23. helmikuuta 2015

Viikonlopun askareita - kinkkuvoileipäkakkua ja hirvipaistia

Viikonloppuna juhlittiin suvun nuorimmaisen 2-vuotissynttäreitä ja emännän pyynnöstä tein juhliin kinkkuvoileipäkakun. Mitään uutta ohjetta en alkanut kehittelemään, vaan turvauduin aiemmin hyväksi havaittuun. Tein tällä kertaa kakusta vaan kantikkaan ja kuorruttamiseen varasin hieman enemmän, eli 600g tuorejuustoa, jonka jatkoin vielä desillä vaahdotettua kermaa. Näin jäi vähän ylimääräistä pursotuksia varten. 






Viikonlopun muonapuoli hoitui pakastimen kätköistä löytyneellä hirvipaistilla. Koska hirvi on mulle aika vieras aines, täytyi hieman tutkailla miten muut ovat paistit valmistaneet. Kotikokki-sivulta löytyi hyvältä kuulostanut ohje, jota sitten testailin. Tosin unohdin laskea uunin lämpötilan ensimmäisen tunnin jälkeen, eikä riistamaustettakaan kaapista löytynyt. Kastikkeenkin jätin tekemättä, sillä tuo pataan jäänyt liemi sai riittää. Kaikenkaikkiaan tuo oli uunissa nelisen tuntia ja lopputuloksena oli mukavan mehevä ja mehukas lihaklöntti suussasulavien juuresten kera. 




Hirvipaisti padassa

n. 1 kg hirven paistia 
suolaa
pippuria
öljyä ja voita
vettä
1 lihaliemikuutio
2-3 porkkanaa
pala lanttua
2 sipulia

  Hiero sulan paistin pintaan suolaa ja pippuria ja anna lämmetä huoneenlämmössä noin 2 tuntia. Kuumenna pannu kuumaksi ja lisää pannulle voita ja öljyä. Ruskista paisti kauttaaltaan. 
  Kuori ja kuutioi lanttu, viipaloi porkkanat ja lohko sipulit. Laita kasvikset pataan. Nosta paisti kasvisten päälle. Laita tilkka vettä paistamiseen käytetylle pannulle ja kaada liemi pataan. Lisää vettä niin, että paistista peittyy 3/4. Murenna joukkoon liemikuutio.
  Laita pata 150 asteiseen uuniin ilman kantta ja kypsennä tunnin ajan. Jos haluat, laske tämän jälkeen lämpö 125 asteeseen. Laita kansi päälle ja jatka kypsentämistä vielä 3-4 tuntia. Tarkista välillä nesteen määrä ja lisää tarvittaessa.
  Nosta liha padasta ja anna vetäytyä vartin verran ennen leikkaamista. Tarjoa kasvisten ja perunamuusin kera. 


9 kommenttia:

  1. Voi taivas miten kaunis voileipäkakku!! Ei voi muuta sanoa... :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru :) Ei mulla taaskaan ollut mitään visioita siitä, miten kakun koristelen. Kunhan länttäsin jotain päälle. Mä en vaan osaa ennakkoon suunnitella voileipäkakkujen koristeita, ajatus tulee aina siinä tekohetkellä.

      Poista
    2. Sama mulla! Ikinä en osaa etukäteen miettiä vaan ostelen kaikkia vihanneksia ym jääkaappiin ja alan luomaan ;D

      Poista
    3. Se on just paras tapa koristella :D

      Poista
  2. Hirvipaistista kannattaa joskus kokeilla myös jääpaistia. Googlettamalla löytyy siitä monta reseptiä, toki myös omasta blogistani. :) Tein sitä syksyllä ja tuli todella mehevää lihaa, ei lainkaan kuivaa, kuten monesti hirvestä meinaa tulla. Ideana on laittaa jäinen paisti mietoon lämpöön uuniin ja kypsentää rauhassa tuntikausia. Kuuma paisti upotetaan mausteliemeen vuorokaudeksi ja nautitaan ohuina viipaleina. Kätevä ja takuuvarma tapa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä! Laitoin muutenkin blogisi tuohon lukulistaani, niin saan käydä tutkimassa tarkemmin hetimmiten, kun on rauhallinen hetki. Suurin ongelma noiden hirvipalojen suhteen on, etten oikein tiedä mikä on mitäkin. Sain monta erinäköistä palaa ja listan mitä paloja läjässä on. Mun täytyi sen perusteella yrittää tunnistaa palaset :D

      Poista
    2. Joo, ei kuulosta helpolta hommalta :)

      Poista