4. joulukuuta 2013

Iske kimppuun kuin sika limppuun - olutlimppuun

Sukelletaanpas jälleen kerran nostalgiakorttien ja leipien maailmaan. Mulla on liesituulettimen päällä vino pino kortteja, joiden ohjeita haluaisin kokeilla. En edes uskalla ottaa korttilaatikkoa kaapista laittaakseni jo käytetyt kortit takaisin, sillä joka kerta bongaan "vahingossa" muutaman uuden testattavan reseptin... Yksi testausta odottaneista korteista piti sisällään olutlimpun ohjeen. Rukiineen leipä, joka maistuu lievästi oluelle, kuulosti niin herkulliselta, ettei sitä ohjetta voinut niin vain ohittaa. Ja olihan tuo leipä hyvää! Ohjeesta tulee kaksi suurehkoa limppua, joiden pitäisi säilyä suht hyvin. Ajattelin silti varmuuden vuoksi laittaa toisen pakastimeen. Mitään miedon makuista olutta tässä ei kannata käyttää, jos haluaa oluen maun leivästä löytyvän. Itse laitoin tähän stoutia, eikä se ollut ollenkaan liian voimakas. Päinvastoin, olisin kaivannut leipään hieman lisää maltaan makua. Leipiä paistoin viitisen minuuttia kauemmin kuin mitä ohjeessa mainittiin, mutta silti nuo jäivät aavistuksen taikinaiseksi. Tosin syyn täytyy olla meidän uunissa, sillä kaikki leivonnaiset tuntuvat nykyään vaativan pidemmän kypsennysajan kuin mitä ohjeissa mainitaan. Mutta muuten leipä oli varsin maukas ja ihanan rapeakuorinen. Eli taatusti tehdään meillä toistekin.



Olutlimppu
(2 leipää)

3,3dl olutta (mielellään melko voimakkaan makuinen)
50g hiivaa
5dl piimää
1rkl suolaa
1rkl siirappia
8dl vehnäjauhoja
n.7dl karkeita ruisjauhoja
Lisäksi:
n.1-2dl grahamjauhoja leipomiseen

  Sekoita huoneenlämpöinen olut ja hiiva. Lisää haalea piimä, suola ja siirappi. Alusta vehnäjauhot ja ruisjauhot liemeen löysäksi taikinaksi ja pane taikina kohoamaan noin tunniksi.
  Vaivaa kohonnut taikina kimmoisaksi. Pane grahamjauhot leivinpöydälle ja leivo taikinasta kaksi leipää grahamjauhoja apuna käyttäen. Kääntele leivät vielä grahamjauhoissa, jolloin ne saavat herkullisen pinnan. 
  Pane leivät pellille leivinpaperille ja kohota niitä noin 20 minuuttia. Kypsennä leipiä 200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia (mulla 45 minuuttia). Jäähdytä leivät ritilällä leivinliinalla peitettynä.


Pikkumiehen tilanteesta voisi kertoa sen verran, että tänään käytiin lasten neurolla. Lääkärin mielestä kohtaus vaikutti epileptiseltä, mutta tämän ja tutkimusten perusteella epilepsiaa ei voitu diagnosoida tai sulkea pois. Jos kohtauksia tulee vielä, harkitaan lääkityksen aloittamista. Jotenkin mulle jäi tästä käynnistä kuitenkin positiivinen olo, pienestä epävarmuudesta huolimatta. Ja jos niin kävisi, että pojalla epilepsia olisi, niin sen kanssa täytyy vaan oppia elämään. Siitä olin kuitenkin kiitollinen, että sain nähdä pikkumiehen pään magneettikuvat ja sain varmuuden, ettei poika ole ainakaan mun sairautta perinyt. Jee :)

5 kommenttia:

  1. Tuo leipä kuulostaa ihan mielettömän hyvältä! Täytyykin testata,kaapista kun löytyy oikein kokelma erilaisia tummia oluita.
    Ja pikkumiehelle paljon syrämmiä <3 <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä ukko tykkää juoda tummia oluita ja mä tykkään käyttää niitä ruokiin ja leivonnaisiin :) Tätä tehdessä alkoi tehdä hirveästi mieli olut-suklaakakkua. Täytyy tehdä sellainen taas jouluksi.

      Poista
  2. Tätäkin on siis kokeiltava, näyttää ihan SIKAHYVÄLLE!!! Tuntuu ihan just sille, että vois iskee kimppuun... Vesi roikkuu suupielestä jo! Pienelle miehelle hirmuisesti rutistuksia, tämän varjolla mitä kerroit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Ei tuo leipä mikään kaunistus ole, mutta maistuu sitäkin paremmalle. Etenkin näin seuraavana päivänä.

      Poista