3. maaliskuuta 2015

Dark side of the brownie - syntisen hyvä maapähkinävoi-tuplasuklaabrownie

Jos viikonlopun kokkailut meni miten meni, niin onneksi eilisen leipomuksen kanssa sujui vähän paremmin. Sain nimittäin yöllä kolmen maissa kuulla, kuinka leipomani maapähkinävoi-tuplasuklaabrownie oli yksi viimeaikojen parhaita leipomuksiani ja täydellinen makupari laadukkaalle, tummalle rommille ja että lähipäivinä joudun todennäköisesti leipomaan uuden samanlaisen. En mä muuten tätä olisi saanut yöllä tietää, mutta satuin olla hereillä, kun iltavuorosta kotiin tullut mies kömpi vihdoin ja viimein vinttiin nukkumaan. 

Brownie-ohjeen nappasin samaisesta Amerikan keittokirjasta, josta viikonlopun possuohjekin oli. Yllättäen ohje muuttui mun käsittelyssä taas hieman, ihan vaan jo senkin takia, että tumma kaakaojauhe loppui kesken ja suklaata ei ollut kuin yhden levyn verran. Vaalea muscovadosokerikin vaihtui tummaan, sillä en vaaleaan ole törmännyt missään. Liekö sitä edes saatavilla Suomessa. Brownien väliin kaavin maapähkinävoipurkin loput. Koska mieheltä tuli ukaasi kirjoittaa ohje grammalleen muistiin, niin tässä tämä sitten siten kuin minä sen tein. Jos haluat, voit käyttää kokonaan tummaa kaakaojauhetta. 

Rommin kanssa en ole itse tätä maistellut, mutta ainakin vaniljajäätelön kanssa toimi oikein hyvin! Tämä on todella tuhti tummasuklainen herkku, johon maapähkinävoi ja maitosuklaasattumat tuovat oman lisänsä. Mikään ällömakea tämä ei ole, vaan paremminkin tässä tulee esiin tumman suklaan maku.




Maapähkinävoi-tuplasuklaabrownie

115 g pehmeää voita
100 g sokeria
100 g tummaa muscovadosokeria
4 kananmunaa
1 tl vaniljauutetta
100 g vehnäjauhoja
150 g tummaa kaakaojauhetta
25 g vaaleaa kaakaojauhetta
1/4 tl ruokasoodaa
200 g maitosuklaata karkeasti rouhittuna
Lisäksi:
½-1 dl makeuttamatonta maapähkinävoita

  Kuumenna uuni 150-asteiseksi. Sekoita voi, sokerit, munat ja vaniljauute huolellisesti sähkövatkaimella isossa kulhossa.
  Yhdistä toisessa kulhossa jauhot, kaakaojauheet ja sooda. Sekoita jauhoseos voiseokseen yksi kolmasosa kerrallaan ja sekoita hyvin jokaisen lisäyksen jälkeen. Lisää rouhittu suklaa.
  Vuoraa leivinpaperilla 23*23 cm:n uunivuoka tai -pelti ja kaada taikina siihen. Mun vuoka oli kooltaan 22*25cm, kun ei pienempää löytynyt. Levitä puolet taikinasta vuoan pohjalle. Lusikoi päälle maapähkinävoi pieninä nokareina. Levitä päälle loppu taikina ja levitä lastalla tasaiseksi.
  Paista uunissa kypsäksi ja kiinteäksi, mutta älä liian kypsäksi. Aikaa menee 35-40 minuuttia. Ota vuoka uunista ja anna jäähtyä. Kumoa brownielevy pöydälle, poista leivinpaperi ja leikkaa 16-20 neliöksi. 




Sain tämän kirjan viime jouluna tytöltäni lahjaksi, enkä malttaisi tästä luopua mistään hinnasta. Onneksi kirjassa on monta kokeilemisen arvoista ohjetta, joten ei senkään vuoksi tarvi pohtia mitä kirjan kanssa tekisi. Luulen, että tämän kirjan pariin palaan vielä monen monta kertaa.

Keittokirjahyllyyn tuli muuten yksi uusi tulokas, kun eilen postiluukusta putkahti Sirpa Talkan Tee hyvä kakku-kirja. Ihastuin tähän kirjaan syksyllä yhden kyläreissun yhteydessä ja siitä lähtien kirja on ollut hakusassa. Vihdoin etsintä tuotti tulosta ja kirja on nyt mun <3

4 kommenttia:

  1. *slurps slurps ja vielä kerran slurps*
    Mikään ei voita kunnon brownieta!! En ennen osannut arvostaa tätä herkkua ollenkaan, mutta pikkuhiljaa olen ymmärtänyt sen ja löytänyt taivaallisen herkun! ♥
    Tämän ohjeen laitan visusti talteen. Ehkä seuraavaan tyttöjeniltaan voisi tätä leipoa..... ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään näitä oikein ennen tajunnut. Mutta syy taisi olla siinä, että paistoin nämä aina liian kypsiksi. Täytyisi vaan enemmän kokeilla eri ohjeita ja vielä muistaa paistaa ne oikein ;)

      Poista
  2. Näyttää kyllä ihanalta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Ruskean leivonnaisen kuvaaminen iltahämärässä oli vaan hirvittävän vaikeaa, eikä kuva anna tälle herkulle oikeutta.

      Poista