3. helmikuuta 2015

Vaalea valloittaja - mehevä gluteeniton vuokaleipä

Gluteenittomia leivonnaisia ja leipiä tulee leivottua aika harvoin. Sen vuoksi tuo olemattoman pieni jauhopussukka tuntuu kestävän meillä pienen ikuisuuden. Koska tosissaan haluan kaappeihin tilaa, voisi kai tuonkin pussin käyttää loppuun. Löysin vanhasta reseptimapistani todella helpon gluteenittoman leivän ohjeen ja tottahan sitä piti sitten kokeilla. Olin aivan varma, etteivät muksut tästä piittaisi, mutta väärässä olin. Muutaman minuutin kauemmin tämä olisi voinut olla uunissa, mutta siitä huolimatta oli ihan kelpo leipä! Rakenne oli hyvä, eikä maussakaan ollut moittimista. Päälle ripotellut auringonkukansiemenet olivat hyviä, mutta eipä ne tahtoneet pysyä päällä.




Gluteeniton vuokaleipä

3 dl vettä
25 g hiivaa
½ tl suolaa
1 rkl sokeria tai siirappia
1-2 tl kuminoita hienonnettuna
2 rkl öljyä
5 dl gluteenitonta jauhoseosta
½ dl perunasosejauhetta
Päälle halutessa:
auringonkukansiemeniä

  Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää öljy, jauhoseos sekä perunasosejauhe. 
  Sekoita taikina ja kaada öljyttyyn leipävuokaan. Taikinan pitäisi ohjeen mukaan olla löysää, mutta ainakin mulla oli suht kiinteää. 
  Kohota leipä liinalla peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Pistele leipä ja ripottele päälle halutessasi auringonkukansiemeniä (vaikka ei ne siinä päällä kyllä tahdo pysyä...). 
  Kypsennä leipää 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. 

4 kommenttia:

  1. Perunahiutaleet toimivat todella hyvin taikinoissa ja saapahan niillä tehtyä jännää perunapuuroakin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunapuuro kuulostaa mielenkiintoiselta! Mitä se oikein on?

      Poista
    2. Minä olen tehnyt perunapuuroa tattarijauhoista, peunahiutaleista ja vedestä, mutta perinteisempi tapa on käyttää tattarin tilalla ruista. Googlettele, niin tiedät mistä on kyse! :)

      Poista
    3. Täytyy kyllä perehtyä aiheeseen. Kiitos vinkistä :)

      Poista