18. joulukuuta 2013

Pieni rinkeli joukossa toisten....

Äiti toivoi, että leipoisin hälle myös pullaa jouluksi. Halusin tehdä välillä jotain muuta kuin tavallisia voisilmäpullia, joten kieräytin taikinasta rinkeleitä. Täytteeksi laitoin perinteistä voi-sokeri-kanelitäytettä. Uunituore pulla ei meillä kauaa vanhene, eikä tästä satsista kauheasti jäänyt äidille...Täytynee laittaa uusi taikina kohoamaan, kunhan kerkiää. Ja pitää huolta, ettei seuraavat pullat katoa yhtä nopeasti.




Pullarinkelit
(n.30kpl)

5dl maitoa
50g hiivaa
1 kananmuna
2dl sokeria
1,5tl suolaa
2tl kardemummaa
n.14-15dl vehnäjauhoja
150g voita
Täyte:
100g voita
1dl sokeria
reilu 2rkl kanelia
Voiteluun:
munaa
Päälle:
raesokeria

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja muna ja vatkaa kierrevatkaimella sekaisin. Lisää joukkoon jauhot vähän kerrallaan, ensin vatkaten sitten käsin vaivaten. Lisää pehmeä voi vaivaamisen loppuvaiheessa. Taikina saa jäädä pehmeäksi. 
  Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi leivinliinalla peitettynä. Kaada taikina leivinpöydälle ja vaivaa tasaiseksi. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli toinen taikinapala 30*60cm:n suuruiseksi levyksi. Levitä päälle pehmeä rasva ja ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Taita levy kolminkerroin, jolloin levystä tulee noin 30*20cm.
  Leikkaa levystä terävällä veitsellä tai taikinapyörällä noin 2cm:n levyisiä nauhoja. Kierrä nauhat kevyesti kierteelle ja muotoile rinkeleiksi pellille leivinpaperin päälle. Leivo toinen puoli taikinasta samoin.
  Kohota hyvin liinalla peitettyinä. Voitele rinkelit munalla ja koristele raesokerilla. Paista 225-asteisessa uunissa keskitasolla noin 10 minuuttia.


2 kommenttia: