6. helmikuuta 2015

Erittäin hyvä, ellei täydellinen! - täydellisen Runebergin tortun metsästys

Meillä Runebergin torttuja maisteltiin päivän myöhässä, mutta ei se liene niin vaarallista. Läheltä piti, ettei tortut jääneet leipomatta, sillä eilen oli kunnon puolesta todella huono päivä. Pelkästään paikallaan seisominen oli tuskallista, saati sitten, että yritti jotain tehdä... Mutta mun jääräpäinen luonne ei vaan antanut periksi ja tortut oli leivottava. Sain tortut kostumaan vasta niin myöhään, että maistelut jätettiin suosista tälle päivää.

Monta vuotta oon yrittänyt etsiä ohjetta siihen oikean makuiseen ja mehevään Runebergin torttuun, mutta turhaan. Siksi joka vuosi on täytynyt hakea omien leipomusten lisäksi paremmat tortut kaupasta. Jossain nettikeskustelussa huomasin kehuttavan Valion ohjetta, joten valinta tämän vuotista kokeilua varten ratkesi siinä. Mantelijauhetta tosin en löytänyt, vaikka kahdessa kaupassa kävin, joten käytin tilalla vähän sinnepäin jauhettuja mantelilastuja. Kostutukseen käytin punssia, josta kiehautin alkoholin pois. Tämä ohje oli ehdottomasti paras kokeilemistani, joskaan ei ehkä se maailman täydellisin. Kosteuden puolesta loistava, makuun olisin kaivannut vielä aavistuksen lisää jotain. Mutta jos ei parempaa löydy, on tämä jatkossa mun luotto-ohjeeni.




Runebergin tortut
(6kpl)

100 g voita
½ dl sokeria
½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
1½ dl vehnäjauhoja
3/4 dl mantelijauhetta
½ dl pipari- tai keksimuruja
1 tl leivinjauhetta
1/4 tl kardemummaa
3/4 dl kuohukermaa
Tortun keskelle:
1/3 dl paistonkestävää vadelmamarmeladia
Kostutus:
2 rkl vettä
1 rkl sokeria
2 rkl punssia, konjakkia tai mantelilikööriä
Koristeluun:
1/3 dl vadelmamarmeladia
1 dl tomusokeria
n. 2 tl kylmää vettä

  Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää huoneenlämpöinen muna samalla vatkaten. Yhdistä kuivat aineet. Sekoita ne taikinaan kerman kanssa vuorotellen.
  Annostele reilu puolet taikinasta voideltuihin ja korppujauhotettuihin runebergintorttuvuokiin. Laita ½ tl vadelmamarmeladia pienellä lusikalla keskelle taikinaa. Lisää loppu taikina päälle.
  Paista uunin keskiosassa 175 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Jäähdytä hetken aikaa. 
  Sekoita kuumaan veteen sokeri. Lisää punssi. Jos haluat, kiehauta alkoholi pois. Sekoita ja maista. Anna torttujen olla vuoissaan ja kostuta ne valelemalla päälle kostutuslientä. Anna maustua mielellään useita tunteja tai seuraavaan päivään. 
  Ota tortut pois vuoista. Laita vielä hieman vadelmamarmeladia torttujen keskelle. Sekoita tomusokeri ja vesi. Pursota se renkaaksi hillosilmän ympärille.



2 kommenttia:

  1. Runebergintortut on ihan mun suosikkeja ja tekemäni kakku syötiin niin nopsaan loppuun, että pakko ehkä vielä testata tätä sun ohjetta!! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, mä oon aivan unohtanut vastata sulle! Mulla on kanssa suunnitelmissa kokeilla sitä sun reseptiä. Tosin nyt on pakko jättää herkut taas hetkeksi, mutta jossain vaiheessa sellainen kakku on saatava :)

      Poista