26. helmikuuta 2015

Match made in heaven - valloittavat vadelmat ja tumma suklaa kakussa

Muutama päivä taapäin tajusin taas, että kesä ja sen myötä uudet marjasadot lähenevät uhkaavasti ja yllättäen meidän pakastimet ovat aivan täyteen umpattuja. Tämä tuntuu olevan meillä jokakeväinen ongelma... Ei auta kuin yrittää hukata marjoja kaikin mahdollisin keinoin. Osan voi toki syödä sellaisenaankin, mutta herukoiden kanssa täytyy käyttää hieman mielikuvitusta. Punaherukoista tulee kyllä loistava täyte kakkuun, mutta eipä noita täytekakkujakaan määrättömiä määriä viitsi kevään aikana tehdä. Ainakaan, jos kaikki jää itselle syötäväksi. Eilen sain hävitettyä pienen vadelmarasiallisen loput vadelmaiseen kahvikakkuun. Ohje on Ulla Svenskin Juhlaleivonnaiset kirjasta, joten taas on yksi kirja testattu. Tämä kirja saa edelleen pysytellä hyllyssä, sillä melkein kaikki ohjeet kuulostavat hyviltä ja kokeilemisen arvoisilta.

Kakkuun käytin lähes sulaneita pakastevadelmia, jotka pyörittelin kevyesti vehnäjauhoissa ennen taikinaan lisäämistä. Kakku oli maultaan oikein hyvää, mutta muutaman minuutin kauemmin olisin voinut tuota paistaa. Kakku jäi keskeltä aavistuksen raa'aksi, mutta kyllä tuo siitä huolimatta tulee syötyä.




Vadelmanmakuinen kahvikakku

200 g voita
2½ dl sokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
100 g tummaa suklaata rouheena
2 dl (100g) vadelmia
Päälle:
tomusokeria

  Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri, lisää huoneenlämpöiset kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten.
  Sekoita kuivat aineet keskenään ja sihtaa ne siivilän läpi puuhaarukalla sekoittaen joukkoon vuorotellen lämpimän maidon kanssa. Sekoita lopuksi rouhittu suklaa ja pilkotut vadelmat joukkoon. Pyöräytä pakastemarjat kevyesti vehnäjauhoissa ennen taikinaan lisäämistä.
  Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista kakkua uunin alaosassa 175 asteessa noin 60 minuuttia. Tarkista kypsyys tikulla. Kumoa hiukan jäähtynyt kakku vuoasta. Koristele jäähtynyt kakku halutessasi tomusokerilla.

4 kommenttia:

  1. Enpä ole tajunnut koskaan laittaa marjoja kuivakakkuun. :) Meillä pakastimen marjasadon kanssa on ongelma hieman päinvastainen, kun ei herukkapensaita ole ja meidän keskimmäinen poju syö jopa puolukatkin sellaisenaa kohmeisena ja noita pakastinmarjoja menisi litratolkulla viikossa. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa joskus kokeilla. Mustikat toimii kanssa :)

      Meillä on pihassa meidän tarpeisiin liikaakin marjapuskia. Löytyy puna- ja mustaherukkaa, vadelmia, pensasmustikkaa ja karviaisia. Nuo karviaiset taisi olla edellisten omistajien lempimarjoja, sillä niitä puskia oli alunalkaen joku seitsemän tai kahdeksan. Osa puskista on hävitetty, kun ei niitä marjoa saanut millään poimittua. Joka kesä mä yritän kiireen kanssa poimia mahdollisimman paljon marjoja talteen ja sitten keväällä ihmettelen, että mihin saan kaikki käytettyä :)

      Poista
  2. Tosiaan kiva ajatus hukuttaa marjoja kuivakakkuihinkin :) Muffineihin tulee joskus käytettyä, mutta eipä niitäkään tule niin usein tehtyä, että marjoja niihin hukkuisi.. Mulla on erityisesti ongelmia punaherukoiden kanssa, ne tuppaavat jäämään pakkaseen enkä keksi montaakaan käyttötarkoitusta. Nyt kiinnostaa tuo kehumasi täytekakun täyte :) Itse olen kokeillut vain punaherukkamoussea ja kinuskimoussea punaherukoilla. Millaisia täytteitä olet tehnyt punaherukoista, mitkä ovat hyviä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin samoilla linjoilla minäkin oon mennyt, eli punaherukkavaahtoa kinuskin kera :) Vaahdon ohje löytyy mm. täältä http://kaapiolinna.blogspot.fi/2014/11/surprise-surprise-yllarisynttareiden.html

      Lisäksi punaherukasta saa ihanan hyytelön, jota tulee syötyä mm. weetabixin kanssa. Ja sopii nuo herukat vaikka valkosuklaan kanssa hyydytettävään kakkuun :)

      Poista