19. helmikuuta 2015

Watch the beet! - iltapalaksi ihana punajuuri-jauhelihapiirakka

Ajattelin taas olla hyvä vaimo ja ilahduttaa yöllä öistä kotiin kömpivää miestä pienellä yöpalalla. Oikeastaan halusin vaan käsilleni tekemistä ja leipoa jotain ja samalla hävittää vanhaksi menossa olevan kerman. Mutta eihän ukon tarvi sitä todellista syytä tietää... 

Löysin mapeistani vanhan Yhteishyvästä poimitun jauhelihapiiraan ohjeen, joka vaikutti niin mielenkiintoiselta, että pakkohan sitä oli testata. Mun mielestä jauheliha ja punajuuri on loistava pari ja kun molempia tuli tähän leipomukseen, ei muita ohjeita tarvinnut enää vilkuilla. Kivaa ohjeessa oli pohjaan laitettu paprikajauhe, joka ei tokikaan maistunut, mutta teki pohjasta hauskan värisen. Mun piti maistaa piirakasta ihan vaan pikkupalanen, mutta kuin huomaamatta siitä katosi viidennes. Oli siis oikein hyvää! Yleensä en piirakoihin ohjeita käytä, mutta onneksi tällä kertaa tein poikkeuksen. Iltahämärässä napattu kuva ei valitettavasti tee oikeutta tälle kauniin väriselle piiraalle.




Jauhelihapiiras
(8-10 ann.)

Pohja:
100 g voita tai margariinia
2 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
2 rkl vettä tai kermaa
Täyte: 
400 g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa
1/4 tl maustepippuria
2  raakaa punajuurta raastettuna
2 kananmunaa
1½ dl kermaa
1-2 dl juustoraastetta

  Sekoita vehnäjauhot ja mausteet keskenään. Nypi ne pehmeän rasvan kanssa sekaisin. Lisää vesi tai kerma ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina voideltuun (halk. 25-26cm) piirakkavuokaan. Minä ahdoin tuon 24 senttiseen vuokaan ja täyte mahtui juuri ja juuri. Nosta pohja hetkeksi kylmään.
  Ruskista jauheliha ja lisää hienonnettu sipuli. Mausta suolalla ja maustepippurilla. Kuori ja raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Lisää raaste jauhelihan joukkoon. Levitä seos piirakkapohjan päälle. Sekoita munat ja kerma keskenään ja kaada seos piirakan päälle. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta.
  Paista 200 asteisessa uunissa 35-40 minuuttia. Tarjoile lämpimänä raikkaan salaatin kera, vaikka hyvää on kyllä kylmänäkin.


2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa hyvältä, täytyypä testata. Olenkin etsinyt jotakin kivaa uutta juuri jauhelihapiirakkaan ja tässähän se oli, suoraan tarjottimella... :) kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti maistuu :) Meillä mies lorautteli oman palasensa päälle vielä tabascoa ja toimi kuulemma oikein hyvin.

      Poista