26. tammikuuta 2014

Honey, lay off of my moose.... maltainen hirvi-possupata

Serkkuni tuntuu tietävän täsmälleen, millaisilla lahjoilla mut saa iloikseksi. Viimeksi täällä käydessään sain tuliaisiksi pari palaa hirveä ja pakko myöntää, että se oli ehkä paras ruokalahja aikoihin! Tai no, ehkä se  taistelee kärkipaikasta serkulta saamieni kuivattujen suppilovahveroiden kanssa. Hirvenpalaset serkkuni oli käynyt nappaamassa kaverinsa pakastimesta, eikä paketteihin ollut tarkemmin kirjoitettu mitä kohtaa hirvestä ovat. Sen vuoksi katsoin parhaaksi lyödä toisen palan kuutioiksi ja pataan yhdessä possun uunilihan kanssa. Tosin sulatettuani palan, päättelin sen olevan ulkofileetä. Varma en tosin ole, sillä hirven anatomian tuntemus on meikäläisellä melko onneton. Toinen samanlainen palanen sai vielä jäädä pakastimeen. Tähän pataan sain inspiraation Laihian maltaan resepteistä, vaikkakin toteutus meni täysin hatusta vetäen. En ollut ajatellutkaan, että mallasjuomauutetta voisi käyttää pataruokiin. Uuttella sai ruokaan lievän maltaisen maun, eikä tarvinnut tällä kertaa haaskata isännän oluita kokkailuihin. Joskin mallas olisi voinut maistua enemmänkin, joten kolme pussillista mallasuutetta voisi olla paikallaan. Suolaakin olisi saanut olla enemmän, mutta sitä on onneksi helppo lisätä jälkeenpäin. 




Maltainen hirvi-possupata

n.1kg rasvaista porsaan uunilihaa
300g hirven lihaa
3 sipulia
tilkka öljyä tarvittaessa
2pss(à35g) mallasjuomauutetta
n.5-6dl vettä
4rkl mustaherukkahyytelöä
suolaa
8 maustepippuria
0,5dl vettä + 2rkl vehnäjauhoja

  Leikkaa lihat reiluiksi kuutioiksi. Ruskista pannulla ensin possukuutiot parissa erässä ja nosta lihat pataan. Ruskista hirvikuutiot possusta irronneessa rasvassa ja lisää pataan. Mausta lihat maun mukaan suolalla. Kuori ja lohko sipulit ja kuullota niitä hetki pannulla. Jos lihoista ei jäänyt rasvaa, lisää tilkka öljyä tarvittaessa. Nosta sipulilohkot pataan lihojen päälle ja sekoita. Kaada vesi paistamiseen käytetylle pannulla, kiehauta ja kaada pataan. Nestettä saa olla sen verran, että lihat juuri ja juuri peittyvät. Lisää joukkoon mallasjuomauute, kokonaiset maustepippurit ja mustaherukkahyytelö. Peitä pata kannella ja anna kypsyä 150-asteisessa uunissa kaksi tuntia. 
  Sekoita vehnäjauhot puoleen desiin vettä ja kaada seos pataan hyvin sekoittaen. Jatka kypsentämistä ilman kantta vielä noin tunnin ajan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa perunoiden ja salaatin kera.

2 kommenttia:

  1. Hyvä, että maistui. Oli ne ulkofilettä. Hyvinhän sä tunnet hirven anatomian:) Mielestäni kyllä kerroin mitä osaa ne oli.... ehkä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi olla, että sanoitkin, mutta enhän mä tuollaisia muista :D Mutta todellakin kelpasi, kiitos <3

      Poista