9. joulukuuta 2013

Kattilat täynnä puuroo.... omenakeiton kera

Riisipuuro kuului mun lapsuudessa aina jouluaaton aamupäivään. Tasan kello 12 täytyi istua kuin tatti paikoillaan ja katsella joulurauhanjulistusta. Sen jälkeen siirryttiin koko sakki pöydän ääreen ja syötiin riisipuuroa. Ja auta armias, jos puuro ei ollut ajallaan valmista... Äidille on taidettu juottaa aika monta lasillista valkoviiniä heti aattoaamusta, jottei stressaisi turhaan aaton aikatauluja :) Jossain vaiheessa puuro on jäänyt meidän perheen aattoperinteestä pois, mutta muuten sitä tulee kyllä syötyä joulun aikaan aika tiuhaan. Eilen puuro sai seurakseen kanelilla maustetun omenakeiton. Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä on vaan hyvää!




Riisipuuro ja omenakeitto

5dl vettä
2,5dl puuroriisiä
2rkl voita
1l maitoa
1tl suolaa
Kanelinen omenakeitto:
1l omenatuoremehua
1dl omenasosetta tai -hilloa
1dl sokeria
2rkl perunajauhoja
0,5-1tl kanelia
hieman sokeria kiisselin päälle

  Kuumenna vesi kiehuvaksi kattilassa. Lisää riisit ja rasva. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. 
  Lisää maito kattilaan vähän kerrallaan ja kuumenna puuro kiehuvaksi. Sekoita, kunnes puuro sakenee. Hauduta kannen alla miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Sekoita puuroa useasti. Lisää tarvittaessa maitoa, jos puuro sakenee liikaa. Mausta valmis puuro suolalla. 
  Mittaa omenakeiton ainekset kanelia lukuunottamatta kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen, kunnes se kiehahtaa. Nosta kattila liedeltä ja mausta kanelilla. Kaada keitto tarjoiluastiaan. Ripottele päälle hieman sokeria.

4 kommenttia:

  1. Ihania joulumuistoja!! :)
    Olen joskus pienenä kirjoittanut joulupäiväkirjaa, täytyykin etsiskellä josko se löytyisi jostakin.
    Olisi varmaan aika hauskaa luettavaa. Itse oli kans niin pinttynyt niihin joulutapoihin, ja nyt tuntuu että jouluaatto ei tunnu enää yhtään jouluaatolta kun ei olla enää mamman tykönä. Nyt ollaan kaksi viimeistä jouluaattoa oltu isännän sukulaisissa. Siellä moni asia tehdään aivan eritavalla kuin meillä ja ruokapöydässäkin on eri ruokia kuin mitä meillä. Siksi jouluaatto ei nykyään enää tunnu samalta kuin ennen, mutta yritän sitten aatonaattona & joulupäivänä vaalia perinteitä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi saat edes pari päivää viettää joulua omalla tavallasi :) Me vietetään nykyään joulu kotona ja kutsutaan appivanhemmat ja miehen sisko meille. Muutama vuosi vietettiin joulua appivanhempien luona, mutta jotenkin on helpompaa, kun ei tarvi raahata muksujen lahjoja ees taas. Eikä tarvi sovitella aikatauluja pikkumiehen päikkäreiden kanssa.

      Joulupäiväkirja kuulostaa kyllä hauskalta :) Millaisiahan ajatuksia se pitääkään sisällään! Olisi varmasti kivaa luettavaa!

      Poista
  2. Heh, oli niin ilahduttavaa lukea tuo teksti! Aivan kuin olisin sen itse kirjoittanut!!;) Minä olen kova riisipuurofani, juuri eilen keittelin itsekin kyseistä puuroa ja oli se taas hyvää.:) Voin syödä sitä milloin vaan, ja minä teen sitä kyllä myös jouluaattona, mutta enää sen ei tarvitse olla juuri kello 12:00..;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana :D Hauska kuulla, että muillekin tämä on yhtä kova juttu :) Jos herään tarpeeksi aikaisin aattoaamuna, niin voisi keittää aamupuuroksi kattilallisen. Jaksaisi sitten odotella jouluruokaa ja lahjoja :)

      Poista