5. kesäkuuta 2013

Hiiltyneitä lastuja - tai peruna-pekonivuokaa ja punaherukkajuomaa

Sain tänään hyvän muistutuksen siitä, että ei kannata rojahtaa sohvalle huilaamaan siksi aikaa kun ruoka on uunissa. Etenkin jos on valmiiksi väsynyt ja muu sakki on päiväunilla. Mitään isompaa vahinkoa ei onneksi päässyt tapahtumaan, sillä heräsin kyllä munakellon pirinään, mutta silti osa ruoan pekoneista pääsi hieman hiiltymään... Onneksi osa oli silti syömäkelpoisia.

Nostalgiakorttien ohjeet pääsi tänäänkin testiin, kun ruokana oli peruna-pekonivuokaa. Nyt on hyvä tehdä tällaisia ruokia, kun tyttö on Helsingissä jalkapalloilemassa. Neiti kun ei taatusti tästä tykkäisi. Meille muille kelpasi kyllä. Ei mitenkään ihmeellistä, mutta varsin syötävää. Eikä ole hinnallakaan pilattu. Jatkossa tosin voisin korvata pekonit kylkisiivuilla tai vähän vahvemmilla pekonisiivuilla, niin olisi ruokaisampaa.

Ruokaa laittaessa ja kuvatessa täällä oli hirmuinen ukkonen. Tuvassa oli uskomattoman pimeää eikä valotkaan juuri auttaneet. Ja sen huomaa tuosta pimeästä, nuhruisesta kuvasta. Muuten oli aika hienon näköistä, vaikka vähän ukkosta pelkäänkin. Tai pelkään, jos se on ihan päällä ja joudun olla yksin kotona.

Peruna-pekonivuoka
(3-4ann.)

1l perunaviipaleita (6-8 perunaa)
voita, margariinia tai öljyä vuoan voiteluun
1tl suolaa
 valkopippuria
2dl juustoraastetta
1tlk(400g) säilöttyjä tomaatteja
1 paprika
150g pekoniviipaleita
rosmariinia
tomaattitölkin lientä

  Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Levitä perunaviipaleet laakean, voidellun vuoan pohjalle. Mausta suolalla ja pippurilla ja levitä päälle puolet juustoraasteesta.
  Nosta tomaatit liemestä ja halkaise ne. Puhdista ja suikaloi paprika. Pane tomaatit ja paprikat perunoiden päälle, samoin kevyesti kierretyt pekoniviipaleet.
  Hienonna hieman rosmariinia ja ripota vuoan pinnalle jäljellä olevan juuston kanssa. Kaada päälle hieman tomaattitölkin lientä (kaadoin kaikki) ja laita vuoka 200-225 asteiseen uuniin.
  Kypsennä noin 40-50 minuuttia tai kunnes perunat tuntuvat pehmeiltä. Tarvittaessa peitä vuoka foliopalalla kypsennyksen loppuvaiheessa.


Laitetaas jakoon vielä mun lounasjuoman ohje. Mä en kauheasti tykkää puna- herukoista, mutta meidän yksi valtava herukkapuska tekee niin paljon marjoja, että pakkohan niitä on johonkin käyttää. Osa menee mehuksi ja loput täyttää pakastinta. Nämä juomaan päässeet marjatkin olivat vuodelta 2009... Hups. Mutta ihan kelpo marjoja olivat vielä. Tämä juoma syntyi vähän vahingossa, mutta osoittautui ihanaksi (ja varsin täyttäväksi) hellejuomaksi. Nyt tiedän mihin saan punaherukat käytettyä...

Punaherukka-jogurttijuoma
(1-2ann.)

n.100g jäisiä punaherukoita
1,5dl hedelmäjogurttia
2dl maitoa
2rkl steviasokeria tai sokeria

  Laita ainekset tehosekoittimeen ja aja tasaiseksi juomaksi. Vaihtoehtoisesti voit soseuttaa juoman sauvasekoittimella. 


4 kommenttia:

  1. Täälläkin on parin päivän ajan ukkostanut. Ei onneksi ole ollut ihan kohdalla. Tykkään katsella salamoita ja kuunnella ukkosen jyrinää,kunhan olen turvallisessa paikassa. Viime kesänä kävi niin että olimme veneilemässä ja ukonilma pääsi yllättämään. Keskellä järveä katselimme kun salamat löi ihan viereen mutta
    onneksi selvisimme ehjin nahoin kotiin.
    Täälläpäin Suomea tuli tänään niin kovin rakeita että sai pelätä että ikkunat menee rikki. Maakin oli hetken aikaa ihan valkoinen

    VastaaPoista
  2. Hui! Keskellä järveä voisi hieman pelottaa :( Onneksi ei käynyt mitenkään!

    VastaaPoista
  3. Punaherukoista tulee tosi raikas smoothie. Punaherukoita tulee kyllä hirveän vähän käytettyä, kun meillä ei punaherukkamehukaan oikein kelpaa. Kiisseliä tai smoothieita tulee sitten melkein tehtyä.:)

    VastaaPoista
  4. Meillä punaherukat menee mehussa, jos mukana on tarpeeksi mustaherukkaa. Sellaisenaan ei kelpaa. Tänä vuonna meidän mustaherukkapensaat näytti innostuneen oikein kunnolla ja toiveissa on, että niistä saisi tarpeeksi marjoja mehuun. Viime vuosina mehuvärkit on pitänyt hakea torilta.

    VastaaPoista