1. maaliskuuta 2015

You're fabulous, so fabulous! - loistava broileri kreikkalaisittain salaatin ja paistetun juuston kera

Kreikkalainen ruoka kuuluu meidän perheessä jokaisen suosikkeihin, mutta silti sitä tulee tehtyä aivan liian harvoin. Perjantaina sain kuitenkin aikaiseksi tehdä sapuskaa pienen Ruokasuosikit Kreikka-kirjan ohjeiden mukaan. Aluksi kokkaaminen ei ottanut oikein innostaakseen, kun aikataulut meni hieman tiukaksi, mutta kun ruoan sain pöytään asti, olin oikeastaan aika iloinen, ettei turvauduttu noutoruokaan. Etenkin salaatin kohdalla soveltelin ohjetta aika paljon, sillä osaa aineksista ei kaupasta saanut ja oliiveja en syö. Eikä syö meillä kyllä kukaan muukaan. Tuoretta oreganoa ei kaupassa ollut, joten käytin sitten kuivattua. Aito fetakin vaihtui kreikkalaistyyliseen salaattijuustoon ja punasipuli tavalliseen. Näistä muutoksista huolimatta sapuska oli älyttömän hyvää! Joskin tuon tipun olisin voinut heittää paistumaan toisin päin, mutta ei kaikkea voi aina muistaa... 





Oreganolla höystetty broileri

1,1-1,8 kg:n broileri
1 sitruuna
4 rkl tuoretta oreganosilppua (laitoin pari tl kuivattua)
1 valkosipulinkynsi murskattuna
2 rkl voita
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
pippuria

  Laske broilerin paistoaika, varaa 40 minuuttia per kilo ja lisäksi 20 minuuttia. Minä pidin vielä pidempään; 1,1 kiloa painanut broileri oli uunissa muutamaa minuuttia vajaa 1½ tuntia.
  Raasta hyvin pestyn sitruunankuori ja halkaise sitruuna. Laita broileri isoon uunipannuun ja purista toisen sitruunapuolikkaan mehu broilerin sisuksiin. Lisää sisälle myös sitruunankuori, hieman oreganoa (tuoreesta 3rkl) ja valkosipuli.
  Hiero voi ja toisen sitruunapuolikkaan mehu broilerin pintaan kauttaaltaan. Ripottele loput oreganot, suolaa ja pippuria broilerin pinnalle. Pane puristetut sitruunapuolikkaat broilerin sisälle.
  Paista broileria esilämmitetyssä uunissa 190 asteessa painon mukaan välillä valellen, kunnes broileri on ruskea ja kypsä. Voit testata kypsyyttä terävällä vartaalla paksuimmasta kohdasa: broileri on kypsä kun valuva neste on kirkasta.
  Anna broilerin tekeytyä lämpimässä paikassa 5-10 minuuttia ja leikkaa sitten paloiksi tai viipaleiksi. Tarjoa paistoneste kastikkeena ja lusikoi sitä broilerin päälle.




Tomaattisalaatti paistetun fetan kera

3 rkl extra virgin oliiviöljyä
½ sitruunan mehu
2 tl tuoretta oreganosilppua
ripaus sokeria
pippuria
12 luumutomaattia tai tuplaten miniluumutomaatteja
1 hyvin pieni (puna)sipuli, hyvin ohueksi viipaloituna
15 g rucolanlehtiä
(20 mustaa kreikkalaista oliivia)
200 g kreikkalaista fetaa (tai fetan tapaista salaattijuustoa)
1 kananmuna
3 rkl jauhoja
2 rkl oliiviöljyä

  Valmista ensin kastike. Vatkaa pienessä kulhossa oliiviöljy, sitruunamehu, oregano, sokeri ja pippuri. Siirrä sivuun.
  Asettele tomaattiviipaleet, sipulirenkaat rucolat ja oliivit joko neljälle pienelle tai yhdelle isolle lautaselle.
  Leikkaa feta kuutioiksi (n.2½cm), Vatkaa muna astiassa ja pane jauhot erilliselle lautaselle. Kasta juustokuutiot ensin munassa, ravista hieman ja kierittele sitten jauhoissa.
  Kuumenna öljy isossa paistinpannussa, lisää fetakuutiot ja paista keskilämmöllä kuutioita käännellen, kunnes ovat kauttaaltaan kullankeltaisia.
  Ripottele paistetut fetakuutiot salaatin päälle. Sekoita valmistamasi kastike hyvin ja pirskottele salaatille. Tarjoa, kun juusto on vielä lämmintä.


Tämä kirja saa ehdottomasti pysytellä vielä hyllyssä ja toivon mukaan jatkossa olisi vähän ahkerammassa käytössä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti