8. joulukuuta 2013

Leipä saariston on... Tuoppi Mallasmestarin Saaristolaisleipä

Laihian Mallas Oy lähestyi minua joku aika taapäin sähköpostilla ja kyselivät olisinko halukas kokeilemaan erästä heidän suhteellisen uutta tuotettaan eli Tuoppi Mallasmestarin Saaristolaisleipää. Innokkaana leipien leipojana ja suurena saaristolaisleivän ystävänä en moisesta pyynnöstä voinut kieltäytyä. Vaikka en yleensä juuri piittaa valmiista jauhoseoksista tai muista puolivalmiista aineksista, olen ajoittain valmis antamaan niille pienen mahdollisuuden. Joskus kun on mukava päästä vähän helpommalla, eikä tehdä kaikkea alusta alkaen itse. Niin paljon kuin saaristolaisleivästä tykkäänkin, en ole sitä aikaisemmin itse leiponut. Joudun siis käyttämään vertailukohteena leipomoiden valmiita tuotteita. 
Laihian Mallas lähetti minulle muutaman paketin Tuoppi Saaristolaisleipä-aineksia ja paketin hain jo viikolla. Kiireisen viikonlopun vuoksi ehdin pyöräyttää leivät vasta tänä aamuna. Leipien valmistaminen on suunnattoman helppoa, mutta kohottamiseen ja paistamiseen täytyy varata hieman aikaa. Paketissa on mukana jauhoseos, kuivahiiva ja kertakäyttöinen paistovuoka. Lisätä täytyy siis vain neste. Leivän voi valmistaa käyttäen joko piimää, vettä tai vaikkapa omenamehua. Ensimmäisen leivän tein piimään, toiseen laitoin sekä piimää että vettä. Lisäksi ajattelin tehdä vielä yhden leivän ja kokeilla miten tämä toimisi olutta käyttäen. Meillä kun tykätään näistä maltaisista jutuista. Halutessaan leivän voi voidella paiston loppupuolella veden ja siirapin seoksella. Itse voitelin molemmat leivät, mutta käytin vain noin puolet suositellusta siirappi-veden määrästä. Jauhoseos säilyy kaapissa noin vuoden, joten tämä on oikein oiva hätävara joko kotiin tai vaikkapa mökille. Leipää valmistaakseen ei tarvitse olla mikään superleipuri, vaan tämä onnistuu kyllä melkein keneltä vain. Ja on tämä kyllä yksi helpoimmista tavoista saada kotiin vastapaistetun leivän ihana tuoksu.... 
Ainoa miinus oli taikinan ja leipien huono kohoaminen, mutta luulen tämän johtuneen enimmäkseen liian viileästä kohotuspaikasta. Vanhaa tupaa asuttaessa keittiö kun ei ole heti aamutuimaan se lämpimin paikka... Taikinan voi kohottaa kokonaan joko paistovuoassaan tai kohottaa ensin puolisen tuntia taikinakulhossa ja toisen puoli tuntia vuoassaan. Testasin molemmilla tavoilla ja jälkimmäinen tapa toimi meillä paremmin. Uunissa leivät kasvoivat enemmänkin leveyttä kuin korkeutta. Syytä moiseen en tiedä ja seuraavan leivän ajattelin paistaa tavallisessa leipävuoassa, jotta vuoan reunat eivät joustaisi ja leipä toivottavasti kasvaisi ylöspäin. 
Mutta sitten siihen tärkeimpään eli makuun. Jokainen meidän perheestä tykkäsi leivästä ja leivän ihanan maltaisesta mausta. Leipä maistui jopa pikkumiehelle ja tyttö esitti toivomuksen, että tätä tehtäisiin jouluksi. Eiköhän tuon toiveen voi toteuttaa. Kaikin puolin testistä jäi hyvin positiivinen kuva. Ehkä mun täytyy jatkossa uskaltaa rohkeammin kokeilla myös tällaisia puolivalmiita juttuja, sillä niidenkin joukosta näyttää löytyvän hyviäkin tuotteita. 
Kiitos vielä Laihian Mallas Oy:lle tästä uudesta leipäkokeilusta!

Sponsorina Laihian Mallas Oy

P.S. Sain vinkin, että parhaimman lopputulosen saa, kun kohottaa leivän kokonaan kulhossa lämpimässä vedessä ja kaataa vasta juuri ennen paistamista vuokaan!

8 kommenttia:

 1. Nami nami, ihan hyvälle näyttää tää helppokäyttöversiokin, vaikka ei se saaristolaisleivän teko oo vaikeeta ihan alusta asti itekkään, mutta vois kyllä vertailun vuoksi kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyisi kyllä vertailun vuoksi kokeilla tehdä kyseinen leipä itse alusta alkaen. Mutta se saa jäädä joulun jälkeen :) Ens viikolla saa leipoa yllin kyllin muutenkin.

   Poista
 2. Minulla on leivät vasta uunissa.;) Mielenkiintoista nähdä, eroaako alusta asti itse tehdystä. Yleensä karsastan tällaisia, kun pelkään, että jos maistuvat jotenkin keinotekoisilta. Tässä ainakin taikina maistui ihan oikealta.:) Aika paljon näyttää vuoat antavan periksi uunissa. Hieman jämäkämpiä saisivat olla, niin leiville tulisi paremmin korkeutta. Taikina kohosi hyvin, mutta nyt näyttää vuokien vuoksi kuitenkin jäävän aika mataliksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin käydä kurkkimassa sitten sun ajatukset leivästä, kun olet leipää maistanut :) Olin iloisesti yllättynyt näiden mausta. Olivat ainakin meidän sakin mielestä oikein hyviä, eikä yhtään teollisia. Yksi leipä katosi aika nopeaa :) Mutta tuo vuoka tosiaan voisi olla hieman jämäkämpi, jotta saisi sellaisia ihanan korkeita leipiä.

   Poista
  2. Minä oon äitin luona työntänyt taikinat kylmään sähkö- tai mikroaaltouuniin nousemaan. Siellä oli ennen ikkunaremppaa sellanen veto, että sukat pyöri jaloissa.

   Poista
  3. Kiitos vinkistä! Täytyypä kokeilla seuraavalla kerralla! Tämä tupa kun välillä vähän viileänpuoleinen :)

   Poista
 3. Ostin sattumalta alelaarista. Yllätyin oikeasti leivän mausta. Ostan jouluksi lisää, jos jostakin vielä löytyy. Yksi parhaimmista ostamistani saaristolaisleivistä.

  VastaaPoista
 4. Ostin sattumalta alelaarista. Yllätyin oikeasti kuinka hyvää leipä oli. Päälle suolakalaa tai kalatahnaa. Ehdottomasti jouluksi, jos jostakin vielä löytyy. Yksi parhaimmista ostamistani saaristolaisleivistä.

  VastaaPoista