16. tammikuuta 2013

Breaking the jaw, breaking the jaw

Näiden sämpylöiden leipominen ei ole hätäisen leipurin hommaa. Pelkästään kohotukseen menee aikaa 4-5 tuntia! Ohje on pyörinyt mapeissani jo monen monta vuotta ja nyt sain vihdoin näitäkin kokeiltua. Erikoista näissä palleroissa on hiivan liottaminen kylmään veteen. Itse en ollut moisesta tavasta ennen kuullutkaan. Taikinaa tehdessä ohjeessa mainittu jauhomäärä (13dl) tuntui aivan suurelta ja käytin taikinaan vain 11dl jauhoja. Sekin tuntui olevan hieman yläkanttiin. Tässä kohtaa kannattaa siis luottaa enemmän omiin kätösiinsä kuin ohjeeseen. Ohjeen alkuperästä mulla ei ole mitään käsitystä....

Sämpylöistä tuli ihan ok, mutta en kyllä tiedä oliko kaiken sen odottelun arvoista.

Rapeakuoriset sämpylät

5dl kylmää vettä
25g hiivaa
2-3tl suolaa
11-13dl tummia vehnäjauhoja
Voiteluun:
vettä TAI
keltuainen ja 0,5dl vettä

  Liuota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja niin paljon jauhoja, että sitä on helppo käsitellä. Alusta taikina erittäin hyvin. Peitä taikinakulho muovikelmulla ja anna kohota huoneenlämmössä 4-5 tuntia.
  Irrota taikina kaapimella kulhosta ja kumoa jauhotetulle pöydälle (käytin ruisjauhoja). Taputtele taikina jauhoisin käsin 25*30cm kokoiseksi levyksi ja jaa se taikinapyörällä 20 yhtä suureen palaan. Pyörittele palat pyöreiksi pulliksi ja aseta pellille. Sipaise sämpylöiden pintaan hieman jauhoja. Kohota hyvin ilman peittoa.
  Voitele kevyesti vedellä tai vesi-keltuaisseoksella. Paista sämpylöitä kuumassa uunissa, 225-250 asteessa noin 10 minuuttia. Jäähdytä sämpylät ilman peittoa.


Käykäähän osallistumassa Mustikkasuu-blogin arvontaan. On muutenkin kiva ja tutustumisen arvoinen blogi ja täynnä toinen toistaan herkullisempia ohjeita! Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...