29. maaliskuuta 2015

Sweet little duck! - mehukas ankkasalaatti

Jippii, vihdoin mun tehokuntoutusjakso on tuottanut tulosta. Viime vuoden loppupuolella alkoi jakso, jonka aikana kävin kerran viikossa fysioterapissa, jumpassa, salilla ja omatoimisesti kävelemässä tai vesijuoksemassa. Lähtötilanne oli se, että vaivoin jaksoin kävellä reilu kilometrin ja sen jälkeen uupumus ja kivut oli sitä luokkaa, ettei tarvinnut muuta enää tehdäkään. Nyt, kolme kuukautta myöhemmin, tein uuden kävelyennätykseni pitkään aikaan. Eilen kävin tytön kanssa kävelyllä ja matkaa kertyi reilu neljä kilometriä. Eikä siinä kaikki, tuosta matkasta sain juostua noin 200 metriä. Pätkissä kylläkin, mutta silti! Tavalliselle ihmiselle tuo ei taida olla matka eikä mikään, mutta mulle se on melkein kuin lottovoitto. Ennen juoksin paljon, mutta sitten selkään kohdistuneen leikkauksen vuoksi taito juosta katosi. Tuosta leikkauksesta on kulut jo reilu 15 vuotta, enkä tuona aikana ole montaakaan juoksuaskelta saanut otettua. Fysioterapeutinkin mielestä tuon huonon jalan hallinta ja voima on petrannut huomattavasti tämän kolmen kuukauden aikana. Hyvä minä! Paljon on toki vielä tekemistä, että saan itseni parempaan kuntoon, mutta kyllä tällainen positiivinen muutos antaa aina uskoa siihen, että saan pidettyä koipeni edes jotenkin toimintakykyisenä. 

Samaan aikaan, kun kuntoutusjakso alkoi, tein pieniä muutoksia ruokavaliossa. Lähinnä lisäsin kasvisten määrää ja muutin ruokailun säännöllisemmäksi. Kaikki turha napostelu jäi pois, joskin kyllä välillä saa herkutella ihan luvan kanssa. Varsinaisesti ei ollut tarkoitus laihduttaa, lähinnä vaan pitää parempaa huolta itsestään. Kuntoilun ja säännöllisen ruokailun ansiosta paino on tippunut useamman kilon ja jos vielä kolmisen kiloa tippuisi, niin olisin tyytyväinen. 

Yleensä syön lounaaksi salaatteja, jotka muodostuvat siitä, mitä jääkaapista löytyy. Välillä on kuitenkin ihan mukava kokeilla valmiita ohjeita, sillä muuten nuo mun salaatit pakkaa olla melko yksipuolisia. Viikolla herkuttelin ihanalla ankkasalaatilla, jonka ohjeen löysin "Vähällä vaivalla salaatteja"-kirjasta. Kirja on kirpparilöytö muutaman viikon takaa ja jokainen ohje on sellainen, jota voisi kokeilla. Loistava kirja siis! Salaattia tein vain puoli annosta, mutta laitan ohjeen kuitenkin siten miten se kirjassa on. Mun ankka pääsi aavistuksen liian kypsäksi, mutta siitä huolimatta salaatti oli oikein hyvää!




Ankkasalaatti
(4ann.)

2 ankanrintaa
2 lehtisalaattia revittynä
2½ dl ituja
1 keltainen paprika suikaleina (laitoin suippopaprikan)
½ kurkkua ohuina suikaleina
2 tl limetinkuoriraastetta
2 rkl kookosraastetta paahdettuna (laitoin kookoshiutaleita)
Kastike:
2 limetin mehu
3 rkl kalakastiketta
1 rkl fariinisokeria
2 tl makeaa chilikastiketta
2½ cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
3 rkl tuoretta minttua hienonnettuna
3 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna

  Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Aseta ankanrinnat ritilälle ja laita uunivuoka alle. Paista 20-30 minuuttia, tai kunnes ankanrinnat ovat kypsiä ja niiden nahka rapeaa. Ota ankanrinnat uunista ja siirrä jäähtymään.
  Sekoita lehtisalaatti, idut, paprika ja kurkku isossa kulhossa. Suikaloi jäähtyneet ankanrinnat ja lisää ne kulhoon. Sekoita hyvin.
  Kastike: Vatkaa pienessä kulhossa limemehu, kalakastike, sokeri, chilikastike, inkivääri, minttu ja basilika. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita.
  Kumoa salaatti tarjoilulautaselle. Koristele salaatti ennen tarjoilua limenkuori- ja kookosraasteella. 






4 kommenttia:

  1. Tsemppiä kuntoutumiseen, kuulostaa todella hienolta tuo viime viikon saavutuksesi! Ja ihanan näköinen salaatti - nyt vähän kaduttaa, etten käynyt hakemassa ankanrintaa kaupasta viikolla, kun olisi ollut tarjouksessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Heidi! Eihän näistä mun jaloista enää normaaleja saa, mutta kaikki edistys on aina positiivista :) Ja jos ei muuta, niin saa se ainakin hyvälle tuulelle, kun saa rikottua omia ennätyksiä. Täytyisi vaan muistaa pitää maltti matkassa, ettei liialla huhtomisella saa itseään uuvuksiin.

      Päätin tämän salaatin myötä, että ostan ankkaa aina kun vaan jostain sitä löytyy. Kovin montaa kertaa en oo tuota herkkua päässyt syömään ja senkin takia täytyy pitää silmällä, josko tuota taas jostain saisi.

      Poista
  2. Wau mitä isoja askelia täällä on otettu!!!! ♥ Niinhän se menee, että aina on voittaja, kun on jossain asiassa ylittänyt itsensä. Ja voi kuinka hyvä mieli siitä tuleekaan.... ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta <3 Mutta vielä kun oppisi sietämään myös niitä pettymyksiä, jos välillä tulee takapakkia. Päätin jo, että kyllä mä tästäkin vielä petraan. Jos ei muuten, niin silkalla tahdonvoimalla :D

      Poista