11. joulukuuta 2013

I like, I like chocolate.... Joulun konjakkinen luumu-suklaakakku

Kaipa sitä hiljalleen täytyy alkaa täyttämään pakastinta joululeivonnaisilla. Äitini pyysi, että leipoisin hällekin jotain ja ihan mielellänihän minä moisen toiveen toteutan. Minä kun en millään osaa kieltäytyä, jos joku pyytää mua leipomaan. Itselle tuskin tarvii montakaan kakkua tehdä, mutta pipareita täytynee paistaa lisää. Piparit katoaa siihen tahtiin, että purkin pohja pilkottaa jo uhkaavasti. Meidän perheen suosikiksi on noussut jouluolutsiirappi-piparit ja niitä täytyy olla joka joulu. Lisäksi täytyy tehdä portteri-suklaakakkua, kun ukko niin nätisti pyysi. Ehkä ne sitten piisaakin tälle vuotta...

Ensimmäisen kuivakakun leivoin pari päivää sitten. Joka joulu täytyy kokeilla jotain uutta ja tällä kertaa testasin Pirkasta löytynyttä konjakkisen suklaa-luumukakun ohjetta. Varmuuden vuoksi kiehautin konjakista alkoholin pois, kun en tiedä jääkö tämä kakku meille vai meneekö äidilleni. Saapa sitten muksutkin syödä halutessaan. Konjakilla kostutetun kakun pitäisi säilyä jääkaapissa parikin viikkoa, mutta alkoholin kiehautus heikentänee säilyvyyttä. Tai en tiedä, mutta näin olettaisin. 




Konjakkinen luumu-suklaakakku
(25ann.)

1pss(227g) luumuja
2dl vettä
2dl sokeria
150g margariinia tai voita
100g tummaa suklaata
2 kananmunaa
3dl vehnäjauhoja
1,5tl leivinjauhetta
0,5tl soodaa
0,5tl kanelia
Kostutukseen:
0,75dl konjakkia

  Mittaa luumut, vesi ja sokeri kattilaan. Keitä tasaiseksi soseeksi välillä sekoittaen. Ota kattila liedeltä, sulata rasva luumusoseen joukkoon sähkövatkaimella vatkaten.
  Paloittele suklaa kattilaan. Vatkaa, jotta suklaa sulaa lämpimään luumusoseeseen. Anna seoksen jäähtyä kädenlämpöiseksi.
  Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita jauhot, leivinjauhe, sooda ja kaneli keskenään. Lisää jauhoseos taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan (tilavuus 1,8l). Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 55 minuuttia.
  Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Pese kakkuvuoka ja siirrä kakku takaisin vuokaan. Kostuta kakku konjakilla ja anna maustua 1-2 vuorokautta jääkaapissa. (Jos kakku ei tahdo irrota vuoasta, kasta vuoka kuumaan veteen ennen kumoamista.) Kakku säilyy jääkaapissa säilytettynä mehevänä pitkään, jopa pari viikkoa. Kakun voi myös pakastaa.

6 kommenttia:

  1. Hyvänkuuloinen kakku. :) Mä tuossa aiemmin olen jo tiiraillutkin sinun olutsiirappiohjettasi, kun suunnittelin erästä reseptiä olut&suklaa-reseptikilpailuun mutta sitten päädyinkin toisiin suunnitelmiin.
    Piparissa voisikin sen toteuttaa, kuulostaa hyvältä. Mutta puuh, mistä saisi enemmän aikaa!?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joulun alla olisi oikein kiva saada muutama lisätunti päivään... Vaikka oonkin päivästä toiseen kotona, tuntuu etten millään ehdi tehdä kaikkea. Pitäis varmaan suosista jättää osa suunnitelmista vain toteuttamatta :)

      Poista
  2. Mä oon leiponut jo pakastimen puolilleen. Joku outo leipomisvimma iskenyt. Enempää ei voi leipoa ennenkuin laatikot on tehty, että ne varmasti mahtuu pakastimeen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kun sä oot ollut ahkera! Hieman käy kateeksi :D Meillä anoppi tekee suurimman osan laatikoista ja saavat pysytellä siellä pakastimessa niin pitkään kuin mahdollista. Mun pakastimet potee melkoista tilanpuutetta.

      Poista
  3. Vaikuttaa ihanalta. Suklaata ja konjakkia, aika vastustamatonta.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en tykkää konjakista juotuna, mutta leivonnaisissa ne vaan toimii :)

      Poista