19. kesäkuuta 2013

Let my cookin' do my talkin' with a berry pie

Tiedättehän sen tunteen, kun yrittää tehdä monta asiaa samalla kertaa, kuvittelee onnistuvansa lähes täydellisesti ja siinä kohtaa kun on liian myöhäistä, tajuaa unohtaneensa jotain oleellista. Mulle kävi tänään näin. Reippaana tyttönä pyöräytin samanaikaisesti nakkikastikkeen, perunamuusia ja mustikkapiirakkaa. Ja samalla yritin laittaa keittiötä ojennukseen... Piirakka vaikutti aluksi varsin lupaavalta, taikina oli hyvää ja täyte lähes taivaallista. Kun sain koko komeuden uuniin, tajusin unohtaneeni taikinasta kananmunan. Siinä vaiheessa ei voinut muuta, kuin toivoa ettei piirakasta tuli aivan susi. Piiras pysyi kuin pysyikin kasassa, joskin hieman murenevainen tuosta pohjasta tuli. Onni onnettomuudessa siis tällä kertaa. Ja tulipahan todistettua, että tämän piirakan voi tehdä munattakin.

Mulla on edelleen aikamoinen operaatio vanhojen marjojen hävittämisen suhteen. Viimevuotisten kanssa ei niinkään ole hätää, mutta noita vanhempia on syytä jo saada syötyä. Mansikkamaa näyttää nimittäin siltä, että niistä piisaa hyvin pakkaseenkin saakka. Vadelmista, herukoista, karhunvatukoista ja karviaisista puhumattakaan. Pakastimeen tilaa saadakseni innostuin tämänkin piirakan tekemään. Ohjeen alkuperästä ei ole tietoa, mutta helppojen ja herkullisten ohjeiden metsästäjälle tämä oli oiva löytö! Suosittelen!

Amerikan muorin mustikkapiiras

150g voita
100g mantelimassaa
1dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1 kananmuna
Täyte:
5dl mustikoita tai mustikoita ja vadelmia
1dl sokeria
0,5dl vettä
1rkl perunajauhoja

  Valmista ensin täyte. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Ota keitos liedeltä ja anna jäähtyä.
  Raasta mantelimassa kulhoon. Mittaa joukkoon muut ainekset ja nypi tai sekoita ainekset taikinaksi. Anna taikinan kovettua jääkaapissa noin 10 minuuttia. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli taikinapalat piirakkavuoan kokoisiksi pyöreiksi levyiksi kelmun välissä.
  Aseta toinen taikinalevy piirakkavuoan pohjalle. Lisää päälle täyte ja aseta toinen levy piirakan kanneksi. Pistele kansi haarukalla.
  Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarjoa piiras lämpimänä tai kylmänä vaniljajäätelön kanssa. Hyvää kyllä sellaisenaankin.


Nakkiruoat on yksi haetuimpia juttuja blogissani, joten laitetaan vielä jakoon superhelppo ja hyvä nakkistroganovin ohje. Ja jos ei suolakurkuista piittaa, niin tästä saa ihan kelpo nakkikastikkeen jättämällä ne pois. Jauhojen ruskistamista ei tässä kastikkeessa tarvita, mutta siitä huolimatta makua ja väriä piisaa yllin kyllin.

Nakkistroganov

300-400g nakkeja
1-2 sipulia
tilkka öljyä
2rkl vehnäjauhoja
ripaus mustapippuria
1rkl sinappia
2rkl ketsuppia
3dl vettä
2dl (kuohu)kermaa
1 iso maustekurkku

  Hienonna sipulit. Viipaloi nakit. Kuumenna öljy pannulla ja lisää sipulisilppu ja nakkiviipaleet. Ruskista kevyesti. Lisää jauhot joukkoon ja sekoita. Lisää pannulle sinappi, ketsuppi, pippuri ja vesi. Sekoita ja anna kiehua hiljalleen 10-15 minuuttia.
  Lisää joukkoon kerma ja kuutioitu maustekurkku. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen vielä pari minuuttia. Halutessasi voit ripotella päälle hienonnettua ruohosipulia.
  Tarjoa perunamuusin ja salaatin kera.


4 kommenttia:

  1. Kerrassaan ihanat herkut jällee, pakko leipoa joku piirakka juhannukseksi, oikein hyvää juhannusta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos Sarppu! Ihanaa juhannusta teillekin. Toivottavasti säät tästä edes hitusen paranisi. Seinäjoella sataa vettä, on hämärää ja kylmää. Varsin perinteinen juhannussää :D

    VastaaPoista
  3. Piirakka näyttää herkulliselta :)Tekstiä lukiessani, tuntui että se kertoi juuri omasta päivästä tai kaikista päivistäni!Yritän olla aina niin tehokas keittiössä, kun monta lasta vipeltää jaloissa. Sitten huomaan että pienin on säätänyt lämpötilat uusiksi, toinen kiipeilee seinillä ja minä olen unohtanut laittaa ruokaan milloin mitäkin :D Oi, ihanaa tätä arkea! Oikein mukavaa juhannusta ja ilolla odotan sinun blogisi ajatuksia sekä reseptejä :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos Peggy! Niinhän se on, ettei muksujen pyöriessä jaloissa pysty aina keskittymään kunnolla. Etenkään, jos yrittää samanaikaisesti tehdä montaa asiaa. Uudelleen säädetyt uuninlämpötilat on meilläkin tuttu juttu :D

    Ihanaa Juhannusta myös teidän perheelle! Nauttikaahan yhdessäolosta ja hyvästä ruoasta!

    VastaaPoista