25. maaliskuuta 2015

Makeaa mahan täydeltä - suklaa-kinuskiruutuja ja cake popseja

Tuossa vuoden alkupuolella sain kirjahyllyyni kirjan, jota olin hypistellyt kaupassa useamman kerran, mutta en vain ollut malttanut ostaa. Kun lähikaupan alekirjapöydällä komeili sitten pari kappaletta kyseistä opusta, en enää pystynyt hillitsemään itseäni ja kirja lähti mukaan. Kirja on melkoisen paksu teos täynnä suklaisia reseptejä. Tätä kirjaa tulee selattua aika usein ja jokainen ohje vaikuttaa sellaiselta, että voisin kokeilla.... Oikeastaan haluaisin nuo kaikki ihanat leivonnaiset ja suolaiset ruoat nyt heti! Pakko kumminkin malttaa mielensä, sillä yli 300 suklaareseptiä on hieman liikaa kerralla toteutettavaksi. 

Kun suunnittelin viikonlopun juhlatarjoiluja, halusin vihdoin ottaa kirjan käyttöön ja tehdä siitä jotain. Valinta tosin oli melkoisen vaativa projekti, sillä miten voi valita loistavista ohjeista vain yhden? No, päätöksiä oli tehtävä ja valinta kohdistui tällä kertaa pieniin suklaa-kinuskiherkkuihin. Muksuna Twix tai silloin vielä Raider oli mun lempisuklaa ja näissä on vähän jotain samaa. Ihana keksipohja, suussasulava kinuski ja päällä suklaa. Vaikkei ohjeella kovin suurta annosta tule, niin riittoisia nämä tuntuvat olevan. Vielä nimittäin löytyy muutama pala jääkaapista, joskin joudun kyllä hillitsemään itseäni, etten ota rasiaa käteen ja popsi kaikkia loppuja kerralla. Se määrä sokeria ja voita mikä noista löytyy, ei välttämättä ole järkevää kerralla nautittavaksi. Etenkin kun tuo liikuntapuoli on tällä hetkellä hieman vähäistä. 

Aivan mallikelpoisesti näiden valmistaminen ei sujunut, mutta siitä huolimatta lopputulos oli loistava. Tiedä sitten miten loistavia näistä tulisi, jos kaikki menisi putkeen. Pohjaa paistaessa odottelin ja odottelin, että se saisi hieman väriä ja pidin pohjaa uunissa turhankin kauan. Jossain vaiheessa hoksasin kurkata kirjan kuvaa ja tajusin, ettei sen tarvikaan olla kovin tummaa. Kinuskia keittäessä seos pääsi aavistuksen juoksettumaan ja kinuskin koostumus tuntui hassulta, mutta koska aikaa ei oikein ollut, niin en alkanut tehdä täytettä uusiksi. Loppujen lopuksi valmiissa leivonnaisessa rakenne olikin hyvä eikä yhtään rakeinen. Päälle tullut suklaa ei tahtonut oikein jähmettyä ja kiikutin vuoan meidän erittäin viileälle kuistille. Tottahan minä unohdin sen sinne, enkä hoksannut leikata leivonnaista ruuduiksi siinä vaiheessa, kun suklaa oli edes aavistuksen pehmeää. Koska en halunnut suklaan hajoavan leikatessa, kastoin terävän veitsen kiehuvaan veteen, pyyhin nopeasti kuivaksi ja leikkasin leivonnaiset ruuduiksi kuuman veitsen avulla. Näin homma sujui kohtuullisen hyvin. Jälkikäteen huomasin, että olisin voinut laittaa hanskat käteen ruutuja leikatessa, sillä nyt suklaapintaan jäi ikävästi sormenjälkiä. Ja onhan nuo vähän hätäisesti leikattu muutenkin, mutta sille ei enää voi mitään.




Suklaa-kinuskiherkut

Pohja:
225 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
180 g voita sulatettuna
50 g sokeria
1 tl vaniljauutetta
Täyte:
125 g voita
100 g sokeria
2 rkl vaaleaa siirappia
1 tlk (n.400g) makeutettua maitotiivistettä
Kuorrute:
250 g tummaa suklaata karkeaksi rouhittuna

  Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Vuoraa nelikulmainen vuoka (20cm) alumiinifoliolla. Jos sopivaa vuokaa ei ole, voit "rakentaa" sellaisen alumiinifoliosta.
  Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola yhteen. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi suuressa kulhossa sähkövatkaimen suurella nopeudella. Vatkaa pienellä nopeudella ja lisää joukkoon vanilja ja jauhoseos. 
  Levitä taikina tasaisesti vuokaan. Paista pohja vaaleanruskeaksi, eli 10-15 minuuttia.
  Täyte: Sulata voita, sokeria, siirappia ja maitotiivistettä keskikokoisessa kattilassa miedolla lämmöllä jatkuvasti hämmennellen. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Nosta kattila pois liedeltä ja anna seoksen jäähtyä hetki. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle. 
  Kuorrute: Sulata suklaa vesihauteessa, hiljalleen kiehuvan veden päällä tai mikrossa välillä sekoitellen. Kaada suklaa täytteen päälle ja anna asettua noin 30 minuuttia. Leikkaa neliöiksi. 

Ohje on siis kirjasta "Suklaa - kultainen kirja", joten keittokirjalistasta saa tämän myötä ruksata yhden kirjan testatuksi. Tämä kirja saa todellakin pysytellä mun hyllyssäni. 

Tähän samaan syssyyn voisi laittaa kuvan juhlapöydän cake popseista. Viime kakkutikkarikokeilun jäljiltä pakastimesta löytyi vielä suklaakakkua, johon sekoitin taas appelsiinituorejuustoa. Koska Candy meltsejä ei ollut, enkä tähän hätään niitä saanut, kuorrutin cake popsit valkosuklaalla. Yli jääneen suklaan pursottelin tikkareiden pintaan koristeeksi. Vaikka aivan ensimmäisen kakkutikkarikokeilun jälkeen vannoin, etten näitä koskaan enää tee, niin pakko myöntää, että hiljalleen näidenkin väkertäminen alkaa sujua. Eikä ole ollenkaan niin vastenmielistä puuhaa kuin ajattelin. 






6 kommenttia:

  1. Ihania herkkuja taas! Raider (kerran Raider, aina Raider eikä mikään Twix ;)) on ollut yksi minunkin lempipatukoistani ja jos tuo ruudut ovat yhtään sinne päinkään maultaan, niin täytyy ehdottomasti testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä niissä paljon samaa on :) Tähän päälle laittamani suklaa tosin maistui erilaiselta ja jälkeenpäin muistelin, että siinä aidossa ja oikeassa Raiderissa taitaa olla maitosuklaa päällä. Vai muistanko aivan väärin? Siitä on nimittäin hyvä tovi, kun oon viimeksi moisia ostanut.

      Poista
  2. Voi kun suloisia tarjottavia, nuo cakepopsit on kuin pieniä koruja ja Raider-herkut maistuis kyllä mullekin!☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Eija :) Nyt kun tuo kakkutikkareiden pyörittäminen alkaa sujua, niin tuo on ihan kivaa puuhaa. Suuri apu on ollut tuosta "Kakkutikkarit"-kirjasta, minkä joskus löysin Citymarketista.

      Poista
  3. voita todellako sulatettuna ???

    VastaaPoista