytön puolelle vielä suklaakuorrutteen. Pikkumies sai tyytyä keksimuruihin ja hasselpähkinäkekseihin, mascarponevaahdon lisäksi tietenkin. Kakkua kootessa mulla tuli joku ajatuskatkos, sillä tarkoitus oli levittää suklaakuorrutus alemman kakkupohjan toiselle reunalle ennen kuin nostaisin toisen kakun siihen päälle. Suklaakuorrutuskin olisi saanut jäähtyä ja jähmettyä hieman kauemmin, sillä nyt oli turhankin valuvaista sorttia. Ja valitettavasti tuohon kuorrutteeseen jäi pieniä suklaasattumia, jonka vuoksi kakun pinnasta tuli epätasainen.




Kyllä se niin on, että suutarin lapsilla ei ole kenkiä ja omat muksut saa tyytyä kakkujen puolesta äidin omituisiin kokeiluihin, kun muille tehdään varman päälle ja asiat etukäteen suunnitellen.

Kakun koristelu jäi niin viime tippaan, etten ehtinyt tuosta montaa kuvaa napata ja nekin vasta juhlapöydässä.




Punaherukka-kinuskitäytekakku Angry Birdseillä ja kukkasilla

Pohja:
150 g voita tai margariinia sulatettuna
7 munaa
3 3/4 dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
1½ tl leivinjauhetta
Kostutus:
2½-3 dl spriteä
(jos tykkäät oikein märästä kakusta, käytä enemmän Spriteä)
Punaherukkatäyte:
3 dl kermaa
1 prk (á200g) vaniljarahkaa
3 3/4 dl punaherukkaa
3/4 dl sokeria
1 dl vaniljakreemijauhetta
Kinuskitäyte:
3 dl kuohukermaa
1½ dl fariinisokeria (kevyesti pakattuna)
150 g maustamatonta tuorejuustoa
Mascarponekuorrute:
250 g mascarponea
2 dl tomusokeria
3 dl kuohukermaa
Suklaakuorrute:
75 g tummaa suklaata
3/4 dl kuohukermaa
Koristeet:
sokerimassan ja marsipaanin seoksesta tehdyt kukat ja angry birdsit
keksejä paaluiksi
keksejä murusteltuna hiekaksi


  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja sula rasva. Kaada voideltuihin ja  jauhotettuihin vuokiin (tässä kakussa 16cm ja 24cm). Paista 180 asteessa keskitasolla noin 35-40 minuuttia, kunnes tikulla koitettuna ovat kypsiä.
  Aloita kinuskivaahdon valmistus mielellään edellisenä päivänä. Mittaa 1½ dl kermaa ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. 
  Seuraavana päivänä vaahdota loppu kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. 
  Valmista punaherukkatäyte vatkaamalla kerma vaahdoksi. Yhdistä siihen rahka, sokerit, vaniljakreemijauhe ja soseutetut punaherukat. Jos haluat, pusertele herukat ensin pienen siivilän läpi. 
  Leikkaa kakkupohjat kolmeen osaan. Vuoraa kakkujen paistamiseen käytetyt vuoat kelmulla. Nosta alin levy kelmun päälle, kostuta kevyesti. Levitä päälle kinuskivaahto. Nosta päälle toinen kakkulevy, kostuta ja levitä päälle punaherukkatäyte. Nosta päälle vielä viimeinen levy ja kostuta se. Kääri kakut tiukasti kelmuun ja anna maustua jääkaapissa seuraavaan päivään. Täytä molemmat kakut samoin.
  Seuraavana päivänä valmista ensin mascarponekuorrute. Sekoita kulhossa mascarpone ja tomusokeri keskenään. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto mascarponen joukkoon.
   Kumoa suurempi kakkupohja alustalle ja poista kelmut. Levitä tasainen kerros mascarponevaahtoa kakun pinnalle. Leikkaa pienempi kakkupohja keskeltä kahtia. Laita pienet tukikepit alemman kakkupohjan läpi siihen kohtaan, mihin pienempi kakunpala tulee. Leikkaa pienemmän kakkupohjanpuolikkaan kokoinen alusta elintarvikekäyttöön soveltuvasta pahvista. Nosta kakkupala pahvin kanssa suuremman kakkupohjan päälle. Kuorruta mascarponekuorrutteella.
  Muotoile toisen pienen kakkupalan suora reuna siten, että se sopii hyvin isomman kakkupohjan kaarevaa reunaa vasten. Aseta se isomman kakkupohjan kylkeen haluamaasi kohtaan. Kuorruta mascarponekuorrutteella. Nosta kakku viileään vähintään 20 minuutiksi, tai kunnes pinta on hieman jähmettynyt.
  Valmista suklaakuorrute. Paloittele suklaa kulhoon. Kuumenna kerma kattilassa kiehumispisteeseen. Kaada kerma suklaan päälle, anna seistä muutama minuutti ja sekoita sitten varovasti tasaiseksi ja kiiltäväksi suklaakuorrutteeksi. Anna seistä huoneenlämmössä, kunnes seos on tarpeeksi kiinteää kakun päälle levitettäväksi. Levitä suklaa kakun päälle (tässä tapauksessa vain puolelle kakusta).
  Anna suklaan jähmettyä hiukan ja asettele sitten kukat paikalleen. Toiselle puolelle murustelin ensin suklaahippukeksejä ja levitin ne kakun pintaan. Leikkaa pyöreät keksit sopivan mittaisiksi paloiksi ja lado kakun reunaan. Nosta kiukkutiput paikoilleen. 



8 kommenttia:

  1. Onpa kekseliäs kakku, tosi hienot koristeet molemmin puolin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Onhan tämä vähän hassu, mutta ainakin erilainen.

      Poista
  2. Kiva idea tuo kaksipuolinen kakku, onnistunut kokeilu, molemmat puolet on kivannäköisiä!☺

    VastaaPoista
  3. Hauska idea tehdä kaksipuoleinen kakku kahden eri kakun sijaan, wau!!
    Ja koristelut on taas niin upeat, että oksat pois!! Olet kyllä niin taitava!! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Olihan tuo siitä kätevä, ettei tosiaan tarvinnut tehdä montaa kakkua ja miettiä, että miten ne saa jääkaappiin mahtumaan :D

      Poista